Afbeelding
Foto: Brabants Centrum

GEMEENTE 'GEEFT' SCHILDERIJEN EN ETSEN TERUG AAN PUBLIEK

Boxtel houdt uitverkoop kunst

RENS VAN DEN ELSEN

Het gemeentehuis van Boxtel herbergt circa vijfhonderd kunstwerken. Maar het overgrote deel ligt te verstoffen op zolder; ook ruim honderd etsen van de gerenommeerde tekenaar en beeldhouwer Henk Visch. De gemeente beschikt naar eigen zeggen niet over de deskundigheid om de werken, voornamelijk schilderijen, te beheren. Daarom wil het college van B en W er van af. Het geld dat dit oplevert, wordt gebruikt om andere kleine culturele initiatieven te ondersteunen.

De kunstwerken zijn in Boxtels bezit gekomen op basis van de Beeldende Kunst Regeling uit de jaren zestig tot negentig, zijn eigen aankopen of geschonken aan de gemeente. Na een inventarisatieronde door Business Art Service (BAS) in juni dit jaar bleek dat 340 objecten van de hand gedaan kunnen worden. Onder deze groep bevinden zich ook 107 dubbele afdrukken van etsen die de beeldend kunstenaar Henk Visch in zijn tijd in Boxtel maakte. Maar er zijn ook werken bij van lokale kunstenaars als Antonie Eikemans, Cor Knops, Paul Maas, Ad Verstijnen en Ton Verstraten.

Het gemeentebestuur vindt dat de schilderijen een nieuw leven in het spotlicht verdienen en wil ze daarom verkopen. De kunstenaars of de erven daarvan, krijgen het eerste recht op terugkoop. Alles wat overblijft wordt geveild. Dat alles onder de noemer 'terug naar het publiek'. Dat profiteert daar ook weer van, want de opbrengst komt ten goede aan een fonds dat plaatselijke cultuurinitiatieven ondersteunt.

Omdat veel van de doublures afkomstig zijn van Henk Visch, heeft de gemeente hem al eerder benaderd. Ook is er contact geweest met de stichting Huis Henk Visch. Die wil de dubbele etsen wel overnemen van Boxtel in ruil voor het kunstwerk Noch Einmal. Dit een meter hoge bronzen beeld van een been heeft een waarde van drieduizend euro. De etsen zijn samen zesduizend euro waard. Daarom wil de stichting duizend euro doneren voor het nieuwe cultuurfonds.

Overigens heeft de inventarisatie geen topstukken opgeleverd. De waarde van de kunstwerken varieert tussen de nul en driehonderd euro, met een gemiddelde waarde van 36,50 euro. In totaal zou het kunstdepot 12.400 euro op moeten brengen. Omdat de etsen van Visch worden geruild, levert dit voor het fonds geen 6.000, maar 1.000 euro op. Daarom heeft het college besloten om de opbrengst uit de veiling te verdubbelen.

Het meest waardevolle stuk in de gemeentelijke collectie is het houten beeld van Visch dat in de hal bij de oude raadzaal staat. Dat alleen is volgens BAS meer waard dan alle 340 te verkopen kunstwerken bij elkaar.

BRUIKLEEN

Het college behoudt een collectie van 160 werken. Deze blijven binnen de muren van het gemeentehuis en zijn geselecteerd op basis van herkomst, conditie, historische waarde, kwaliteit en zeldzaamheid. Daarnaast wordt er gekeken naar de mogelijkheid om een deel van deze schilderijen, etsen en beelden eens in de vijf jaar in bruikleen te geven.

p Kunstenaar Henk Visch hier in het kanunnikenhuisje op Duinendaal. Daar drukte hij in de jaren zeventig tijdens zijn Boxtelse periode prenten op een ruim honderd jaar oude drukpers. (Foto: Piet van Oers, ).


ACADEMIE BREIDT AANBOD DIGITALE CURSUSSEN UIT

Meer en nieuwe workshops voor vrijwilligers

De Boxtelse vrijwilligersacademie start het nieuwe jaar met een breder aanbod aan gratis workshops. Daarnaast breidt het aanbod e-learning, digitaal te volgen mini-cursussen, sterk uit.

De academie is in het leven geroepen om mantelzorgers en vrijwilligers in de gemeente te ondersteunen bij het uitvoeren van hun werk. Zo kunnen die de komende maanden kosteloos intekenen voor een workshop over ongewenste omgangsvormen en integriteit door vertrouwenspersoon Els van Esch. Nieuw is ook de workshop over communicatie tussen culturen.
Andere onderwerpen betreffen de kosten van zorg wanneer je ouder wordt, hoe een vitaliteitsscan te maken van een (vrijwilligers)organisatie en hoe fondsen te werven voor een project of initiatief.

CADEAUTJE

Sociaal werker Kim van Zandbeek van ContourdeTwern kenschetst de bijeenkomsten als 'een cadeautje voor de vrijwilligers en mantelzorgers in Boxtel': ,,We vinden het belangrijk dat zij zich gewaardeerd voelen. Maar misschien meer nog, dat ze zeker voelen bij het uitvoeren van hun taken. De workshops en online-cursussen hebben we vooral daarop bedacht of geselecteerd."

Het complete aanbod van de vrijwilligersacademie is te vinden op de website www.vrijwilligersboxtel.nl.


Vertraging bij opening Peerkesbos

Er wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuw horecabedrijf in de voormalige Liempdse Barrière. Het pand nabij oprit 26 van de rijksweg A2 ondergaat een metamorfose. De opening van Paviljoen Peerkesbos laat echter nog even op zich wachten. Niets aan de hand, laat Paul Mulder, een van de drijvende krachten, weten: ,,We zitten nog in de vergunningmolen."

Mulder geeft aan dat de vergunningaanvraag net iets te laat werd ingediend bij de gemeente. ,,Dat had wellicht iets eerder gekund", geeft hij toe. Normaliter duurt het proces voor de aanvraag acht weken. Die zijn nog niet voorbij, laat de gemeente weten. Boxtel vroeg echter ook om verschillende aanvullende gegevens, waardoor de aanvraag nog even niet werd ingediend. Mulder: ,,Maar al met al geen probleem, dan openen we iets later."

VOORJAAR

Hoewel vorig jaar nog gedacht werd aan een opening in de herfst, wordt er nu gekoerst op januari/februari. In het voorjaar vindt nog een officiële opening plaats. Paviljoen Peerkesbos moet een nieuwe horeca-hotspot worden die zich zowel op de regio als de directe omgeving focust.