Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PLOEG EN PAARD MEEGENOMEN NAAR NOORD-NEDERLAND

'Jatten' kunstwerk De Ploegers blijkt ludieke actie uit Drenthe

PÅL JANSEN

De leden van GAOS stonden voor een raadsel. Twee derde van het driedelige kunstwerk De Ploegende Boer aan de Barrierweg in Liempde bleek zondag verdwenen. Harrie Raaimakers van GAOS bezwoer dat het niet weer een actie was van zijn club, maar vermoedde - gezien de tekst - een grap vanuit de agrarische sector. En zo is ook gebleken. De twee beelden van het carnavalskunstwerk werden ontvreemd door oudejaarsvereniging Tied Zat uit Zorgvlied. De beelden zijn momenteel in Drenthe.

Begin november hadden Raaimakers en de andere oud-adjudanten van carnavalsrijk Ploegersland de kunstwerken, die vanwege diverse jubilea van prinsenvereniging De Ploegers werden geschonken, verwijderd om deze een flinke opknapbeurt te geven. Na enkele weken werd het carnavalskunstwerk door GAOS (voluit: Gezellige Adjudanten Ontspannen Samen) teruggeplaatst.

De ploeg en het paard waren zondag dus opnieuw verdwenen, dit keer zonder medeweten van GAOS. Voor de overgebleven boer prijkt sindsdien een bord met de tekst 'De regering spant het paard achter de ploeg, wij vinden het nu genoeg'. Reden genoeg om te vermoeden dat de verdwijning een actie is van boeren. Er werd rondgebeld om de daders te achterhalen, aldus Raaimakers. Daarnaast werd ook nog de optie opengehouden dat het een initiatief was vanuit prinsenvereniging De Ploegers. Maar ook Patrick van de Ven, beter bekend als prins Bernardus d'n Urste, wist het antwoord niet en verwees naar de agrariërs.

JUBILEA

Tijdens de jaarwisseling maakte oudejaarsvereniging Tied Zat bekend de beelden uit Liempde te hebben 'gejat'. Die club verzint jaarlijks rond Oud & Nieuw een ludieke actie. Zo ontvreemdde de club eind 2017 de letters van Lelystad Airport om te protesteren tegen aanvliegroutes in verband met geluidsoverlast.

Ditmaal werd verwezen naar de boeren, laat Dominique Veenstra van de Drentse oudejaarsclub weten. ,,Zo kan men zien wat er gebeurt met de boeren als de regering haar plannen doorzet. Want een boer zonder vee, is een man zonder werk. Bovendien vinden we dat de de regering van alles wil, maar dit vervolgens niet goed aanpakt en de verkeerde mensen hier de dupe van worden." Het spreekwoord dat de club op de achtergebleven borden had gezet, is overigens enigszins aangepast voor de gelegenheid. Dat luidt immers 'de os achter de ploeg spannen'.

De beelden zullen in nette staat terugkeren, beloofde Veenstra. Inmiddels is Raaimakers van GAOS door Brabants Centrum in contact gebracht met de club. Hij kon opgelucht ademhalen.

t De Ploegende Boer op de hoek Barrierweg/Roderweg mist nu zowel zijn ploeg als zijn ros. (Foto: Albert Stolwijk).

p Brabants Centrum achterhaalde de 'daders': het bleek om een ludieke actie van de oudejaarsvereniging Tied Zat uit het Drentse Zorgvlied te gaan. (Foto: Tied Zat).

Afbeelding