Afbeelding
Foto: Maarten Melis

ACTIEGROEP SCEPTISCH OVER PROEF MET GOEDERENTREINEN


'Meteren-Boxtel raakt veel te vol'

Jan Hermens

Een deel van de goederentreinen op het spoortracé Meteren-Boxtel rijdt tussen een en vijf uur 's nachts minder hard. Maandag startte deze proef van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die tot medio februari duurt. Goederenvervoerders en ProRail voeren de test uit. Zij willen vaststellen welk effect langzamer rijden heeft op trillingen. Actiegroep Goederentreinen Nee is sceptisch.

ProRail treft voorbereidingen om meer goederentreinen op het tracé Meteren-Boxtel mogelijk te maken. Extra treinen betekenen meer geluidsoverlast en trillingen. Voor dit laatste probleem bestaan geen regels en wetten. ProRail stelt op haar website dat er nog nog weinig bekend over het effect van trillingen én eventuele oplossingen. Daarmee negeert zij het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit februari 2015. Mensen die tot 300 meter aan het spoor wonen, ondervinden slaapverstoringen door trillingen van met name goederentreinen, aldus het onderzoek. Desalniettemin worden op 25 meter afstand van de rails metingen gedaan.

ProRail kijkt echter niet alleen naar de trillingen, maar ook naar de economische gevolgen van de snelheidsverlaging. Langzamer rijden kost tijd en in het transport is tijd letterlijk geld.

Spoorbewoner Jan Bakx van actiegroep Goederentreinen Nee uit Boxtel staat sceptisch tegenover de proef en wacht de resultaten af. ,,Wij willen helemaal geen goederenvervoer over het tracé Meteren-Boxtel. Dat traject voert te veel door bewoond gebied. De Betuwelijn is ooit voor deze vorm van transport aangelegd, waarom wordt díe niet ten volle benut?", aldus de Boxtelaar.

CAPACITEIT

Bakx voorziet in de toekomst problemen omdat personenvervoer steeds meer spoorcapaciteit vraagt. ,,Meteren-Boxtel raakt veel te vol. Wij vinden dat er een structurele oplossing gevonden moet worden voor het goederenvervoer in plaats van dit noodverband. Het komt volgens ons de veiligheid niet ten goede als er steeds meer personen- en goederentreinen van hetzelfde tracé gebruik maken."

Tijdens de praktijkproef mogen goederentreinen niet harder rijden dan zestig kilometer per uur, waar normaal gesproken maximaal 95 kilometer per uur is toegestaan. Verder begeeft zich twee of drie nachten een testvoertuig op het spoor met wagons met verschillende gewichten.


POLITIE ZOEKT GETUIGEN VAN BRAND BIJ JEUGDZORGINSTELLING

Extra lampen en beveiliging De La Salle

Jan Hermens

Koraal heeft de beveiliging van haar jeugdzorginstelling aan de Schijndelseweg opgeschroefd en grote lampen geïnstalleerd. Dit vanwege de brand bij De La Salle in de nacht van vrijdag op zaterdag. Die verwoestte het leer-werkbedrijf van het instituut. Er vielen geen slachtoffers, wel was er veel schade. De politie vermoedt brandstichting - al dan niet bedoeld - en zoekt nog naar getuigen.

Woordvoerder Mehlika Schopen van de jeugdzorginstelling: ,,Een getuige zag dat er op ons terrein vuurwerk werd afgestoken. De politie gaat in ieder geval na of jongeren van De La Salle met de brand te maken hebben, of dat mensen van buitenaf betrokken waren bij het incident. Dit áls er sprake is van brandstichting."

Koraal De La Salle is een open instelling: iedereen kan op het terrein kan komen. Schopen: ,,Er zijn meer branden geweest de laatste maanden. Er hingen al camera's en er werd al gesurveilleerd. We hopen dat extra beveiliging, grote lampen en camera's ongewenste bezoekers afschrikken. Of de maatregelen blijvend zijn, hangt af van de uitkomsten van het politie-onderzoek. Dan weten we meer." Ook is onduidelijk wanneer het leer-werkbedrijf weer in gebruik wordt genomen.

GETUIGEN

De politie zoekt getuigen van de brand bij De La Salle. Wie informatie heeft, kan contact opnemen met de politie van Boxtel via telefoonnummer (0900) 88 44, via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer (0800) 70 00 of via het team criminele inlichtingen, telefoonnummer (079) 345 89 99.

De brand bij jeugdzorginstelling De La Salle veroorzaakte een enorme ravage. Het is nog niet duidelijk wanneer het afgebrande leer-werkbedrijf weer wordt opgebouwd. (Foto: Sander van Gils).