AGROFORESTRY EN COULISSELANDSCHAP

Populierenwerkgroep deelt gratis bomen uit

Een populierenbos aanplanten waarin je ook landbouw toepast. En dat helemaal gratis. Het is mogelijk voor grondeigenaren als zij zich vóór zaterdag 15 februari melden bij Populierenwerkgroep Het Groene Woud. Inwoners uit onder meer de gemeente Boxtel kunnen deze bomen daarnaast ook (bijna gratis) planten langs wegen. Dit jaar is er speciaal aandacht voor de Bodem van Elde, het populierenlandschap met daarin onder meer natuurgebied De Geelders.

Door het planten van bomen in weides en langs wegen, wil de populierenclub het karakteristieke populierenlandschap in de regio versterken. Het Groene Woud - in de stedendriehoek 's-Hertogenbosch-Eindhoven-Tilburg - kent een lange traditie hierin. Ook de Bodem van Elde, het gebied tussen Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode, is een typisch voorbeeld van het typische coulisselandschap in de Meierij.

LEEMHOUDEND

Het is vanwege de sterk leemhoudende bodem een moeilijk toegankelijk en moeizaam te ontginnen gebied, waar populieren uitstekend gedijen. Tot circa het jaar 1800 bestond dit landschap nog grotendeels uit woeste grond. Het was oorspronkelijk bebost en is dat nu deels nog steeds.

Wie bomen langs wegen wil planten, kan ze - bijna gratis - aanvragen waarmee ze hun zogeheten voorpootrecht kunnen be-


Voorleestijd bibliotheek

Liefhebbers van mooie verhalen kunnen morgen, vrijdag 3 januari van 11.00 tot 12.00 uur hun hart ophalen in Babel, Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker 4. Daar vindt een gratis voorleesuurtje voor volwassenen plaats dat in het teken staat van de winter.

The Ducktownband

The Ducktownband houdt zaterdag 4 januari vanaf 20.00 uur haar gratis Vette Oliebollenfestijn in De Comsche Hoeve, Stationsstraat 46b. De lokale rockband Streamz treedt er ook op.

Breakdance RawNeal

Dansstudio RawNeal aan de Van Salmstraat 129 houdt zondag 5 januari van 11.00 tot 16.00 uur een gratis open dag met Demmo Streetdance, Buurtsport Boxtel, The Urban Room en Mind Activation. Er zijn onder andere workshops street-, urban-, en breakdance, maar ook yoga en meditatie. Aanmelden: www.bredescholenboxtel.nl.

nutten. Grondeigenaren die een volledig perceel met populieren wil beplanten, krijgen de bomen gratis. Voorwaarde is wel dat ze agroforestry inzetten: daarmee combineren ze bos- met landbouw.

AANMELDEN

Inwoners van de gemeente Boxtel kunnen zich tot 15 februari kunnen melden bij Rien van de Laar in Liempde via e-mail: rienvdlaar@hotmail.com of telefonnummers (0411) 63 13 32 en 06-53 95 66 03. Aanvragers dienen het aantal bomen, het adres waar ze geplant worden (inclusief postcode) en hun telefoonnummer door te geven. Rond 1 maart kan het plantmateriaal worden afgehaald. Meer informatie is verkrijgbaar bij Piet Rombouts, e-mail: Piet@RomboutsAgroEco.nl of telefoonnummer 06-15 10 80 84.