Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

AED'S KUNNEN REKENEN OP KUNDIGE BEDIENING

Liempdenaren voorbereid op reanimatie

PÅL JANSEN

Als iemand moet worden gereanimeerd, dan is dat altijd slecht nieuws. Maar in Liempde zijn veel van de inwoners erop voorbereid. Enkele honderden van hen hebben in de afgelopen jaren een reanimatiecursus gevolgd. ,,Tijdens de laatste oproep waar ik op af ging, waren al vier mensen de persoon aan het reanimeren. En drie dorpsgenoten stonden buiten te wachten", vertelt Hermien van der Heijden.

Niet alleen via het Wijkorgaan en Van der Heijden hebben een kleine tweehonderd Liempdenaren een cursus gevolgd. Bij clubs als de Peppelieren, Liempdse Omnivereniging, voetbalvereniging DVG, stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde en EHBO lopen leden rond die kunnen reanimeren. Naast de lessen van Van der Heijden, biedt ook Heartsafe Boxtel in gemeenschapshuis De Walnoot de reanimatiecursus aan. In 2019 nog deden daar 148 inwoners van de gemeente Boxtel aan mee.

INSTRUCTEUR

Van der Heijden is er dus deels voor verantwoordelijk dat veel Liempdenaren kunnen reanimeren. Zij is namelijk een erkend instructeur en verzorgt sinds vijf jaar deze lessen in haar woonplaats. ,,In ieder geval een kleine tweehonderd inwoners zijn bij mij binnen gekomen via het Wijkorgaan Liempde. In de afgelopen vijf jaar ben ik overigens geen andere Liempdse instructeur tegen gekomen. Ik denk dat ik de enige ben in het dorp."

Het Wijkorgaan heeft inwoners een gratis reanimatiecursus basic life support (BLS) aangeboden van drie uur en deelnemers komen dan uit bij Van der Heijden. ,,De lessen worden gegeven in groepjes van zes tot acht personen. Mensen leren onder andere te controleren of iemand bewusteloos is, of diegene nog wel ademt, enzovoort." Deelnemers weten daarna hoe ze iemand met een hartstilstand kunnen helpen en een AED bedienen. ,,We rollen dat uit in een aantal stappen en mensen kunnen zich na de les aanmelden als burgerhulpverlener." Zij worden gevraagd om zich daarvoor aan te melden bij het oproepsysteem HartslagNu, dat sinds 2007 in de lucht is. Als er ergens een reanimatie nodig is, krijgen buurtbewoners direct een melding op hun telefoon waar ze naartoe moeten.

AANRIJTIJD

Van der Heijden werkte tot negen jaar geleden op de spoedafdeling van het Jeroen Bosch-ziekenhuis in 's-Hertogenbosch. ,,Daar merkte ik dagelijks hoe belangrijk het is als een binnenkomende patiënt al goed gereanimeerd is", vertelt ze.

Een ambulance heeft een gemiddelde aanrijtijd van acht tot tien minuten. Maar de eerste zes minuten zijn cruciaal voor iemands overlevingskansen bij een hartstilstand. Als er binnen die tijd een AED wordt ingezet (bij circa de helft van alle hartstoornissen kan een defibrillator worden gebruikt), is de overlevingskans 50 tot 70 procent. Met de minuut daalt die kans zo'n 10 procent.

Daarom is het belangrijk dat er mensen in de directe omgeving zijn die meteen kunnen reanimeren voordat de ambulance er is, weet Van der Heijden uit ervaring. In de jaren negentig overleefde slechts 9 procent van de mensen een hartstilstand. Inmiddels ligt dat percentage op 23 procent. Maar nog steeds overlijdt het gros van de mensen, weet ook Van der Heijden uit ervaring. ,,De kansen stijgen echter aanzienlijk als er snel hulp is. Maar waar mensen zich wel bewust van moeten zijn: er is een grote kans dat je iemand moet reanimeren die je kent."

En dat kan eng zijn, vertelt de Liempdse. ,,Het is daarom fijn als mensen op de automatische piloot kunnen reanimeren en emoties uit kunnen zetten. Als iemand belt met de meldkamer, dan praat de telefoniste je er ook doorheen tot de ambulance er is. Die coachende functie is ook een groot goed."

AED's

In Boxtel staan 44 AED's (inclusief Lennisheuvel, bedrijventerrein Ladonk en buitengebied), volgens Heartsafe Boxtel. En ook in Liempde zijn er veertien exemplaren waar burgerhulpverleners gebruik van kunnen maken.

Wie interesse heeft om burgerhulpverlener te worden, is bereikbaar via h.v.alphen@gmail.com. Aanmelden bij Heartsafe Boxtel kan via www.heartsafeboxtel.nl. Op die site staan ook alle locaties van de AED's in de gemeente Boxtel.

p Tijdens de cursus basic life support in Liempde leert Hermien van der Heijden aan inwoners om te reanimeren zodat zij wellicht in de toekomst hun buurtbewoners bij nood kunnen helpen. (Foto: Albert Stolwijk).


ZANG EN SLAGWERK AAN OUDE DIJK

Concordia en Voices trappen jubileumjaar af van Serenade

De jeugdslagwerkers van fanfare Concordia en popkoor Voices uit Liempde stappen zondag 12 januari samen op het podium in De Serenade. De multiculturele accommodatie aan de Oude Dijk bestaat 25 jaar en daarvoor slaan de twee muzikale clubs de handen ineen.

Jeugdorkest BeCOOL en het samenspelgroepje slagwerk, met daarin de nieuwste leden van fanfare Concordia, laten zich samen met Popkoor Voices van hun beste kant zien tijdens het jubileumconcert. Er komen bekende nummers zoals Brand New Day van de musical The Wizard of Oz en Rolling In The Deep van de Britse zangeres Adele aan bod.

De twee groepen trappen niet alleen het zilveren jubileum van De Serenade af, ook luiden zij hun eigen muzikale jaar in. De zaaldeuren van accommodatie aan de Oude dijk 117 gaan om 13.30 uur open, de eerste noten klinken om 14.00 uur. De toegang is gratis.