Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDENAREN MAKEN SERIEUS WERK VAN KRIBKESROUTE

Kerstdorp verrijst in de Brabantlaan

PÅL JANSEN

Een kerststal in elkaar zetten voor de Kribkesroute in Liempde is mooi. Maar waarom niet een heel kerstdorp optuigen? Drie weken lang bouwde John Zwijnenberg met kinderen Joop, Ko en Guus, vriendin Alice Steegs, haar kinderen Iris en haar kinderen Roald én Mariëlle aan hun creatie. ,,Het is verrassend hoeveel reacties we er al op hebben gekregen", vertelt John.

Enkele maanden terug was John met Alice in een tuincentrum in Duiven en zagen ze hoe groot de hype is geworden rondom kerstdorpen. Hartstikke leuk, vonden ook zij. ,,Mijn vriendin had allerlei van dat soort kerstspullen nog thuis liggen. Die stalde ze eerst uit in haar vitrine. Maar toen ze kleiner ging wonen, kon dat niet meer. Nu hebben we de helft van onze garage afgezet om hier een dorpje te maken."

Drie weken lang waren John en Alice met hun kinderen en nicht Mariëlle Steegs in de weer om het dorp te realiseren. De hele dag kunnen mensen een kijkje komen nemen. Nou ja, de héle dag... ,,'s Nachts houden we onze garage uiteraard dicht", gniffelt John. ,,Maar mensen zijn vrij om binnen te komen als iemand thuis is."

NÓG GROTER

Er zijn al plannen zijn voor volgend jaar. ,,Dan willen we het dorpje nog groter maken", weet John. ,,Omdat we zo ontzettend veel reacties kregen, hebben we bedacht om een kerstwensenbord op te hangen. Er hangen inmiddels al tegen de honderd briefjes aan. Onvoorstelbaar als je ziet waar ze vandaan komen. Uit Lopik, Rotterdam, iemand had zelfs iets in het Filipijns opgeschreven. De gekste dingen komen we tegen. We denken erover na om daar volgend jaar iets mee te doen, zoals een boek van samenstellen of een plaquette maken..."

Eerst echter nog even genieten van deze editie van de Kribkesroute, weet Zwijnenberg. Het kerstdorp is nog tot en met Driekoningen te bewonderen. Net als de circa 260 andere kerststallen. Maandag 6 januari eindigt de Kribkesroute. Bezoekers kunnen vier verschillende wandeltochten afleggen om enkele exemplaren te bekijken, een van de routes is rolstoelvriendelijk. Deze zijn terug te vinden op de Facebookpagina van de Kribkesroute.

p Het kerstdorp van de gezinnen Zwijnenberg en Steegs zorgt voor veel bewonderswaardige reacties tijdens de Kribkesroute in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).


Liemt-Al-Licht

Woutertje Kaboutertje maakt zaterdag 4 januari weer zijn jaarlijkse verschijning. Dit gebeurt tijdens Liemt-Al-Licht, de lampionnenoptocht in Liempde. Kinderen tot en met groep vier kunnen meedoen en verzamelen zich vanaf 17.00 uur verzamelen rond de dorpspomp aan de Keefheuvel. Zij krijgen een gratis lampion van Stichting Algemeen Belang Liempde.