Afbeelding
Foto: Peter de Koning

IN 2020 KNALLERS NIET MEER TE KOOP IN WINKEL

Vuurwerk oudjaar: niet vanzelfsprekend

JULES HAMELEERS

Sierlijke luchtfiguren en knallen als kanonskogels zijn al regelmatig te horen in de Boxtelse buurten: 31 december en het bijbehorende vuurwerk komen steeds dichterbij. Deze traditie is echter niet meer vanzelfsprekend: het afsteken en verkopen is gebonden aan strenge regels, steeds meer soorten worden verboden en ook over het centraliseren van vuurwerk wordt gediscussieerd. Op sociale media is niet iedereen voorstander van het geknal en geflits rond de jaarwisseling.

Om de vraag of er mensen zijn die honderden of misschien wel duizenden euro's achterlaten in de vuurwerkwinkel aan de Prins Bernhardstraat in Boxtel, moet verkoopster Monique van Hommel lachen. ,,Ja, absoluut. Wij sparen misschien voor vakantie, anderen sparen het hele jaar hiervoor." De Gemondse wijst om zich heen, naar alle sierpotten en 'kanonskogels' die de planken vullen.

TOTAALVERBOD

Harde knallen blijven klinken en felle kleuren sieren onverminderd de lucht tijdens de jaarwisseling. Ook nu is het siervuurwerk het populairst, aldus Van Hommel. Afsteken mag alleen op dinsdag 31 december vanaf 18.00 uur tot en met 02.00 uur op woensdag 1 januari. De verkoop is tevens aan banden gelegd en is alleen toegestaan op zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december.

En de politiek roert zich: vanaf volgend jaar zijn knalvuurwerk en pijlen verboden en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de Nationale Politie pleiten al enkele jaren voor een totaalverbod. De slachtoffers die iedere keer weer met ernstig letsel in het ziekenhuis belanden, zijn hiervoor de reden.

,,Ik vind het erg jammer, wat is er nou nog voor de jeugd als er geen knallers meer zijn?", vraagt Van Hommel zich af. ,,En je moet gewoon opletten, dan is er geen probleem. Ik ga nooit zonder bril naar buiten." De verkoopster verwijst nog naar een ongeluk dat maandagavond gebeurde in 's-Hertogenbosch, waardoor twee mannen met ernstige verwondingen naar het Oogziekenhuis in Rotterdam vervoerd moesten worden. ,,Dat snap ik dus niet. Hoezo zetten ze niet gewoon een bril op? Misschien is dat niet stoer ofzo..." Later bleek dat het tweetal illegaal vuurwerk afstak.

,,We hebben er het hele jaar last van", vertelt Peter van Oers over de vuurwerkangst van zijn hond Loeka. ,,Het bouwt op bij honden: omdat ze steeds met Oud en Nieuw zo erg schrikt, blijft ze het hele jaar angstig. We hebben al van alles geprobeerd, waaronder een cursus, maar niks helpt."

Van Oers heeft er niks op tegen als particulier vuurwerk wordt afgeschaft ,,Tradities kunnen veranderen, dus van mij mag het stoppen", stelt de Boxtelaar. ,,Ik heb er verder niks mee én het is ook nog eens slecht voor het milieu."

Natasja Schuurs en haar hond Beppie storen zich minder aan het vuurwerk. ,,Als er een heel harde knal is, schrikt mijn huisdier wel eens, maar dan is het ook meteen weer over. Hoewel het soms wel meer als een bom, dan als vuurwerk klinkt...", vindt de Boxtelse. Hoewel ze haar hart vasthoudt als met oudejaarsavond 'iedere zatlel' met vuur in de weer kan zijn, ziet ze er niks in om het particulier afsteken te verbieden. ,,Dat is niet te organiseren, joh. En als mensen een goede mentaliteit hebben en er een beetje normaal mee omgaan, hoeft het geen probleem te zijn."

Het bestuur van Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad neemt wel maatregelen, maar niet meer dan voorgaande jaren, omdat er nog nooit iets gebeurd is met de dieren. Wanneer het gebouw op oudejaarsdag om 12.00 uur dichtgaat, worden de dieren 'opgehokt': door ze naar binnen te verplaatsen, hebben ze minder last van de geluiden. ,,We hopen wel dat mensen rekening houden met de Kinderboerderij: naast de dieren hebben we namelijk ook twee gebouwen met rieten daken, die erg brandgevoelig zijn", legt voorzitter Emile Lockefeer uit. ,,We hebben nooit eerder een vuurwerkverbod aangevraagd en hebben ook nog niet besloten om dat in de toekomst te gaan doen."

VUURWERKVRIJE ZONE

Ook in Boxtel roert de politiek zich als het gaat om het afsteken van vuurwerk. Bij de Geitenwei in de wijk Selissenwal is er al een vuurwerkvrije zone. De raadsfractie van D66 ziet graag meer van die plekken; raadslid Mariëlle Wijffelaars stelde er onlangs vragen over. Burgemeester Ronald van Meygaarden reageerde: ,,We hebben geen aanvragen voor vuurwerkvrije zones gekregen. Kennelijk is er geen behoefte aan." Van Meygaarden gaf aan dat de wens om locaties aan te wijzen waar geen rotjes en vuurpijlen en mogen worden afgestoken, vanuit de bevolking zelf moet komen. ,,Mocht zo'n vraag komen, dan bekijken we alsnog de mogelijkheden."

Rond de jaarwisseling zijn er in het centrum extra opsporingsambtenaren op straat om vuurwerkoverlast te voorkomen en te beteugelen.

p Verkopers Dennis Wennekes en Monique van Hommel (rechts) hebben het druk zat met de bestellingen die in groten getale binnen blijven stromen. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding