De 'kerkmuur' langs het nu verharde kerkenpad dat straks dwars door de nieuwe woonwijk Reigerskant in Esch loopt, krijgt al aardig vorm. In het voorjaar moet het al mogelijk zijn om er te wandelen. (Foto: Rens van den Elsen).
De 'kerkmuur' langs het nu verharde kerkenpad dat straks dwars door de nieuwe woonwijk Reigerskant in Esch loopt, krijgt al aardig vorm. In het voorjaar moet het al mogelijk zijn om er te wandelen. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

LOOPROUTE LAAT ESSCHENAREN ALVAST KENNISMAKEN MET BUURT

Nieuwe wijk Reigerskant krijgt vorm

RENS VAN DEN ELSEN

De contouren van woningbouwproject Reigerskant in Esch worden steeds duidelijker zichtbaar aan de rand van het dorp. Nu de riolering en de bouwwegen gereed zijn en een groot deel van het groen is aangeplant, worden de laatste details afgewerkt. Zo is er een wandelpad aangelegd, dat loopt vanaf de Willibrordusweg via het Nieuwland tot aan de Runsdijk, omzoomd met een 'kerkmuur'.

De stenen afscheiding kent enkele Essche details zoals huizen en boerderijen die het dorp typeren (zie foto). ,,We hebben ervoor gekozen om een muur met oude elementen als afscheiding tussen het kerkenpad en de zes te bebouwen kavels te zetten. Dat maakt het meer dan een brandgang en zorgt voor een leuk ommetje", aldus projectleider Marco Flaman van de gemeente Haaren. In het voorjaar wordt het wandelpad van een groene rand voorzien en komen er natuurlijke speeltoestellen voor de kinderen.

Van de acht vrije bouwkavels zijn er al zeven verloot, de koopovereenkomsten worden momenteel opgesteld en een aantal kopers is al bezig met de tekeningen voor hun nieuwe woningen. Vergunningen kunnen vanwege de stikstofproblematiek nog niet afgegeven worden. De gemeente verwacht daar echter wel op korte termijn uitsluitsel over te krijgen.

TWEEDE FASE

Wanneer de tweede fase van het plan Reigerskant van start gaat is nog niet bekend. Projectontwikkelaar Reuvers brengt momenteel samen met de gemeente de hoeveelheid (starters-) woningen in kaart en bepaalt tevens de grootte van de huizen, de prijzen en de inpassing in het geheel. Haaren geeft in haar nieuwsbrief aan dat de kavels snel in de verkoop kunnen als het definitieve verkavelingsplan is goedgekeurd.

In Reigerskant is ook bouwen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) mogelijk. Hierover houdt de gemeente Haaren op een nog vast te stellen datum een informatieavond.