'Jongerenacademie heeft extra bekendheid nodig'

PÅL JANSEN

De Jongerenacademie bewijst zijn nut. Dat vindt het college van B en W. Tussen de start in januari 2018 en september 2019 werden 29 jongeren geholpen aan een opleiding, werkplek of zorgaanbieder. Wel moet de Jongerenacademie meer bekend worden.

De Jongerenacademie werd opgezet om jeugd die uit dreigt te vallen op school een zinvol programma aan te bieden. Doel is om deelnemers terug op school te krijgen, elders een opleiding te laten volgen of aan een baan te helpen.

In het Boxtelse jeugd- en jongerenbeleid dat in 2017 startte, werd echter verwacht dat de academie zich zou richten op 'risicojongeren'. De indruk bestond dat het ging om een groep waar 'nogal wat problemen waren', staat in een evaluatie van de gemeente Boxtel. De ervaring leert echter dat het met de meeste jongeren die het traject volgen, redelijk goed gaat. Volgens de gemeente komt dat echter doordat de deelnemers op de rit blijven door het aanbod van de Jongerenacademie. Alleen bij een enkeling is extra ondersteuning nodig.

Komend jaar hoopt de gemeente dat meer jongeren bekend raken met het hulpprogramma. Sommige jeugd blijkt moeilijk bereikbaar. De wens is dat daarvoor een zogeheten jongerencoach op pad gaat. Ook wordt er nagedacht over een 'Jongerenpunt' dat doordeweeks open is voor mensen tot en met 27 jaar. Een medewerker van de Jongerenacademie gaat bovendien op zoek naar partners waar maatschappelijke stages en opdrachten kunnen worden gedaan, zoals de Voedselbank, bibliotheek, Voedseltuin en de Kinderboerderij.

KOSTEN

In 2019 kostte de academie nog 60.000 euro. De gemeente Boxtel zet komend jaar extra in op het initiatief, zo bleek uit de begrotingsplannen voor 2020. Daarin vroegen de gemeentebestuurders 120.000 euro extra. Doordat de begroting werd aangenomen, keurde de gemeenteraad die impuls goed. Wel moest er samen met jongerencentrum B-Town nog een half ton worden bezuinigd. Een van de tijdelijke contracten werd daarvoor beëindigd.