Afbeelding
Foto: Maarten Melis

STUK KUNSTGRAS RKSV BOXTEL ZWARTGEBLAKERD


Vuurwerkvandalisme op voetbalveld

RENS VAN DEN ELSEN

Tijdens een routinecontrole over de velden van RKSV Boxtel werd vrijdagmorgen een flinke brandvlek ontdekt op het kunstgrasveld. Vuurwerk is de oorzaak van het zwartgeblakerde stuk kunstgras van zo'n negen vierkante meter. Voorzitter Ties Pronk is niet blij met de situatie en vraagt onder meer via de Facebookpagina van de voetbalclub of getuigen zich willen melden.

Omdat de velden dagelijks gecontroleerd worden, is het vuurwerk hoogstwaarschijnlijk donderdagavond of -nacht afgestoken. Wie het bewuste veld buiten de openingsuren of zoals nu, in de vakantie, wil bereiken moet daarvoor een hek over klimmen. ,,Maar de jeugd is lenig, dus dat is geen zware horde om te nemen", geeft Pronk desgevraagd aan.

BETER OPLETTEN

De voorzitter baalt, maar beseft ook dat dergelijk vandalisme niet altijd te voorkomen is. ,,Het verdient zeker geen schoonheidsprijs, maar het kan een keer gebeuren. Natuurlijk moet het niet vaker voorkomen, dat is voor onze club nooit fijn." De voorzitter geeft aan dat er de komende tijd beter wordt opgelet, maar meer maatregelen neemt de vereniging voorlopig niet. ,,Dat is ook geen doen voor een organisatie die draait op vrijwilligers", geeft hij aan.

Wat de hoogte van de schade precies is, kan Pronk nog niet inschatten. ,,Daar wordt nu naar gekeken. Maar vanwege de kerstvakantie is niet iedereen bereikbaar. Echter, de situatie is opgelost voor de winterstop voorbij is", laat de voorzitter weten. De club heeft meteen aangifte gedaan bij de politie. Wie meer informatie heeft, iets heeft gezien of gehoord vorige week donderdagavond rond het betreffende veld, kan zich melden bij Pronk via telefoonnummer 06-53 25 25 37.

p Het kunstgrasveld van RKSV Boxtel is zwaar beschadigd door vuurwerk. Ruim negen vierkante meter is verbrand en moet vervangen worden. Wat dit gaat kosten is nog niet bekend. (Foto: Rens van den Elsen).


Bomen zijn onze natuurlijke airco's

Terwijl we op 20 december bij de Hoge Raad in Den Haag nog nagenoten van de positieve uitspraak in de klimaatzaak van Urgenda, kwam ik in gesprek met een bomenwetenschapper. Hij stelde mij gelijk een vraag: welke functie van bomen vind jij de belangrijkste? Ik was wat verrast en zei: de productie van zuurstof en de opname van CO2. Toen stak hij van wal met een heel verhaal over nieuwe inzichten over het bijzondere functioneren van bomen.

Om zijn lang verhaal kort te houden: het kwam erop neer dat bomen veel water opzuigen en dat water weer voor een groot deel via de bladeren verdampen, wat een forse koeling van de buitenlucht betekent, nóg belangrijker voor het klimaat dan de CO2-uitstoot! Bomen zijn dus natuurlijke airco's. Wilt u hier mee over weten, google dan 'Our Green Spine'. De conclusie is dat we, om de klimaatontwrichting te beperken, vooral héél veel bomen moeten planten.

In dit verband wil ik graag een compliment geven aan de gemeente, want in de Kruisbroeksestraat zijn onlangs veel nieuwe bomen geplant, tot aan de milieustraat toe. Dat zal die omgeving flink opknappen, want veel bedrijfsterreinen en bebouwing op Ladonk zien er niet bepaald fraai uit.

De laatste tijd kreeg ik, mede voor de Bomen Brigade Boxtel, diverse telefoontjes met grote steun voor de bomenacties. Zo kreeg ik van Jan Kuppens uit Liempde ook een interessante tip. Het was hem opgevallen dat op diverse plaatsen in Boxtel de laatste jaren veel bomen zijn verdwenen en daar zijn geen nieuwe bomen voor in de plaats gekomen. Als voorbeelden noemde hij de Brederodeweg en de Eindhovenseweg.

Het is dus wenselijk dat er wordt geïnventariseerd waar volgend jaar meer fraaie en koele bomen geplant kunnen worden. Daar kan iedereen aan meewerken, zodat we eind 2020 een grootse boomplantmaand kunnen plannen. En in het nieuwe bomenbeleidsplan van de gemeente zou deze belangrijke maatregel wenselijk zijn: dat eigenaren hun voorpootrecht verliezen als ze daar twee jaar geen gebruik van hebben gemaakt. Dan komt die ruimte weer vrij voor nieuwe koelbomen.

        JAN JUFFERMANS


Lezing testament

De Boxtelse notaris Monique Kniest geeft vrijdag 10 januari vanaf 13.30 uur een lezing over het levenstestament. Dat doet zij in Hobbycentrum Boxtel (HCB) aan de Baroniestraat 105. Deelname kost twee euro, vrienden en vrijwilligers van HCB mogen gratis naar binnen. Aanmelden kan tot en met dinsdag 7 januari via de website www.hobbycentrumboxtel.nl.

Afbeelding