FILMVERTONING BRABANTS LANDSCHAP

Schatten van Brabantse natuur te zien in Liempde

Het duurde maar liefst twee jaar voordat boswachter Mark Kapteijns zijn beeldmateriaal bij elkaar had. Dinsdag 14 januari is nieuwste film van Brabants Landschap 'Het Groene Woud, Brabant tussen steden' te zien in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. De maker is zelf aanwezig tijdens de vertoning om zijn werk toe te lichten

Jaarlijks brengt Brabants Landschap een natuurfilm uit. Voor de film Het Groene Woud heeft Kapteijns extra veel tijd uitgetrokken en dat heeft geresulteerd in nóg meer unieke beelden. Het verborgen leven van onder meer edelherten, ooievaars, boomkikkers en dassen wordt haarscherp in beeld gebracht. De waardevolle natuur, in balans met stad en land en mens en dier staat centraal in de film. Het toneel van de beelden is het hart van Brabant, tussen de steden Tilburg, Eindhoven, Helmond en Den Bosch. Daar ligt het grootste landschapsreservaat van Nederland: Het Groene Woud.

MAKERS

Kapteijns is werkzaam bij Brabants Landschap als boswachter in Het Groene Woud. Daarnaast heeft hij vele prijswinnende natuurfilms op zijn naam staan. Als 'Hoeder van Brabant' - een titel die Kapteijns kreeg voor zijn inzet voor natuur en cultuur - heeft hij dit jaar ook een korte film gemaakt met de titel 'Brabants zandpad, bedreigde schoonheid'. Die wordt voorafgaand aan de film vertoond.

Entree voor de filmvertoning kost 2,50 euro per persoon inclusief een kop koffie of thee. Aanmelden kan via e-mail: info@liempdsenherd.nl. Liefhebbers kunnen de films van Brabants Landschap bestellen op www.brabantslandschap.nl/natuurfilms. De film is op dvd ook te koop tijdens de filmavond op 14 januari.


Zilveren Serenade
viert jubileum met
Voices en Concordia

De slagwerkgroepen en het opleidingsorkest van fanfare Concordia stappen net als popkoor Voices zondag 12 januari op het podium in De Serenade. De multifunctionele accommodatie aan de Oude Dijk bestaat 25 jaar en daarvoor slaan de twee clubs de handen ineen.

De slagwerkgroep, jeugdorkest BeCOOL en het samenspelgroepje van Concordia laten zich samen met popkoor Voices van hun beste kant zien. Er komen bekende nummers aan bod, zoals A Brand New Day uit de musical The Wizard of Oz en Rolling In The Deep van de Britse zangeres Adele.

De deuren van De Serenade aan de Oude Dijk gaan om 13.30 uur open, de eerste noten klinken om 14.00 uur. De toegang is gratis.

Kasteren trekt in
processie naar
Sint-Antonius Abt

De Liempdse buurtvereniging Kasteren eert zondag 19 januari Sint-Antonius Abt. Onder aanvoering van het plaatselijke schuttersgilde trekken deelnemers vanuit café 't Groene Woud in processie naar de veldkapel op de hoek van De Maai.

Voorafgaand aan de processie wordt een gebedsdienst gehouden in het zaaltje van 't Groene Woud. Mathieu Hendriks, geestelijk verzorger van Zorggroep Elde Maasduinen, is vanaf 10.30 uur voorganger. Deelnemers aan de processie kunnen na afloop in de uitspanning bij het Duits Lijntje aanschuiven voor een Brabantse koffietafel. Deelname kost 12,50 euro voor volwassenen; kinderen betalen 3,50 euro. Aanmelden kan tot zondag 12 januari via telefoonnummer (0411) 63 27 24.