Oud-Boxtelaar Michael van Gerwen maakte geen vuist in de finale van het WK Darts. Hij verloor de wedstrijd met 7-3 van de Schot Peter Wright. (Foto: PDC/Lawrence Lustig, 2017).
Oud-Boxtelaar Michael van Gerwen maakte geen vuist in de finale van het WK Darts. Hij verloor de wedstrijd met 7-3 van de Schot Peter Wright. (Foto: PDC/Lawrence Lustig, 2017). Foto: Lawrence Lustig

GREENTECH, POPULIEREN EN APPARTEMENTEN

Boxtel gastheer tijdens Landschapstriënnale

RENS VAN DEN ELSEN

Als in september de vijfde editie van de Landschapstriënnale plaatsvindt, is Boxtel een van de belangrijkste gastheren. Met het GreenTech Park Brabant op bedrijventerrein Vorst B, de populieren op landgoed Velder en buurtschap Kasteren en het energieneutrale appartementencomplex op De Kleine Aarde als locaties die de gemeente onder de aandacht wil brengen.

De Landschapstriënnale wordt eens in de drie jaar ergens in Nederland georganiseerd. Voor de editie van 2020 is gekozen voor het Van Gogh Nationaal Park. Tijdens deze manifestatie staat de toekomst van ons landschap centraal. Er worden tijdens deze dagen diverse locaties binnen het gebied bezocht, waaronder dus een aantal in Boxtel.

Daarmee draagt de gemeente volgens verantwoordelijk wethouder Peter van de Wiel voor een belangrijk deel bij aan de organisatie. ,,Ons thema, Productief Landschap, past goed bij dat van de Landschapstriënnale (daar is het thema: Innovating the Landscape - red.). Met partners, bedrijven, overheden en bezoekers wordt gekeken naar de toekomst van onze natuurlijke omgeving. De plannen voor het GreenTech Park Brabant op Vorst B laten bijvoorbeeld al goed zien hoe het landschap op natuurlijke wijze bij kan dragen aan de economie. Door bedrijven samen te laten werken aan innovatieve producten", legt Van de Wiel uit.

Maar ook de populieren op onder meer landgoed Velder in Liempde kunnen een voordeel opleveren. ,,Als het hout van die bomen officieel gebruikt mag worden in de bouw, dan levert het ineens veel meer op. Dat is niet alleen een nieuw verdienmodel voor landgoederen, maar ook voor de rest van de omgeving. Er staan hier immers veel van dergelijke bomen", aldus de wethouder.

VERTRAGING

In eerste instantie zouden enkele onderdelen van het GreenTech Park Brabant als ontvangstlocatie gaan dienen voor de Landschapstriënnale. Het beoogde bezoekerscentrum en de incubator (een soort bedrijfsverzamelgebouw) zouden dienst kunnen doen als presentatieruimte. Van de Wiel schat de kans dat deze gebouwen in september al klaar zijn echter klein.

De Raad van State stak in maart een stokje voor de ontwikkeling van het biomassaplein, dat onderdeel is van het GreenTech Park. Hiervoor was eerst nog een milieu-effectenrapportage (mer) nodig. Ook de problemen rondom de stikstofuitstoot (PAS) zorgden voor vertraging in de ontwikkelingen op het bedrijventerrein. De wethouder hoopt dat er dit jaar wel een begin gemaakt kan worden, maar verwijst daarvoor naar zijn collega Marusjka Lestrade, die als wethouder verantwoordelijk is voor het totale plan op Vorst B. Zij was echter niet bereikbaar voor een reactie over de status van het GreenTech Park en het biomassaplein.

Tijdens de triënnale komen tien zogeheten landschapslaboratoria aan bod, verspreid over het hele gebied. In september, de exacte datum is nog niet bekend, wordt Boxtel bezocht. Daarvoor zijn twee dagen gereserveerd, waarbij op de eerste dag professionals langs de locaties worden geleid. Daarna zijn bezoekers aan de beurt om te bekijken wat de mogelijkheden zijn en waar gemeenten en bedrijven mee bezig zijn. De komende maanden wordt de invulling verder vorm gegeven.

IN OPRICHTING

Dat de Landschapstriënnale in het Van Gogh Nationaal Park wordt gehouden, is geen toeval. De ontwikkelingen rond dit gebied en het natuurevenement lopen vrijwel synchroon. De organisatie van de manifestatie heeft deze regio als gastheer gekozen omdat het Brabants landschap op de agenda staat en omdat hier grootschalige ruimtelijke opgaven op het gebied van klimaatadaptatie, water, wonen en natuur liggen.

Officieel Het park is officieel nog in oprichting. De deelnemende partijen, waaronder overheden, bedrijven, organisaties en bewoners presenteerden in juni vorig jaar hun masterplan in Liempde. Dit was tevens de aftrap voor organisatie van de Landschapstriënnale. In september moet de formele status van nationaal park een feit zijn.

Het park overlapt een groot deel van Noord-Brabant en loopt van grofweg Roosendaal tot Helmond en van 's-Hertogenbosch naar Hilvarenbeek. Alle huidige natuurgebieden die binnen het genoemde gebied liggen, zoals de Loonse en Drunense Duinen, maar ook de Kampina, vallen dan onder de vlag van het Van Gogh Nationaal Park.


SCHOT PETER WRIGHT MET 7-3 TE STERK

Mighty Mike verzaakt in strijd om wereldtitel darts

De eerste dartstitel van het jaar ging gisteren aan de neus van oud-Boxtelaar Michael van Gerwen voorbij. In 2014, 2017 en 2019 mocht de inwoner van Vlijmen de imposante beker en de bijbehorende geldprijs van 500.000 Britse ponden wel mee naar huis nemen. De aanvoerder van de wereldranglijst verloor de finale van het WK Darts op Nieuwjaarsdag met 7-3.

Als de nummer één van de wereldranglijst was Mighty Mike voorafgaand aan de wedstrijd favoriet. Hoewel hij niet zijn hoogste niveau haalde in de wedstrijden die vooraf gingen aan de grote finale, waren de verwachtingen hooggespannen. Peter 'Snakebite' Wright wist daarnaast in eerdere duels tegen Van Gerwen vaak geen vuist te maken: van de 72 duels die de darters sinds 2009 tegen elkaar speelden, verloor de Schot er 59.

Toch was Wright de sterkste speler. Hoewel Van Gerwen af en toe nog korte momenten van glorie kende - zoals een gewonnen set met een gemiddelde van 121,9 punten - kon hij de flamboyante Snakebite niet bijhouden. Het is de eerste wereldtitel voor Wright die door zijn winstpartij van de zevende naar de tweede plek op de wereldranglijst stijgt.

Op zijn Facebookpagina reageerde Mighty Mike op zijn tweede plaats: ,,Natuurlijk doet het meer pijn dan ik uit kan leggen om deze finale te verliezen, maar alle lof voor Peter. Hij speelde een fantastisch toernooi. Ik miste op belangrijke momenten en dat heeft hij afgestraft."