Afbeelding
Foto: Collectie Brabants Centrum

DRIE KONINGEN LOPEN IN ESCH VOOR HET GEHANDICAPTE KIND

'Traditie mag wel weer gaan leven'

RENS VAN DEN ELSEN

Na kerstmis en nieuwjaar staat traditiegetrouw Driekoningen op het programma. Zondag 6 januari gaan kinderen verkleed als Caspar, Melchior en Balthasar langs de deuren en halen daarbij snoepgoed of geld op. In Esch werd hier vanuit de parochie jarenlang een goed doel aan gekoppeld. Vorig jaar werd daar na ruim tien jaar weer gevolg aan gegeven door geld in te zamelen voor de Samenloop voor Hoop. Dit jaar gaat de opbrengst naar stichting Het Gehandicapte Kind (HGK).

De reden dat voor dit doel is gekozen, is Hendrik Nagel. De driejarige woont in Esch en heeft cerebrale parese. Dat is een aandoening waarbij de hersenen niet in staat zijn de juiste spanning aan de spieren door te geven. Het is een ontwikkelingsstoornis die gekenmerkt wordt door motorische afwijkingen zoals spasmes. Hendriks moeder, Jasmijn, is blij met de aandacht tijdens Driekoningen: ,,Het is supermooi dat dit initiatief genomen is. Voor ons is het belangrijk dat Hendrik ook in het dorp waar hij woont een bekend gezicht blijft, zeker nu hij naar een speciale school gaat en dus minder vaak in Esch te vinden is."

BIJDRAGEN

Dat de Driekoningentraditie in Esch weer een nieuw leven heeft gekregen, is ook te danken aan de inzet vanuit de Essche contactgroep van de Heilig Hartparochie. Desiree Timmermans en Rita van Schijndel willen kinderen meer betrekken bij de kerk met dergelijke activiteiten. ,,Het is natuurlijk leuk dat ze zich mogen verkleden en langs de deuren gaan, maar we wilden er dan ook een zinvol doel aan hangen. Het moet niet alleen om snoep ophalen gaan, maar ook iets bijdragen aan het besef dat niet alle kinderen zoiets kunnen doen met vriendjes en vriendinnetjes", vertelt Timmermans.

De twee vrouwen hopen van harte dat na het succes van vorig jaar - er werd driehonderd euro opgehaald - deze actie de traditie weer aanzwengelt. Van Schijndel: ,,Het is altijd afwachten wat er gebeurt, maar het is goed dat kinderen zich voor een doel inzetten."

COLLECTEBUSJES

Tijdens het Driekoningenzingen op 6 januari kunnen kinderen tussen 10.00 en 10.30 uur een collectebusje op komen halen in de sacristie naast de kerk. Om vier uur kunnen zij deze weer inleveren. Er ligt dan een verrassing klaar voor de jeugdige koningen en er wordt nog een verhaaltje voorgelezen. Van Schijndel: ,,Wie de kinderen mist, maar toch een bijdrage wil leveren, is op dat moment ook welkom in de sacristie."

p In 2007 gingen deze vier (!) koningen Mariska van der Struijk, Susan van Wijk, Meggie van de Lee en Irma van de Laar langs de deuren voor Villa Pardoes. Hier deed Jan Snellaars een duit in het zakje. (Foto: archief Brabants Centrum).