Afbeelding
Foto: Maarten Melis

EEN KENNISMAKING MET RECTOR JORIS HERMANS VAN JRL EN BHC


'Ik geloof in een heel leven lang leren'

Jan Hermens

Hij maakte beroepsmatig drie Olympische Spelen mee, begeleidde topsporters als Pieter van den Hoogenband en Sven Kramer, was docent in het hoger beroepsonderwijs, zette het sportinstituut van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen op en is sinds circa honderd dagen rector van het Baanderherencollege (BHC) en het Jacob-Roelandslyceum (JRL) in Boxtel. Een korte kennismaking met Joris Hermans.

Energie, intelligentie en enthousiasme, dat zijn de eerste drie woorden die opkomen tijdens mijn gesprek met Hermans (49, sinds gisteren). Een bevlogen verteller met een duidelijke visie én een interessante achtergrond. ,,Ik heb zelf een echt onderwijsgezin", vertelt de inwoner van Groesbeek. ,,Mijn vrouw is directeur van een grote basisschool in Nijmegen, onze drie kinderen Guusje, Pleun en Joep zitten op de middelbare school. Bovendien werkte mijn vader in het onderwijs."

Hermans gelooft in een doorlopende ontwikkeling van mensen. ,,Het houdt voor de leerlingen niet op na hun opleiding hier. Juist in de dynamische wereld van nu moeten mensen blijven leren." Zijn eigen loopbaan kenmerkt zich door passie en groei. Hij doorliep de Hotelschool, werd voedingsdeskundige en studeerde gezondheidswetenschappen. ,,Ik ben docent geweest, adviseur in de sportwereld en directeur binnen het hoger beroepsonderwijs. Toen er binnen de HAN een reorganisatie naderde, vond ik dat een natuurlijk moment om op zoek te gaan naar een andere baan. Ik ben in Boxtel warm ontvangen."

De rector koestert de identiteit van zowel het BHC als het JRL. ,,De eigenheid van de afzonderlijke scholen moet behouden blijven, dat is prima. Ik ben geen voorstander van rigoureuze veranderingen, maar van een meanderende organisatie. Van kleine stappen, waar medewerkers invloed op uit kunnen oefenen."

VERTROUWEN

Vertrouwen, dat woord neemt Hermans meerdere malen in de mond. ,,Een directie is er om te faciliteren, om goede randvoorwaarden te scheppen waarbinnen het team zo optimaal mogelijk kan werken. Ik ben een voorstander van autonomie van de docenten, vertrouwen geven werkt het best."

Een veilige omgeving creëren waarin leerlingen zo optimaal mogelijk gedijen, is een andere taak van de directie. Wat dat betreft, maakte hij vorige maand het eerste stormpje al mee. In een kluisje op het JRL werd een imitatiewapen aangetroffen. ,,Dat was een nogal hectische situatie, ja. Een school is een afspiegeling van de maatschappij, ook daar gebeuren dit soort dingen. Het is dan aan ons om de communicatie zo goed mogelijk te stroomlijnen. Om leerlingen te beschermen, ook tegen zichzelf, want ze overzien begrijpelijkerwijs niet altijd de gevolgen van hun eigen reacties. Mediawijsheid is niet uit deze tijd weg te denken. Complexe materie. Misschien kan Brabants Centrum eens een gastles hierover geven?"

De Nederlandse cijfercultuur past de schoolbestuurder niet zo. ,,Onderwijsinstellingen worden afgerekend op slagingspercentages, leerlingen op cijfers. Die gegevens zijn makkelijk meetbaar. Waar het volgens mij echt om gaat, is waar jongeren op pakweg hun 25e terechtgekomen zijn. Hebben ze hun passie gevonden, werk naar hun hart, daar draait het om. Moet een gymnasiast per se naar de universiteit? Nee, als hij dolgraag wil bakken, laat hem alsjeblieft bakker worden. Daar wordt hij gelukkig van."

In de sportwereld acteerde Hermans regelmatig op het snijvlak van twee werelden. Van voeding én beweging. ,,Wanneer twee werelden samenkomen, ontstaan er mooie dingen. De driehoek onderwijs, bedrijfsleven en overheid is ontzettend belangrijk. Ik heb in het hoger beroepsonderwijs gezien dat veel eerstejaars studenten uitvallen omdat ze een opleiding kiezen die niet bij hen past. Om die aansluiting te verbeteren, is het zinvol als jongeren tijdig de kans krijgen te ontdekken wat een beroep echt inhoudt. Dat leer je niet alleen in de klas. Daarvoor moet je de werkvloer op."

OPEN DAG

Juist omdat hij zo hecht aan verbanden tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en het onderwijs, is Hermans druk doende kennis te maken met Boxtel en omgeving. ,,Om als scholen midden in de samenleving te staan, moeten we contacten leggen, naar buiten gaan."

Andersom kan ook: de deuren open zetten en presenteren wat er in de gebouwen gebeurt. Dat is precies wat zaterdag 11 januari op het programma staat. Dan zijn er open dagen voor schoolverlaters van het basisonderwijs: van 10.00 tot 14.00 uur op het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd en van 12.00 tot 15.00 uur op het Baanderherencollege aan de Baanderenherenweg. Hermans: ,,Ik ga er met een goed gevoel naartoe, want ik ben trots op beide scholen."

Rector Joris Hermans voor het Baanderherencollege. Hij streeft ernaar scholieren zo goed mogelijk voor te bereiden op hun verdere ontwikkeling. (Foto: Albert Stolwijk)