Negen gezinnen togen zondag met hun kinderen naar het gemeentehuis in Haaren om het college duidelijk te maken dat ze het wachten beu zijn. ,,Zet stappen dit jaar
Negen gezinnen togen zondag met hun kinderen naar het gemeentehuis in Haaren om het college duidelijk te maken dat ze het wachten beu zijn. ,,Zet stappen dit jaar", werd de burgemeester en wethouders meegegeven. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

RECEPTIE PRIMA PLEK VOOR EEN STATEMENT

Essche kinderen willen graag een nieuwe school

RENS VAN DEN ELSEN

De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Haaren blijkt de afgelopen jaren een goed moment om een boodschap of statement over te brengen. Met veel publiek en de politiek aanwezig valt het net wat meer op dan tijdens een reguliere raadsvergadering. Was het vorig jaar toenmalig burgemeester Jeannette Zwijnenburg die haar afscheid aankondigde, dit keer waren het zo'n twintig kinderen uit Esch die het belang van een nieuwe basisschool kwamen benadrukken.

,,Wij willen een nieuwe school", riepen de leerlingen enthousiast terwijl ze de raadzaal van het gemeentehuis in Haaren binnenliepen. Samen met hun ouders kwamen zij een kleine zeventig handgeschreven kaarten aan het college van burgemeester en wethouders overhandigen. Hierop stonden teksten als: 'Wanneer zijn wij het waard voor jullie?' en 'Laat de Essche kinderen niet in de steek'.

Hiermee wilden de actievoerders duidelijk maken dat de vernieuwing van de Willibrordusschool in Esch hard nodig is. ,,Kinderen zitten in de winter letterlijk in de kou en het plafond vertoont tal van zwarte vlekken. Dat is geen doen meer", reageert Marloes van Schijndel, die samen met haar man Geert-Jan de actie op touw zette naar aanleiding van een oproep in het Esseblad door haar schoonmoeder Christien van Schijndel. ,,Na de jaarlijkse kerstviering op school kwam de kwestie bij wat ouders ter sprake en hebben we deze actie op touw gezet. Die is wat ons betreft geslaagd."

ZET STAPPEN

Veel ouders hebben zelf op de Essche basisschool gezeten en lopen er nu weer binnen om hun kinderen te brengen. Geert-Jan: ,,Alles ziet er nog zo uit als toen, daar maken we ons grote zorgen om. College, zet dit jaar de stappen die nodig zijn, de plannen liggen er al."

Burgemeester Yves de Boer reageerde direct door aan te geven dat het college alle aandacht heeft voor de school. Verantwoordelijk wethouder Adrienne Verschuren snapt de bezorgdheid van de ouders, maar kan omwille van het proces niet altijd met nieuws naar buiten komen. ,,Het traject loopt ook niet altijd snel, dat weten we. Maar ik heb een positief gevoel over de weg die we bewandelen. We praten nu bijvoorbeeld over het aantal vierkante meters van de school." Op welke termijn er knopen doorgehakt gaan worden, wil de wethouder geen uitspraken doen.