Boxtelaar Peer Doevendans is een van de zestien zangers van The Gents. (Foto: Eric Ideler, 2016).
Boxtelaar Peer Doevendans is een van de zestien zangers van The Gents. (Foto: Eric Ideler, 2016). Foto: Eric Ideler

BOXTELAAR PEER DOEVENDANS ZINGT IN TOP-ENSEMBLE

The Gents: denkend aan Holland...

Met succes stond het gerenommeerde vocaal ensemble The Gents de afgelopen twintig jaar op nationale en internationale podia. Zaterdag 1 februari zijn de zestien zangers, onder wie ook Boxtelaar Peer Doevendans, van 16.00 tot 17.00 uur te beluisteren in de Sint-Petrusbasiliek tijdens de volgende aflevering van Klassiek in de Kerken. Het plaatselijke kamerkoor Ratatouille zingt in het voorprogramma. Ook organist Tommy van Doorn werkt mee aan de uitvoering. De entree kost vijftien euro. Kaartjes boeken kan via reserveren@klassiekindekerken.nl.

Klassiek in de Kerken bestaat inmiddels vijf jaar en viert dit lustrum tijdens het concert met een extraatje: kamerkoor Ratatouille opent de uitvoering met een stuk dat de leden eerder die dag instuderen tijdens een masterclass van de dirigent van The Gents, Annemiek van der Ven.

GILDEBROEDERKENS

Doevendans is countertenor bij The Gents. Zijn muzikale roots liggen bij de Gildebroederkens, het jongenskoor van de vroegere Maria Reginakerk in de wijk Selissenwal. Hij blikt terug: ,,Samen met het herenkoor zongen wij de sterren van de hemel." Dat smaakte naar meer. Zo zong hij tientallen jaren bij uiteenlopende ensembles met diverse dirigenten in wisselende stijlen. ,,Maar bij The Gents doen ze er nog een schepje bovenop", aldus de zanger. Doevendans is bevlogen over het mannenkoor. ,,Je mag er jezelf zijn en dat doet iedereen dan ook! Met enorme toewijding laat dirigent Annemiek van der Ven ons stralen. De muziek ontroert."

De Boxtelse vocalist kijkt ook uit naar de samenwerking met organist Van Doorn: ,,Diens liefde voor muziek en zijn aimabele persoonlijkheid maken serieus musiceren tot een feestje." 'Denkend aan Holland - van Sweelinck tot Andriessen' heet het programma dat met Van Doorn wordt uitgevoerd.

NEDERLANDSE TAAL

Inmiddels is Van der Ven twee jaar artistiek leider van The Gents. Over het programma zegt zij: ,,Al van kinds af aan ben ik een groot liefhebber van de Nederlandse taal. Wij kennen zoveel liederen met grappige dichtvondsten, zinnen in zwierige driekwartsmaat, troostende teksten. In dit programma brengen wij louter muziek van Nederlandse bodem, omlijst met aandacht voor de schoonheid van taal en voordrachtskunst. Er zitten parels bij uit de, veelal recente, Nederlandse muziekgeschiedenis die niet vaak het podium haalden. De Mysteria Gaudiosa van Hendrik Andriessen zijn speciaal voor dit project uitgegeven."

Het concert van The Gents duurt van 16.00 tot 17.00 uur en heeft geen pauze. Jongeren tot en met zestien jaar hebben gratis toegang. In de entreeprijs is een drankje na afloop inbegrepen.

* * *

Het laatste concert van het seizoen Klassiek in de Kerken is op zaterdag 18 april om 16.00 uur. Dan treedt het duo Judith Noordzij (viool) en Sven van de Voorde (accordeon) op.

p Boxtelaar Peer Doevendans is een van de zestien zangers van The Gents. (Foto: Eric Ideler, 2016).

The Gents verzorgt het volgende optreden in de serie Klassiek in de Kerken. Die beleeft zaterdag 1 februari zijn eerste lustrum met een concert in de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: eigen collectie).