Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DURFALS ZONDER KOUDWATERVREES RENNEN LANGSPIER IN

Veel animo voor Nieuwjaarsduik Boxtel

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met een temperatuur rond het vriespunt en volop mist, waren een dikke jas en sjaal op Nieuwjaarsdag geen overbodige luxe. Toch kozen 108 Boxtelaren niet voor een warme outfit, maar voor een badpak of zwembroek voor de zestiende Nieuwjaarsduik in recreatieplas De Langspier. Dat waren er meer dan afgelopen jaren, maar niet zoveel als in 2016 toen met 119 deelnemers een record werd gevestigd.

Buurtsport Boxtel is al jarenlang organisator van de Boxtelse Nieuwjaarsduik. En hoewel de weersomstandigheden niet bepaald uitnodigden tot een sprong in het water, is de frisse start van het nieuwe jaar nog nooit zo populair geweest. ,,2019 was voor mij een heel bijzonder jaar en we gaan ongetwijfeld met zijn allen weer een mooi jaar tegemoet", vertelde deelneemster Sandra van Griensven. ,,Hoe mooi is het dan om samen een bijzondere start te geven aan 2020?" Lotgenoot Mieke Beerens vulde aan: ,,Ik probeer niet na te denken over de kou, we gaan er gewoon voor."

GEEN HANDDOEK

Evelien Groenendaal nam samen met zoon Thijs een verfrissende duik. ,,Het stond al jaren op mijn bucketlist", legde Evelien uit. ,,Thijs vond het leuk om mee te gaan. Ik zie er wel een beetje tegenop, maar het zal best meevallen. We gaan er gewoon in en dan heel snel er weer uit." De supporters van moeder en zoon Groenendaal beloofden langs de kant klaar te staan met een warme handdoek. Daar was wel een voorwaarde aan verbonden: ,,Ze moeten minimaal tot hun kin in het water gaan, anders krijgen Evelien en Thijs die handdoek niet", zeiden ze lachend.

De vriendinnen Lieke Luijks (14) en Demi van Rooij (13) stonden al vroeg klaar bij de recreatieplas. ,,Ik wilde altijd al een keer meedoen", zei Lieke. Demi: ,,Ze vroeg me om mee te gaan en het leek me ook wel leuk. Hoewel, het is wel erg koud buiten." Lieke reageert: ,,Ach, dan drinken we straks veel warme chocolademelk."

TWEE KEER

Klokslag twaalf uur kwamen de deelnemers uit het restaurant gerend. Al schreeuwend en joelend plonsden ze in het water. Sommigen liepen slechts een klein stukje de koele Langspier in, anderen gingen bijna kopje onder. Enkele enthousiastelingen sprongen zelfs twee keer het water in. ,,Ik moet wel, want ik heb twee kinderen en mijn vrouw weigert mee te doen", zei een vader lachend. ,,Ach, alles voor de kids."

Lieke en Demi renden voluit het water in en gingen zelfs kopje onder. Na even opwarmen, doken de twee vriendinnen nog een keer De Langspier in. ,,Waarom niet?" vond Lieke. Demi: ,,Het was echt heel koud. Toch viel het me wel mee. Maar die chocolademelk is straks zeer welkom." Evelien en Thijs hulden zich na de duik in een warme onesie (pyjama die uit één kledingstuk bestaat). ,,Het was goed te doen", vond Evelien. ,,Deze kan ik nu afvinken."

Voor de meeste deelnemers is de Nieuwjaarsduik een eenmalige gebeurtenis. Ook de 58-jarige Henk moet er niet aan denken nóg een keer mee te doen. ,,Een keer is meer dan genoeg, volgend jaar zijn andere Boxtelaren aan de beurt", zei hij stellig. ,,Tenzij mijn kleinzoon weer wil, dan ga ik wel mee." Lachend: ,,Ik ben nu wel heel letterlijk een coole opa."

pp Maar liefst 108 dappere deelnemers doken op Nieuwjaarsdag in De Langspier. Een verfrissende start van 2020. (Foto's: Peter de Koning).


Vermiste man
uit Boxtel is
weer terecht

De Boxtelse man van rond de vijftig die zondag vermist raakte bij eetcafé De Ketting, is weer terecht, volgens de politie. Verder doet de hulpdienst uit privacy-overwegingen geen mededelingen over het incident.

Burgernet berichtte op 29 december dat een 45-jarige Boxtelaar werd vermist. Via sociale media ging echter het bericht rond dat het zou gaan om een 54-jarige man. Ook zijn identiteit werd daarbij genoemd.

Maandagmiddag ging de politie naar Sparrenrijk om naar de man te zoeken. De zoektocht bleek tevergeefs, maar later werd de persoon alsnog gevonden, zo meldde de politie daags erna.


Notulen geheime vergaderingen Boxtel openbaar

Met het aanbreken van het nieuwe jaar zijn notulen van geheime raadsvergaderingen van het Boxtelse gemeentebestuur toegankelijk geworden. Het betreft stukken uit de periode 1933-1979.

In het Brabants Historisch Informatie Centrum in 's-Hertogenbosch kunnen belangstellenden ook geboorteregisters van de voormalige gemeente Liempde inzien en kasboeken van de Boxtelse Sint-Vincentiusvereniging.

Op hoop van zegen dan maar: de aanloop richting de ijskoude plas De Langspier blijkt meestal het spannendst.