Geert van der Veer (tweede van rechts, zwarte jas) ontving in september van dit jaar nog koning Willem-Alexander op de mede door hem opgerichte Herenboerderij in het Wilhelminapark. (Foto: Peter de Koning).
Geert van der Veer (tweede van rechts, zwarte jas) ontving in september van dit jaar nog koning Willem-Alexander op de mede door hem opgerichte Herenboerderij in het Wilhelminapark. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OPTIMISTISCHE AGRARIËRS KOMEN SAMEN

Boerenraad effent weg voor duurzame toekomst

RENS VAN DEN ELSEN

Met de vele boerenprotesten van de laatste tijd, zou je zeggen dat agrariërs overal tegen zijn. Er zijn echter ook boeren die al lang bezig zijn met klimaatbestendige landbouw. Boxtelaar Geert van der Veer richtte onlangs, samen met nog veertien anderen, de Boerenraad op. Die wil werken aan stimulerende wet- en regelgeving, betaalbare toegang tot grond en een transitiefonds die aanpassingen mogelijk maakt. ,,We willen de obstakels weghalen, die een duurzame toekomst van de agrarische sector in de weg staan."

De oprichting is eigenlijk heel spontaan gegaan volgens Van der Veer: ,,Tijdens een discussieavond over de landbouw in Amsterdam zaten we te praten over de toekomst van onze voedselproductie. We wilden de inspanningen die boeren nemen om anders te gaan werken graag onder de aandacht brengen. Daarom zijn we tot de Boerenraad gekomen. Nog diezelfde avond zijn we op het podium gestapt. Vervolgens hebben we door gepakt."

ANDERE BENADERING

Van der Veer snapt waarom boeren massaal protesteren. ,,Er is veel onvrede. Het stikstofprobleem is zó te vervangen voor weer iets anders", licht de Boxtelaar toe. ,,Wij willen dan ook een andere benadering van de sector voor het voetlicht brengen. Er zijn al veel ideeën over hoe we de natuurinclusieve en sociale landbouw, een gebiedsgerichte aanpak en de verdiencapaciteit voor de boer anders vorm kunnen geven", vervolgt Van der Veer, die vier jaar geleden het initiatief voor een Herenboerderij nam in Boxtel. Dat is een coöperatie waarin burgers gezamenlijk een agrarisch bedrijf exploiteren.

SYSTEEM

Binnen de Boerenraad zijn organisaties uit alle hoeken van de sector samen gekomen. ,,Als Herenboeren vallen we eigenlijk al buiten het huidige systeem. We hebben naar een andere aanpak gekeken en die uitgewerkt. Maar dat wil niet zeggen dat wij dé oplossing zijn voor de problemen, we zijn slecht een speler in het grote geheel. Samen moeten we het systeem een andere draai zien te geven."

De Boerenraad hoopt in januari haar plannen te kunnen aanbieden aan de minister en betrokken instanties. Het streven is om in 2030 al een ander beeld van de Nederlandse landbouw te laten zien.