Afbeelding
Foto: Piet van Oers

SINT-THERESIASCHOOL LENNISHEUVEL BESTAAT 90 JAAR

Samen op de foto, net zoals in 1930 en in 2005

Basisschool Sint-Theresia in Lennisheuvel is hoogbejaard én springlevend. Bouwpastoor Arnold Manders van de gelijknamige dorpskerk zegende de school op 7 januari 1930 in. Precies negentig jaar later gaan de huidige leerlingen met z'n allen op de foto. Net als toen en net als vijftien jaar geleden, bij het 15-jarig bestaan...

Begin 1930 poseerden de kinderen voor het nieuwe schoolgebouw. Dat gebeurt nu weer. Er is het nodige veranderd, zowel aan het gebouw als wat onderwijs betreft. Directeur Suzan Pijnenburg: ,,Vijftien jaar geleden is het boek De geur van krijt uitgegeven, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan. Hierin staat de historie van gebouw en onderwijs beschreven."

TE KLEIN

Een blik in dat boek leert dat er al voor 1930 een schooltje was in Lennisheuvel, een houten gebouwtje. Dat was niet bijster ruim en stevig. Niet dat de nieuwbouw zo comfortabel was: waterleiding ontbrak, laat staan centrale verwarming. Maar er stond wel een school en die bood onderdak aan 104 leerlingen. Het gebouw was na acht jaar overigens alweer te klein. Er mochten niet meer dan 48 kinderen in een klas zitten. De Sint-Theresiaschool beschikte over drie lokalen en het leerlingental oversteeg de honderdvijftig. Dus was uitbreiding noodzakelijk.

Het bleef niet bij die ene verbouwing. in de loop van de jaren zou de school meermalen worden vergroot dan wel gerenoveerd. Het aloude krijtbord is vervangen door een digitaal schoolbord. Maar onderwijsvernieuwingen of niet, de basis blijft onveranderd: kinderen starten met een vrijwel lege tas op school en als ze doorstromen naar het voortgezet onderwijs, is het rugzak gevuld met kennis. Ze hebben leren lezen, schrijven en rekenen. Ook zonder de geur van krijt. Nieuwe ouders en leerlingen die de school wel eens van binnen willen zien: woensdag 5 februari is er een open middag, van 12.30 tot 14.00 uur.

pp Bij de opening van het jaar waarin het 75-jarig bestaan werd gevierd, poseerden alle leerlingen van de Sint-Theresiaschool. Net zoals hun voorgangers bij de opning van de school in 1930 (Foto: Piet van Oers, 2005).


7 januari 1930: het dorp Lennisheuvel opent zijn eigen basisschool. (Fotograaf onbekend).
Afbeelding