Niet alleen de buurtbus, maar ook het treintje brengt bezoekers van de Kribkesroute langs de kerststallen in Liempde. (Foto: Peter de Koning).
Niet alleen de buurtbus, maar ook het treintje brengt bezoekers van de Kribkesroute langs de kerststallen in Liempde. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MET DE BUURTBUS NAAR DE KERSTSTALLEN

Zes uur reizen voor tocht langs Liempdse kribkes

De Kribkesroute blijkt ook dit jaar een schot in de roos. Liempde ontvangt tal van bezoekers vanwege de circa 260 kerststallen die de inwoners op hebben gezet. ,,Nog nooit was het zo druk tijdens de eerste week", vertelt medeorganisator Jan Kuppens. Hij is tevens chauffeur van de buurtbus en ziet bezoekers uit heel het land afkomen op het kerststallenfestijn...

Vanaf de NS-stations in Boxtel en 's-Hertogenbosch stappen deze decemberdagen wat extra mensen op de buurtbus van Kuppens. Om in Liempde uit te komen.

HELEMAAL UIT DRENTHE

's-Gravezande, Roosendaal, Bergen op Zoom: vanuit allerlei plaatsen trekken mensen naar het dorp om de Kribkesroute te lopen: vier wandelingen langs allerlei bijzondere creaties. ,,Vorige week zaterdag stapten bij station Boxtel vier personen in die naar Liempde gingen. Zij waren al om negen uur 's ochtends vertrokken met het openbaar vervoer vanuit Hoogeveen", meldt Kuppens.

Maar de verbinding met Boxtel sluit al niet bijster goed aan vanuit de Drentse plaats, kreeg de Liempdenaar van het viertal te horen. ,,Onderweg moesten ze drie keer overstappen, daarna nog met de buurtbus mee en rond het middaguur kwamen ze aan in Liempde. Ze hadden ruim drie uur de tijd om de kerststallen te bekijken; rond vier uur vertrok de laatste bus uit het dorp." En zo blijkt maar weer dat mensen hebben er veel voor over hebben om de Kribkesroute te bezoeken, constateert Kuppens tevreden. De kerststallen zijn nog tot en met Driekoningen (maandag 6 januari) te bewonderen.

q Bezoekers kunnen wandelend, fietsend, maar ook met een treintje langs de kerststallen in Liempde. (Foto: Peter de Koning).


JEUGD SINT-LAMBERTUSSCHOOL HELPT MEE

Gemondse kinderen leren spullen opknappen

Verstellen van kleding, repareren van elektrisch gereedschap, herstellen van kleine huishoudelijke apparaten. Dit en meer staat een groepje leerlingen van de Sint-Lambertusschool te wachten op woensdag 29 januari tijdens Repair Café.

Sinds het begin van dit schooljaar werkt het Repair Café samen met de nabijgelegen Sint-Lambertusschool. Daaruit vloeit ook het initiatief op 29 januari. De school wil graag dat leerlingen kennismaken met verschillende beroepen, diverse manieren van leren en interesses ontplooien en de verbinding leggen met het dorp. De kinderen kunnen oefenen met de reparateurs, die voor de gelegenheid apparaten hebben geregeld.

IN 'T SCHUFKE

Daarnaast kunnen bezoekers ook hun spullen meenemen die de vrijwilligers gratis opknappen, behoudens materiaalkosten. Repair Café vindt plaats tijdens de Dorpstafel Gemonde op 29 januari tussen 10.00 en 12.00 uur in 't Schufke, achter café/zaal De Schuif aan de Dorpstraat 30.

p Diverse groepjes leerlingen van de Sint-Lambertusschool bezoeken sinds dit jaar het Repair Café om mee te helpen. (Foto: Debbie van Brandwijk).



Dorpstafel Gemonde

Vrijwilliger Henk Koedijk van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) geeft woensdag 15 januari van 11.00 tot 12.00 uur tijdens Dorpstafel in 't Schufke een presentatie over veiligheid in en om het huis.

Afbeelding