Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Boxtel pronkt met Eindhovens lichtkunstwerk

HENK VAN WEERT

DML. Zo heet het kunstwerk dat sinds enkele weken voor de hoofdingang van het Waterschapshuis aan de Bosscheweg in Boxtel staat. Waterschap De Dommel kreeg het cadeau, nadat het anderhalf jaar lag opgeslagen in Eindhoven.

DML werd gemaakt in opdracht van de Eindhovense ondernemersvereniging en stond sinds mei 2013 in de binnenstad, in de Dommelstraat om precies te zijn. De sculptuur is geïnspireerd op de letters DML in de vorm van stromend water en geeft vanuit verschillende richtingen een ander beeld. De contouren bevatten een lichtstrip zodat ze - als over enkele weken de elektra is aangesloten - ook in het donker zichtbaar zijn. In Eindhoven ging het om een tijdelijk project en met het verdwijnen van de ondernemersvereniging is anderhalf jaar geleden ook het beeld weggehaald, meldt kunstenares Birgit Schoenaker desgevraagd.

De drie elementen van het kunstwerk werden daarna opgeslagen in een schuurtje. Schoenaker vond dit zonde en dus benaderde ze het waterschap met de vraag om het kunstwerk gratis te adopteren. Dat hoefde niet lang na te denken om het object een tweede leven te geven. Het kiezen van de locatie en de benodigde vergunningen zorgden ervoor dat herplaatsing even duurde. Medio december werd DML opnieuw opgericht. Het duurt nog enkele weken voordat de verlichting is aangesloten. ,,Ik ben blij dat het kunstwerk weer een plaats gevonden heeft, zeker gezien de plek. Het komt wederom tot zijn recht, door de zichtbaarheid en de link met de Dommel", aldus Schoenaker.

t DML heet het kunstwerk dat een tweede leven kreeg bij het Waterschapshuis in Boxtel. (Foto: Bas van den Biggelaar).