BOXTEL OVERLEGT CIJFERS JONGERENBELEID

Korting jeugdwerk vergt veel meer samenwerken

PÅL JANSEN

Er is meer structurele samenwerking binnen het jongerenwerk nodig vanwege de op handen zijnde bezuinigingen in de gemeente Boxtel. Dat stelt het college van B en W in een evaluatie over het welzijnswerk voor de jeugd van de afgelopen twee jaar.

In Boxtel houden drie organisaties zich bezig met het jongerenwerk. De gemeente Boxtel zelf met jongerencentrum B-Town en de Jongerenacademie. R-Newt van welzijnsorganisatie ContourdeTwern dat de jeugd op locatie tracht te bereiken. En het Buurtsport van Brede Scholen Boxtel, dat deels activiteiten op dit vlak organiseert (zoals Ramadan-sportavonden in De Wilgenbroek).

Wethouder Marusjka Lestrade wees er in haar in 2017 gepresenteerde nota jeugd- en jongerenbeleid al op dat meer samenwerking nodig is. Die samenwerking vertoont 'een stijgende lijn' volgens het college van B en W: er is onderling meer begrip voor elkaars werk. Maar op gebied van afstemming van activiteiten, werktijden en inzet moeten nog stappen worden gezet. Dat er drie verschillende organisaties op één beleidsterrein werken, zorgt nog voor te veel onduidelijkheid.

Een betere onderlinge afstemming kan ook helpen om de leeftijdsgrens tussen 12-min en 12-plus te slechten. In principe moet jongerenwerk zich bezig houden met jeugd van twaalf jaar en ouder. Alleen willen de professionals ook kinderen op basisschoolleeftijd al kunnen bereiken zodat ze toekomstige problemen voor kunnen zijn. Buurtsport Boxtel daarentegen heeft daar minder moeite mee: die richt zich al op basisschooljeugd. Daarnaast ontplooit zij ook enkele activiteiten voor tieners.

STROOMVERSNELLING

De samenwerking tussen de drie organisaties op gebied van jongerenwerk kan wellicht door de naderende bezuinigingen in een stroomversnelling komen. ContourdeTwern heeft bijvoorbeeld te maken met een bezuiniging van 40 procent over al haar werkzaamheden in Boxtel. En Brede Scholen Boxtel (waar Buurtsport onder valt) kan in 2020 ook 12 procent minder uitgeven.

BSB-directeur Ghislaine de Brouwer gaf in december in deze krant al aan dat er scherp gekeken moet worden naar projecten. Pilot-project 't Nootje bijvoorbeeld dat tot de jaarwisseling in gemeenschapshuis De Walnoot werd gehouden, laat de BSB voorlopig voor wat het is: het bezoekersaantal was te laag om er tijd voor vrij te maken.

Alle ballen in de lucht houden, is dus moeilijk. B en W adviseren daarom meer samenwerking: ,,Hierdoor kan effectiever en efficiënter worden gewerkt waardoor kosten kunnen worden bespaard."


Bereik B-Town blijft nog steeds onvoldoende

Het aantal bezoekers van de activiteiten in jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat blijft achter. Dat laat het college van B en W weten aan de gemeenteraad in een evaluatie over het jongerenwerk over de afgelopen twee jaar.

Een van de belangrijkste oorzaken, aldus het rapport, zijn de beperkte openingstijden. Die sluiten niet aan bij de leefwereld van de jeugd. Zo is het jeugdhonk op de woensdagmiddagen en in de weekeinden gesloten. De vrijdagavond leek even een impuls te krijgen, toen een Boxtelaar met het initiatief De Wachtkamer kwam. In de beginperiode (eind 2018, begin 2019) kwamen hier wekelijks circa dertig tot veertig jongeren. Maar desalniettemin blijft het 'bereik van de activiteiten achter bij de verwachtingen', aldus het college van B en W.

Wel blijkt de muziekstudio in B-Town populair. Daar kunnen jongeren nummers opnemen, onder begeleiding van Yasmir Attaf van R-Newt.