Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

IN PROCESSIE NAAR VELDKAPEL DE MAAI

Kasteren eert Antonius Abt

De Liempdse buurtvereniging Kasteren eert zondag 19 januari Sint-Antonius Abt met onder meer een processie. Onder aanvoering van het naar deze heilige vernoemde schuttersgilde trekken deelnemers vanuit café 't Groene Woud naar de veldkapel op de hoek van de Kasterensestraat en De Maai. Wie na afloop wil aanschuiven tijdens een koffietafel dient zich aan te melden.

Voorafgaand aan de processie wordt een gebedsdienst gehouden in het zaaltje van 't Groene Woud. Mathieu Hendriks, geestelijk verzorger van Zorggroep Elde Maasduinen, is vanaf 10.30 uur voorganger.

Troubadour Jan van der Heijden tekent voor de muzikale omlijsting. Aansluitend lopen de deelnemers in processie naar de veldkapel, waar het kleinvee wordt gezegend. Het gilde Sint-Antonius Abt gaat voorop en brengt een vendelgroet.

BRABANTSE KOFFIETAFEL

Bij terugkeer in de uitspanning bij het Duits Lijntje kunnen mensen die dag aanschuiven voor een Brabantse koffietafel. Deelname kost 12,50 euro voor volwassenen; kinderen betalen 3,50 euro. Belangstellenden kunnen zich tot zondag 21 januari aanmelden bij Rien van de Langenberg, telefoonnummer (0411) 63 27 24, Jos van der Leest, 63 13 03 of Jan van de Sande, 63 18 95.

De naamdag van Sint-Antonius Abt is twee dagen eerder, op 17 januari. Sinds 1984 wordt rond die datum op Kasteren de heilige herdacht. Antonius werd in het jaar 251 in Egypte geboren als kind van rijke ouders. Nadat zijn ouders waren gestorven gaf hij op twintigjarige leeftijd al zijn bezittingen aan de armen en trok zich als kluizenaar in de woestijn terug. Later voegden andere christenen zich bij hem en vormden een van de eerste gemeenschappen van monniken. Daarom staat hij bekend als de vader van het kloosterleven. Daarnaast is hij patroon van onder meer varkenshoeders en wordt hij aangeroepen in de strijd tegen veeziekten. De heilige wordt dan ook steevast afgebeeld met een varken en staat in deze streken bekend als Antonius mî 't vèrreke.

p Onder aanvoering van het gilde Sint-Antonius Abt trekken bewoners van de Liempdse buurtschap Kasteren jaarlijks in januari naar de veldkapel aan De Maai. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).


Senioren

Seniorenvereniging KBO Boxtel heeft voor haar leden de volgende activiteiten op het programma.

VRIJDAG 3 JANUARI

13.30 rikken en jokeren in Muziekhuis.

DINSDAG 7 JANUARI

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag in De Rots.

14.00 kienen in De Rots.

WOENSDAG 8 JANUARI

17.00 eten bij Lotus; aanmelden voor zaterdag 4 januari bij Sina van Alphen, telefoonnummer (0411) 68 92 85 of via e-mail: sinavanalphen@solcon.nl.

DONDERDAG 9 JANUARI

13.30 bridgen in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

Bazaar Boxtel op zoek naar nieuwe bestuursleden

Het multiculturele festival Bazaar Boxtel is op zoek naar een nieuwe secretaris, die ook goed overweg kan met sociale media. Ook de voorzittershamer wordt na de editie van 2021 overgedragen: dan legt Michel Verhoeven na zeven jaar zijn taken neer.

Onlangs werden er al twee bestuursleden vervangen. Pierre Janssen ontfermt zich met zes anderen over de line-up. Hij nam de taken over van Ingeborg van den Broek. Ihsân de Jong komt in de plaats van Meryem Korkmaz-Atalay en houdt zich bezig met de vrijwilligers.

De vacature van secretaris staat nog open; aanmelden kan op e-mailadres contact@bazaarboxtel.nl.


Gratis zout afhalen
op gemeentewerf

Om inwoners te stimuleren bij gladheid zelf hun stoep te strooien, deelt de gemeente Boxtel tot en met februari gratis zout uit. De uitgifte is op maandag en dinsdag van 08.00 tot 12.00 uur op de gemeentewerf aan de Kruisbroeksestraat.

Op de werf ligt zo'n tweehonderd ton zout opgeslagen. Genoeg om ruim 250 kilometer wegdek van een goede anti-sliplaag te voorzien. Maar Boxtel strooit alleen op de doorgaande wegen en niet in de wijken of op lokale voetpaden.

En daar komt dus burgerparticipatie om de hoek kijken. Zelf strooien, luidt het devies, maar wel met gratis zout. De gemeente Boxtel geeft tien kilo zout per huishouden weg. Inwoners moeten zelf een emmer of zak meenemen.