Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Creatieve kapper heeft 25 jaar salon in Boxtel

Marc Schoenmakers werkte in de reclamewereld toen hij bedacht niet zijn hele leven achter de computer te willen zitten. Zijn vader, die al een kapsalon in Boxtel had, attendeerde hem op het kappersvak. ,,Ik ben een opleiding gaan volgen en exact 25 jaar geleden, op 1 januari 1995, opende ik Herenkapsalon Marc."

,,Het kappersvak zit in de familie. Mijn zus Iris knipt vrouwen, ik mannen, zo zitten we niet in elkaars vaarwater. De kapsalons bevinden zich op hetzelfde adres, Molenstraat 30," aldus Schoenmakers.

Het omgaan met klanten, de sociale contacten, de jubilerende herenkapper geniet ervan. ,,Behalve dat ik met mijn handen wilde werken, zocht ik ook een beroep waarin ik met mensen in aanraking zou komen. Dat heb ik gevonden."

Schoenmakers heeft er bewust voor gekozen niet op afspraak te knippen. ,,Dat scheelt mij werkstress en het betekent flexibiliteit voor de klant. Wie voor sluitingstijd binnen komt, wordt geknipt. Soms loopt mijn dag dan wat uit, dat geeft niet."

De ambachtsman met schaar en kam krijgt nog wel eens de vraag of hij kan barbieren. ,,Barbier is een modeterm. Alles wat een barbier kan, doet een herenkapper ook. Dus ja, ik kan baarden trimmen, kuiven maken, noem maar op."

Creativiteit zit Schoenmakers in het bloed. Hij tekende twaalf jaar cartoons voor Brabants Centrum, schildert en exposeert van tijd tot tijd. ,,Het kappersvak en mijn creatieve activiteiten vormen een uitstekende combinatie."

Meer informatie over Herenkapsalon Marc is te vinden op de website http://www.kapsalonmarc.com.

p Marc Schoenmakers heeft 25 jaar zijn eigen kapsalon in Boxtel. Gisteren, woensdag 1 januari, was de opening precies een kwarteeuw geleden. (Foto: Peter de Koning, 2018).


Transitie Boxtel: Duurzame Week is niet voldoende

Een Duurzame Week is volgens Transitie Boxtel niet meer genoeg. De organisatie doopt 2020 om tot Duurzaam Jaar. Scholen wordt gevraagd mee te doen.

Transitie Boxtel organiseerde de voorbije jaren in oktober telkens een Duurzame Week in Boxtel. Er vonden activiteiten plaats als Festijn Indenhof, een markt met uiteenlopende zaken over duurzaamheid. Maar ook discussieavonden met de agrarische sector en bijeenkomsten over energiebesparende maatregelen.

Maar het is niet genoeg, aldus Transitie Boxtel: ,,Elke dag kunnen we immers besluiten een stapje meer in de goede richting te zetten. Ook bestuurders en politici, bedrijven en scholen hebben de taak structureel een duurzamer beleid te voeren en samen verder te ontwikkelen."

KALENDER

Ook IVN Natuureducatie doet mee aan de actie. Die heeft voor 2020 een duurzaamheidskalender gemaakt. Elke maand draagt een ander thema, zoals klimaatontwrichting in januari en energie in februari. Meer informatie: https://www.ivn.nl/duurzaamheid/2020-een-duurzaam-jaar.

Begin januari krijgen alle Boxtelse (middelbare) scholen de kalender aangeboden door Transitie Boxtel. Onderwijs kan erop inspringen. Ook wordt hen gevraagd of ze lokale specialisten willen uitnodigen om te komen praten over duurzaamheid.