ASTERIX EN KUIFJE DUIKEN OP IN GEMONDE

Deelnemers dorpsquiz tekenen zelf stripverhaal

Jan Hermens

Om alvast warm te lopen voor de Gemondse Quiz, die morgenavond plaatsvindt, hebben de deelnemende teams al een creatieve opdracht ontvangen. Ze moeten een stripverhaal maken met als titel 'Asterix, Kuifje en Spiderman bevrijden Gemonde van de Romeinen.'

Hans van der Schoot namens de organisatie: ,,Zoals iedereen weet, is er afgelopen zomer gegraven in het dorp. Er zijn allerlei vondsten gedaan, waaronder mogelijk Romeinse. Vandaar het idee voor dit stripverhaal."

Morgenavond kunnen de deelnemers om 18.00 uur bij gilde-accommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg terecht om hun quizboek op te halen. Dat moet om 23.00 uur weer ingeleverd zijn.

Van der Schoot: ,,In de tussentijd krioelt het in Gemonde van de mensen die bezig zijn met opdrachten. In het programma is een aantal opgaven verwerkt waarvoor de teams gelijktijdig naar dezelfde plek moeten."

MINDER TEAMS

Het aantal deelnemende teams is gedaald ten opzichte van vorig jaar toen 29 ploegen zich inschreven, weet Van der Schoot. ,,Het zijn er nu 23. De groepen worden groter, dat is de tendens."

De organisatie heeft een manier bedacht om plaatselijke bedrijven bij de quiz te betrekken. Lokale ondernemers mogen voor twintig euro twee vragen leveren. Vaak zijn het zzp'ers. Hun logo verschijnt op de website www.gemondsequiz.nl en in het opdrachtenboek. Via hun aangeleverde vragen kunnen ondernemers hun naamsbekendheid vergroten. Bijvoorbeeld doordat spelers op de bedrijvenwebsites gegevens moeten checken.

,,Het wordt een avond van en door het dorp", aldus Van der Schoot. De organisatie maakt de uitslag van het dorpsspel bekend op zaterdag 25 januari, in zaal Kloosterzicht. De nummers een, twee en drie winnen een geldprijs. Die gaat naar een goed doel dat de spelers zelf hebben opgegeven.


Met Kèk Liemt op zoek naar voorouders

Altijd al willen weten of er ergens in je genenpakket een kleine erfenis van Willem van Oranje verborgen zit? Of misschien wel van Karel de Grote? Erfgoedvereniging Kèk Liemt houdt in het voorjaar van 2020 een cursus stamboomonderzoek voor beginners en belangstellenden met enige ervaring.

De acht cursusavonden worden op dinsdag gehouden in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan Barrierweg 4 en vinden plaats op 18 februari en 3 maart en vervolgens wekelijks vanaf 17 maart. De bijeenkomsten duren telkens van 19.30 tot 21.30 uur.

Veel bronnen zijn inmiddels digitaal beschikbaar. Dat vergemakkelijkt het zoeken aanzienlijk, onder meer in burgerlijke stand, doop-, trouw-, en begrafenisboeken, bevolkingsregisters en schepenakten.

AANMELDEN

Wilbert Steenbakkers verzorgt de cursus. Het aantal deelnemers bedraagt maximaal vijftien. De bijdrage voor materiaal, inclusief koffie of thee op de lesavonden bedraagt vijftig euro. Aanmelden kan tot 1 februari via e-mail: kquinten@live.nl.