De kerstman had zijn echtgenote meegenomen naar school. (Foto: BHC).
De kerstman had zijn echtgenote meegenomen naar school. (Foto: BHC). Foto: Baanderherencollege

KERSTMARKT PRAKTIJKONDERWIJS BHC LEVERT RUIM 1.000 EURO OP

Op de bres voor de Wensambulance

Linda van de Wiel

Op de foto met de kerstvrouw of een gokje wagen in een zelfgebouwde kerstgokautomaat. De leerlingen van het praktijkonderwijs op het Baanderherencollege in Boxtel haalden donderdagavond alles uit de kast om geld op te halen voor het gekozen goede doel: Wensambulance Brabant. En hun harde werk werd beloond. De 190 leerlingen wisten meer dan duizend euro binnen te slepen.

Op het schoolplein was meteen duidelijk voor welk doel de scholieren zich al weken inzetten. Een knalgele wensambulance stond midden op de speelplaats. De aula was bezaaid met verlichte kraampjes vol snuisterijen. Houten kerstbomen, versierde theelichtjes en kerstkransen werden te koop aangeboden.
,,De leerlingen zijn na de herfstvakantie begonnen met het maken van allerlei kerstcadeaus. Alles wat vanavond verkocht wordt, is dus door henzelf gemaakt." Docente Ilse Bouwman, samen met collega Wijnand Vonk kartrekker van de kerstmarkt, was trots op de inzet van de scholieren. ,,Iedereen heeft zijn of haar rol op zich genomen. Sommigen bemannen een kraampje, anderen hebben taarten gebakken. En bij een clubje meiden kun je je nagels laten lakken."

NOG EEN KEER…

Al deze activiteiten stonden in het kader van Wensambulance Brabant. ,,Samen met mijn dochter was ik aan het collecteren toen we bij Barry van Brakel, actief bij Wensambulance Brabant, aan de deur stonden", zegt Ilse. ,,Hij deed een donatie en vertelde over zijn werkzaamheden voor de stichting. Toen iemand opperde om dit doel te ondersteunen, heb ik weer aangebeld. Ik had alleen een adres, niet eens een naam."
Barry was uiteraard blij dat Wensambulance Brabant tot goed doel van de kerstmarkt benoemd was en gaf twee gastlessen aan de scholieren. Leerling Reno: ,,Ik vind het heel goed dat we voor deze organisatie hebben gekozen. De vrijwilligers van de wensambulance vervullen laatste wensen van mensen die op sterven liggen. Ze worden opgehaald om bijvoorbeeld nog één keer naar het strand te gaan."
Schoolgenoot Jim vult aan: ,,Ik vind het heel erg dat soms ook jonge mensen en kinderen doodgaan. Ik hoorde van Barry dat een keer een kind overleed in de ziekenwagen. Gelukkig was zijn laatste wens net vervuld."

GOKJE

Een goed gekozen doel dus, waarvoor Reno, Jim en alle anderen zich inzetten. Jim heeft zich de afgelopen weken beziggehouden met het maken van houten kerstbomen en kerstengeltjes. Abigail prees zelfgemaakte theelichtjes aan: ,,Eén plus één gratis!" riep ze. ,,Het gaat heel goed met de verkoop van onze spulletjes. We hebben bijna alles verkocht. En we steunen een heel mooi doel. Ik hoop dat er heel veel laatste wensen vervuld kunnen worden."
Osama hoopte intussen samen met een aantal schoolgenoten geld binnen te harken door mensen te verleiden tot het wagen van een gokje. ,,Voor vijftig eurocent mag je aan de hendel van onze gokmachine trekken. Als er drie dezelfde kerstballen tevoorschijn komen, heb je prijs. Je kunt bijvoorbeeld een kerstliedje winnen. Dit mag je dan aanvragen bij de Boxtelse band vanBakkus, die hier vanavond speelt. En dat allemaal voor de wensambulance."


KERSTMAN SPEELT VOOR SCHEIDSRECHTER IN PROCESSIEPARK

Buurtbewoners wijden boulesbaan in

Onder het toeziend oog van de kerstman wijdde een team van buurtbewoners en een afvaardiging van woonstichting Joost zaterdag de nieuwe jeu-de-boulesbaan in het processiepark op Duinendaal in. Equipe Joost won met overmacht. Oefenen kan de buurt voorlopig naar hartenlust, want de faciliteiten liggen praktisch in hun voortuin.

Ingrid Stoffels houdt zich namens het buurtcomité bezig met de herinrichting van het processiepark: ,,De jeu-de-boulesbaan mag door iedereen gebruikt worden. Ook door mensen die niet in de nabije omgeving van het park wonen. We hopen dat er in het voorjaar clubjes ontstaan die wekelijks een balletje rollen. Dat zou mooi zijn."

INFORMATIEAVOND

Het idee voor het strak aangeharkte gravelperkje kwam voort uit een informatiebijeenkomst in oktober over de invulling van het processiepark. Buurtbewoners opperden meer dan eens om in het groen een boulesbaan aan te leggen. Het plan viel in goede aarde bij de gemeente en het balletje ging toen snel rollen.

Stoffels: ,,Weliswaar zijn we vanwege de kou wat eerder gestopt, maar de sfeer was prima. We hadden drie vuurkorven geplaatst en schonken chocolademelk en glühwein." De initiatiefnemers willen van het processiepark een ontmoetingsplaats maken. Eerder al werd een historisch bord over de omgeving onthuld.

De spelers houden scherp in de gaten of de kerstman wel correct meet. Veel buurtbewoners kwamen zaterdag een kijkje nemen bij de nieuwe jeu-de-boulesbaan in het processiepark. (Foto: Gerard Schalkx).