'ESCH NIET GEBAAT BIJ NOG MEER UITSTEL'

Balans: 'Meer betrokkenheid Boxtel bij plannen voor school'

RENS VAN DEN ELSEN

Oppositiepartij Balans vindt het onverstandig dat de gemeente Boxtel het beloofde bedrag voor de Willibrordusschool in Esch van de Haarense begroting heeft laten halen. ,,Daarmee worden leerlingen, ouders en leerkrachten weer langer in onzekerheid gehouden over de toekomst van de school", geeft fractievoorzitter Mariëlle van Alphen van Balans aan in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Die stelde zij naar aanleiding van een artikel uit deze krant.

De school in Esch toe aan vernieuwing. De gemeente Haaren zegde een miljoen euro toe, maar nam die uiteindelijk nog niet op in haar begroting. Dit op verzoek van het Boxtelse college van B en W omdat zij eerst duidelijkheid wil over de plannen voor het pand.

Wethouder Herman van Wanrooij zei hierover onlangs in deze krant dat Boxtel eerst wil afwegen wat verstandiger is, renoveren of nieuwbouw. Het bedrag staat nu als een kapitaallast in de boeken. Balans heeft kritiek op deze keuze en vindt dat dit meer onzekerheid brengt in het dorp. Van Alphen: ,,Een school is van groot belang voor de leefbaarheid in het dorp. Het is dan ook niet acceptabel dat er weer getreuzeld wordt met het aanpakken van de problemen en dat de besluitvorming opnieuw wordt opgeschoven."

'ESCH MEER BETREKKEN'

De fractie ziet graag dat Boxtel de Esschenaren meer betrekt bij de besluiten die genomen worden over het dorp. Ze geeft aan dat er meer samenwerking moet zijn tussen de ontvangende en de op te splitsen gemeente.

Boxtel is momenteel met Haaren en het schoolbestuur in gesprek over de plannen. Overkoepelend schoolorgaan Cadans Primair heeft al aangegeven meer geld nodig te hebben (zo'n drie miljoen in totaal) om het gebouw weer aan de huidige maatstaven te laten voldoen.


Intercity stopt vier keer per dag op station Boxtel

Sinds kort stopt er vier keer per dag een intercity op het NS-station in Boxtel. De trein rijdt twee keer 's ochtends en twee keer 's middags van Dordrecht naar Eindhoven. Alleen als het voertuig in zuidelijke richting rijdt doet het Boxtel aan, niet op de terugreis.

Voorheen hielden alleen stoptreinen op het Boxtelse station halt. Sinds kort rijdt echter vier keer dag de intercity. Die moet dan even in Boxtel wachten om andere treinen te laten passeren. ,,We kunnen dan wel met de deuren dicht blijven stilstaan, maar er zijn altijd mensen die uit willen stappen", aldus een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen.

EINDHOVEN

De intercity uit Dordrecht rijdt vier keer per dag richting Eindhoven. De trein vervolgt om 07.13, 10.15, 14.15 en 18.15 uur zijn reis vanuit Boxtel. Twaalf minuten later arriveert het voertuig in de Lichtstad.

Verkeerslichten tijdelijk vervangen op Bosscheweg

Het verkeerslicht op de kruising Vicaris Van Alphenlaan/Mgr. Wilmerstraat met de Bosscheweg stond afgelopen maanden regelmatig te knipperen vanwege defecten. De installatie bleek niet meer te repareren en wordt begin 2020 vervangen.

In afwachting tot de nieuwe lichten worden geïnstalleerd, heeft de gemeente een tijdelijke installatie geplaatst. Zoals deze krant in november meldde, trekt Boxtel een miljoen euro uit om in de komende vier jaar alle verkeerslichten te vervangen of te repareren. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van bestaande onderdelen.


Repair café

Transitie Boxtel en Het Goed houden zaterdag 11 januari van 12.00 tot 15.00 uur een repair café in de kringloopwinkel aan de Industrieweg 6. Er worden onder andere kledingstukken versteld.