OP DE FOTO'S: Nadat de leden van activiteitenvereniging Tied Zat uit Drenthe waren berecht door de Ploegerslandse Hoge Raad, moesten zij onder meer de beelden van De Ploegende Boer terugplaatsen op hun sokkel. (Foto's: Albert Stolwijk).
OP DE FOTO'S: Nadat de leden van activiteitenvereniging Tied Zat uit Drenthe waren berecht door de Ploegerslandse Hoge Raad, moesten zij onder meer de beelden van De Ploegende Boer terugplaatsen op hun sokkel. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

HOGE RAAD PLOEGERLAND: TIED ZAT MOET MEEBLÈREN

GAOS blij met straf Drentse kidnappers

PÅL JANSEN

Oudejaarsclub Tied Zat uit Zorgvlied 'ontvoerde' twee delen van kunstwerk De Ploegende Boer in Liempde. Zaterdag brachten de Drentenaren het paard en de ploeg terug. Een hilarische reactie volgde. Oud-adjudantenclub GAOS en prinsenvereniging De Ploegers berechtten de 'kidnappers'. Plaatselijke boeren zorgden daarbij voor het nodige spektakel. Met bijna vijftien tractoren ontvingen zij ludieke onverlaten.

Harrie Raaimakers van GAOS stuurde 29 december een bericht naar de redactie van deze krant: twee/derde van het kunstwerk De Ploegende Boer aan de Barrierweg was verdwenen: het paard en de ploeg. Een kleine maand daarvoor had hij met andere oud-adjudanten de drie metalen silhouetten gerenoveerd. Die ontbraken daardoor toen óók al enkele weken op de hoek van de Barrierweg en de Roderweg.

De Drentse oudejaarsvereniging zoekt elk jaar rond Oud en Nieuw met een ludieke ontvoering de publiciteit. De club ontdekte via internet dat GAOS het beeld eventjes van zijn sokkel had gehaald en besloot hetzelfde te doen, met als achterliggende gedacht om de Nederlandse boeren te ondersteunen. Even geen stikstofdiscussie, maar een hart onder de riem.

Zaterdag werden de Drentenaren massaal onthaald bij viaduct De Oorsprong nabij rijksweg A2 door een kleine vijftien tractoren en een grote maïskneuzer. ,,Vrijdagavond verstuurde ik een aantal appjes", vertelt voorzitter Wim Jennissen van boerenorganisatie ZLTO Dommeldal. ,,Met de vraag om voor spektakel te zorgen als de Drentenaren in Liempde zouden arriveren. Om ook een keer met iets leuks in de publiciteit te komen."

PRO-DEOADVOCAAT

Dat is gelukt. De leden van GAOS echter waren in eerste instantie echter geschrokken van de Drentse actie. En ook zij bedachten daarom in enkele dagen tijd een scherts. Samen met prinsenvereniging De Ploegers spanden zij een 'rechtszaak' aan. De Drentenaren moesten voorkomen voor de Ploegerslandse Hoge Raad. Jennissen wierp zich op als hun pro-Deoadvocaat. ,,Stilstaan is voor een paard niet goed", voerde hij als verdediging aan. ,,En dat was aan de toestand waarin het dier vóór de recente restauratie verkeerde, duidelijk te zien. Daarom juich ik het toe dat deze buitenlui dit paard de nodige beweging hebben gegund. En dat ook nog eens zonder enige uitstoot van stikstof."

'SCHANDELIJKE DAAD'

De diefstal was was desalniettemin een 'schandelijke daad' vonden de oud-adjudanten. ,,Tied Zat heeft hiermee de Ploeger niet alleen van zijn werktuig beroofd, maar de gehele Ploegersgemeenschap van haar ziel." Aanklager Henk Keijsers eiste namens GAOS dat de beelden in oorspronkelijke staat teruggeplaatst zouden worden. Daarnaast verlangde de club dat prins Bernardus d'n Urste (Patrick van de Ven) hen nog een taakstraf zou opleggen. ,,Door ze te veroordelen tot Drie Uurkes Achteraf op carnavalsdinsdag."

Voorzitter Daniël Reinbergen van Tied Zat bracht er nog tegenin dat het louter draaide om goede intenties: ,,Onze gedachte hierachter is dat wij de boeren willen steunen in hun strijd. De boer hebben wij laten staan zodat men kan zien wat er gebeurt als de regering haar plannen doorzet. Want een boer zonder vee, is een man zonder werk." Hij kreeg luid applaus.

De verdediging faalde en prins Bernardus en zijn adjudant Harm waren onverbiddelijk. Niet alleen ging de Ploegerslandse Hoge Raad mee in de eis van de aanklager, ook werden de Drentse clubleden veroordeeld tot het 'meeblèren met de Ballade der Bondgenoten', het lijflied van GAOS. Dezelfde dag werden de beelden nog teruggeplaatst. En 'Liemt is weer Liemt', zoals prins Bernardus zou zeggen.

De dag was zeer geslaagd, vond 'advocaat' Jennissen van de ZLTO. ,,Mooi dat zo'n spontane actie zó kan uitpakken in Liempde." Nieuwe vriendschappen zijn ontstaan, weet Raaimakers: ,,Negen mensen van de club Tied Zat hebben al aangegeven naar Ploegersland te komen tijdens carnaval. Ze hebben zelfs al logies."

OP DE FOTO'S: Nadat de leden van activiteitenvereniging Tied Zat uit Drenthe waren berecht door de Ploegerslandse Hoge Raad, moesten zij onder meer de beelden van De Ploegende Boer terugplaatsen op hun sokkel. (Foto's: Albert Stolwijk).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding