Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Lennisheuvel trots op vernieuwde natuurspeeltuin

Schommelen, glijden en beestjes kijken

LINDA VAN DE WIEL

Met het hijsen van de schoolvlag is dinsdag de negentigste verjaardag van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel ingeluid. Tijdens deze feestelijke dag vond eveneens de opening van de vernieuwde speeltuin naast de Sint-Theresiakerk plaats. Theo Lamers, voorzitter van stichting Rond Kerk en Orion (RKO): ,,Op deze prachtige plek mogen we allemaal trots zijn."

Ruim vijf jaar geleden namen de besturen van RKO en de Verrijzenisparochie het initiatief de speeltuin aan te pakken. De projectgroep – onder leiding van Stijn van Brunschot - heeft met financiële bijdragen van onder meer Landschap van Allure, de parochie en de gemeente Boxtel én met flinke inbreng van de bewoners van het kerkdorp een prachtige speeltuin gerealiseerd.

DEEL VAN GEHEEL

Lamers: ,,Het vernieuwen van de speeltuin is maar een deel van het gehele plan. Er kan een wandeling worden gemaakt over een half verhard voetpad, er zijn fruitbomen, bloeiende bomen en heesters geplaatst en een aantal beuken is hersteld." Hij vervolgde: ,,Afgelopen najaar zijn de speeltoestellen vervangen. Hierbij is gebruik gemaakt van veel natuurlijke materialen. In het voorjaar wordt een insectenhotel geplaatst. Op deze prachtige plek mogen we met z'n allen trots zijn."

VOOR EN DOOR DORP

Hoewel er nog wat gras en bloemen worden gezaaid tijdens de lente, kan er al volop in de speeltuin gespeeld worden. En dat gebeurde dan ook direct na de officiële opening door wijkwethouder Peter van de Wiel, die twee dagen eerder ook al present was tijdens de Nieuwjaarswandeling in het dorp.

De 85 leerlingen bestormden de glijbaan, schommels en het klimrek. ,,Deze speeltuin past prachtig in het totaalplaatje van het hele project. Het is goed dat ook aan de kinderen is gedacht", stelde Van de Wiel. ,,En het mooie van dit plan is dat het voor en door de inwoners van Lennisheuvel is vormgegeven. Ik ben er ook erg blij mee dat er aandacht is voor de biodiversiteit."

Ook Denya Schimmel (11) is blij met de aandacht voor de biodiversiteit: ,,Het insectenhotel, de fruitbomen en de bloemen zijn belangrijk voor de bijen. En zonder de bijen kunnen wij niet leven."

Guus van de Bogaard (5) en zijn vriendje Jan Kuppens (6) houden zich vooral bezig met de speeltoestellen. ,,Er is heel veel te doen in de speeltuin. Ik vind álles leuk, vooral hutten bouwen." Vriendje Jan vult aan: ,,Ik verzamel graag takken. Daar wil ik vogelhuisjes van maken. En een eigen insectenhotel."

p Lennisheuvelse jongens en meisjes maakten tijdens de opening al volop gebruik van de natuurspeeltuin naast de Sint-Theresiakerk. (Foto: Albert Stolwijk).

Gemonde

Heemkundelezing

Historicus Henk Buijks houdt op dinsdag 14 januari voor heemkundevereniging Den Hogert Gemonde een lezing over de geschiedenis van de Bodem van Elde. Dat gebeurt in gildeaccommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg. De zaal is open om 19.30 uur. Niet-leden betalen twee euro entree.

Afbeelding