Gedegen lokale journalistiek is essentieel voor lokale democratie

Er is veel druk op gemeenteraden doordat het takenpakket groeit en de materie waarover de raad controle moet uitoefenen, steeds complexer wordt. Raadsleden zijn doorgaans amateurs die het er 'bij doen'. Het college van B en W bestaat daarentegen uit professionals en heeft meer tijd, expertise en ondersteuning van ambtenaren. Het is dus ook een 'strijd' tussen professionals en amateurs, tussen hoogopgeleide technocraten en welwillende burgers.

In die ongelijke strijd verdienen de raadsleden extra steun om de democratische controle op het college van B en W te kunnen blijven uitoefenen. Niet alleen door een hogere financiële beloning, maar vooral ook door versterking van de lokale journalistiek. Zonder onafhankelijke kritische lokale journalistiek hebben B en W van vooral kleinere gemeenten vrij spel. Dat ondermijnt het vertrouwen van de inwoners in de lokale politiek en de lokale democratie. Wie tornt aan het belang van de gemeenteraad zet onze democratie op het spel. De gemeenteraad is de bewaker van goed bestuur en integriteit. Een stevige competente lokale (onderzoeks)journalistiek is daarvoor essentieel, want die versterkt de positie van de gemeenteraad ten opzicht van B en W en houdt zo de lokale democratie in leven.

Door Brabants Centrum de gemeentepagina te ontnemen en aan de huis-aan-huisbladen te gunnen teneinde wat euro's te besparen ondermijnt ons gemeentebestuur de democratie in Boxtel. De lokale journalistiek kan zijn taak als 'vierde macht' niet meer optimaal uitoefenen. Dat is vanuit democratisch oogpunt zorgwekkend. Als ons gemeentebestuur zich had gerealiseerd dat zij zelf ook belanghebbende is bij goede onafhankelijke lokale journalistiek, dan zou zij deze beslissing niet genomen hebben. Zij zou daarentegen vanuit welbegrepen eigenbelang juist besloten hebben een passend deel van de kosten ervan structureel op zich nemen. Hier geldt het 'Scheermes van Hanlon' dat luidt: 'Schrijf nooit aan kwade opzet toe wat afdoende verklaard kan worden door domheid'.

Tot slot vind ik het van minachting en ongelooflijke treurigheid getuigen dat een gemeentebestuur dat lichtvaardig ruim twee miljoen euro uitgeeft aan bij voorbaat kansloze stadse aspiraties – zoals bruisend centrum/centrummanagement, stadskunstenaar en het meest doodse marktplein van Nederland – met zijn inwoners gaat communiceren via een sjofel advertentieblaadje.

        HANS PEL


Verspreiding van gemeentenieuws

Vorige week las ik in deze krant de twee ingezonden brieven over het gewijzigd beleid met betrekking tot de verspreiding van het Boxtelse gemeentenieuws. Haaren biedt haar inwoners aan het gemeentenieuws periodiek digitaal te ontvangen. Eenvoudiger kan het niet. Voor Esschenaren die nog geen digitale mogelijkheden hebben, kan het gemeentenieuws gelezen worden in het dorpshuis. Waarom zou zo'n simpele oplossing ook niet in Boxtel mogelijk zijn? Esch rekent erop dat dit tijdig geregeld zal zijn.

        HENK VAN SAMBEEK