Fenne van Wuijtswinkel en Roeland Heesbeen treden zaterdag 18 januari met hun nieuwe programma 'American Tunes' op in Podium Boxtel. (Foto: Marc Cleutjens).
Fenne van Wuijtswinkel en Roeland Heesbeen treden zaterdag 18 januari met hun nieuwe programma 'American Tunes' op in Podium Boxtel. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

POP, SOUL EN COUNTRY IN NIEUWE SHOW IN PODIUM BOXTEL

Amerikaanse klanken met Fenne en Roeland

MARC CLEUTJENS

Amper twaalf maanden na hun eerste optreden in Podium Boxtel staan zangeres Fenne van Wuijtswinkel en gitarist Roeland Heesbeen zaterdag 18 januari er weer op de planken. Na Songbird, het muzikaal eerbetoon aan Eva Cassidy, presenteert het Boxtelse duo American Tunes in de theaterzaal aan de Burgakker. Deze voorstelling staat bol van bekende én onbekende liedjes uit de rijke Amerikaanse muziekgeschiedenis.

Podium Boxtel was vorig jaar tot de laatste stoel bezet voor Songbird. Ook nu is er veel belangstelling voor de show van Fenne en Roeland, die begeleid worden door pianiste Diana Huismans, bassist Tony Maes en drummer Chris Grefkens. ,,Het idee voor American Tunes is snel na ons vorige optreden geboren", licht Roeland toe. ,,We kregen veel verzoeken om met het vorige optreden op herhaling te gaan. Maar Fenne en ik willen andere liedjes spelen." De arrangementen zijn geschreven door pianiste Huismans. ,,Samen hebben we een setlist samengesteld die in balans is met rustige én up-tempo nummers."

HEL

,,Het samenstellen van de nummers was een hel", grinnikt Fenne. Pakweg twintig liedjes werden er gekozen. ,,Er zijn zoveel mooie nummers en dan is het heel lastig om een selectie te maken." De Boxtelse zangeres wil niet alle songtitels onthullen die de revue passeren. ,,Maar drie liedjes wil ik wel noemen. Zo ben ik blij dat we For All We Know van Donny Hathaway spelen. Zó mooi…"

Daarnaast komt Midnight Train to Georgia van Gladys Knight & The Pips langs. ,,Maar dan in de versie van Cissy Houston, de moeder van Whitney", aldus Fenne. De Boxtelse woonde in haar jeugd enkele jaren in de Verenigde Staten en leerde daar de Amerikaanse muziek kennen. ,,In die periode vond ook 9-11 plaats. Bij die herinnering hoort Bridge Over Troubled Water van Simon & Garfunkel."

VERHALEN VERTELLEN

Pop, soul en country. Dat zijn de drie muziekstijlen die langskomen in de nieuwe show. ,,Bij alle liedjes wil ik iets vertellen over de artiest en de omstandigheden waarin het nummer werd geschreven", zegt Fenne. De zangeres wil haar publiek ook meenemen naar Marietta, Pennsylvania en Atlanta, Georgia, de twee plekken waar ze haar jeugd doorbracht.

,,Veel nummers vertellen iets over de sociaal-maatschappelijke omstandigheden in Amerika", gaat de Boxtelse verder. ,,Het is misschien een beetje krom om te zeggen, maar de mooiste muziek is gemaakt onder niet altijd even fijne omstandigheden. Ik vind het interessant om dat uit te zoeken en erover te vertellen."

* * *

American Tunes is zaterdag 18 januari om 20.15 uur te zien in Podium Boxtel. Kaartverkoop via www.podiumboxtel.nl en de vaste voorverkoopadressen Hebbes (Markt) en Marimba (Van Beekstraat).

Kort nieuws

Walk & Talk

Tijdens Walk & Talk-bijeenkomsten in Babel, Bibliotheek Boxtel kunnen werkzoekenden hun ervaringen met elkaar delen, contacten leggen en tips en suggesties opdoen voor hun zoektocht naar een geschikte baan. Op dinsdag 7 januari van 10.00 tot 12.00 uur is de eerste editie van het nieuwe jaar. De toegang is gratis.