Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

KARLIJN DE WILD UIT ESCH JONGSTE LID MONUMENTENCOMMISSIE

'Bouwkennis overdragen aan Boxtel'

Met vijf anderen vormt Karlijn de Wild (26) sinds kort de Boxtelse monumentencommissie. De Essche is daarmee als bijna afgestudeerd restauratie-architect het jongste lid van de club die vergunningsaanvragen van beschermde panden beoordeelt. ,,Wij zijn er om ervoor te zorgen dat monumentale panden hun waardigheid behouden."

LINDA VAN DE WIEL

Voor de zomervakantie sprak Karlijn per toeval over het commissiewerk: ,,Ik ben bezig met een beroepservaringstraject vanwege de architectentitel die ik zeer binnenkort hoop te behalen. Een collega zei dat zitting nemen in een monumentencommissie leerzaam is."

Omdat ze sinds een paar jaar lid is van Heemkunde Boxtel, werd de Essche benaderd door medelid Christ van Eekelen. ,,Hij kwam met het idee te solliciteren op de vacature voor de Boxtelse monumentencommissie", aldus een enthousiaste Karlijn. ,,De gemeente was op zoek naar jonge mensen en Christ wilde mij voordragen."

BEELDBEPALEND

De bijna afgestudeerde architect ging vorig jaar in het begin van de zomer op gesprek en mocht vanaf september aansluiten bij de maandelijkse vergaderingen. ,,De officiële voordracht liet even op zich wachten, maar in december ben ik door het college van burgemeester en wethouders officieel benoemd als lid."

De monumentencommissie bestaat grotendeels uit vaklieden als archeologen en architecten, die hun zitting in de monumentencommissie als extra taak naast hun baan doen. Karlijn: ,,Wij hebben als taak de gemeente te helpen bij bouwvraagstukken over monumentale panden. Denk bijvoorbeeld aan bouwaanvragen. Wij bekijken plannen en hebben een adviserende, maar ook bepalende rol."

Ze vervolgt: ,,We beoordelen of plannen monumentwaardig en niet schadelijk zijn. Plannen die wij bespreken behelzen bijvoorbeeld de voormalige Heilig Hartkerk en de daarnaast gelegen pastorie. Maar ook beeldbepalende gevels, dakkapellen, dakisolatie en andere aanpassingen komen langs in de monumentencommissie."

De voornaamste reden dat Karlijn plaats heeft genomen in de monumentencommissie is omdat ze graag aan de andere kant van de tafel wil zitten. ,,Normaal gesproken verdedig ik plannen als architect. Ik leer nu hoe de commissie werkt. Het geeft mij wederzijdse erkenning. Ik begrijp beslissingen van commissies nu beter."

Een tweede reden is dat Karlijn graag haar bijdrage levert aan het mooi houden van Boxtel. ,,Als restauratie-architect heb ik veel kennis van oude panden. Die wil ik graag met de andere commissieleden overdragen aan anderen."

De ambitieuze Karlijn krijgt deze week haar eindbeoordeling voor de architectentitel. ,,Als het goed is, mag ik me daarna eindelijk architect noemen. Ik hoop nog een paar jaar met de restauratie van de Domtoren in Utrecht bezig te zijn, waaraan ik al een aantal jaren werk. Het is een ontzettend leuk project."

Lachend: ,,Sinds vorige week heb ik een vast contract. Ik blijf de komende jaren graag met veel plezier bij mijn huidige werkgever Rothuizen Architecten en Stedenbouwkundigen werken. En dan kan ik me inschrijven in het architectenregister."

p Karlijn de Wild (26) uit Esch is het jongste lid van de Boxtelse monumentencommissie. De groep professionals beoordeelt vergunningsaanvragen van beschermde panden. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Veteranen Boxtel

Oud-militairen die de beste wensen voor 2020 willen uitwisselen, kunnen op zaterdag 18 januari terecht in gemeenschapshuis De Rots. Stichting Veteranen Boxtel houdt dan van 14.00 tot 16.00 uur haar nieuwjaarsbijeenkomst. Ook veteranen uit Sint-Michielsgestel zijn er welkom.