Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

DANSWEDSTRIJD DENZIZ IS 'SERIOUS BUSINESS'

Twee 'stuiterballen' dansen de salsa

Jan Hermens

Brabants Centrum stelt in de aanloop naar dansfestijn Denziz with the Stars de deelnemende koppels voor. Trompettist en orkestleider Johan van de Loo is muzikaal, maar dansen en dirigeren zijn twee verschillende dingen. Samen met zijn danspartner Femke Sue werkt hij aan een wervelende chachacha. Linda van de Wiel en Marvin Tersluijsen zijn de 'stuiterballen' onder de deelnemers. Ze vertalen hun bruisende enthousiasme naar de salsa.

Van de Loo roemt het niveau van Sue. ,,Ze zou als professional kunnen dansen, ze is echt goed. Ikzelf moest als jongen van zestien op dansles, bij Els en Kees Zandbergen in Boxtel. Daar heb ik met de hakken over de sloot een beginnerscursus afgerond. Ik vond dansen toen niet leuk. Inmiddels is dat veranderd. Ik geniet elke week als we oefenen."

'DE LAT LIGT HOOG'

Het lot bepaalde dat het koppel zelf een Latin-dans mocht kiezen. Dat werd de chachacha. Van de Loo: ,,De lat ligt hoog, dat merk ik wel. Van oorsprong is Denziz with the Stars vooral een ludiek evenement, maar de deelnemers pakken de danswedstrijd serieus op en proberen echt een goede show neer te zetten. Er ligt dus wat druk op. Het is 'serious business'. Dat geeft niet, onze chachacha wordt steeds beter. Ik oefen nu even met Marion Veenstra van Denziz, want Femke is op vakantie."

Als trompettist van de Ducktownband was Van de Loo verschillende keren bij het dansfestijn aanwezig. Daarnaast deden in voorgaande jaren twee leden van The Red River Band mee. ,,Ik dirigeer die muziekkapel. Nu was het mijn beurt om me op de dansvloer te begeven. Ik heb even nagedacht toen ik werd gevraagd en daarna 'ja' gezegd."

SCHOUDERBLESSURE

Linda van de Wiel en haar danspartner kampten met blessureleed. Van de Wiel: ,,Marvin is gevallen met de motor en heeft een spiertje in zijn schouder gescheurd. Ik ben blijven oefenen met Paul Ketelaars van Tiga, hij is salsa-instructeur, maar door al het sporten en dansen kreeg ik last van mijn knie." Inmiddels heeft het koppel de draad weer opgepakt. ,,Zaterdag en zondag hebben Marvin en ik samen gedanst, we zijn weer volop in de running. Alleen kan hij mij niet liften, dat mag niet met zijn schouder. We moeten dus andere mooie figuren bedenken."

De Boxtelse schrijfster is erg tevreden met haar danspartner. ,,We kunnen het goed met elkaar vinden. Marion noemt ons Team ADHD. We zijn twee echte stuiterballen. Salsa is voor ons allebei een uitdaging. Marvin is een goede ballroomdanser, salsa is een andere stijl. Ik heb vroeger wel wat dansles gehad, maar dat is lang geleden en salsa stond niet op het programma."

De aanloop richting het dansfestijn is een belevenis op zich, vindt Van de Wiel. ,,Ik leer nieuwe mensen kennen, er hangt een fijne sfeer. Iedereen is serieus met de show bezig, maar tevens bereid anderen te helpen. Ik ben competitief van nature, maar ik gun de andere koppels de overwinning ook. Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om mee te doen, ik weet nu al dat ik dit niet had willen missen."

p Johan van de Loo en zijn danspartner Femke Sue oefenen de chachacha (foto links); Linda van de Wiel en Marvin Tersluijsen maken zich de salsa eigen, maar kampten met blessureleed. Dat is nu zo goed als over. (Foto's: Albert Stolwijk).


22 TEAMS STRIJDEN VOOR EEUWIGE ROEM EN VILLA PAPILLON

Nana Mouskouri's winnen de Top 2000-quiz

Linda van de Wiel

'Wat is de artiestennaam van Olivier Locadia?' En: 'Welke Nederlandse schilder wordt bezongen door Boudewijn de Groot in het nummer Land van Maas en Waal?' Deze en nog honderden andere vragen kwamen voorbij tijdens de Top 2000-quiz. Kiske de Leest en Marc de Laat van quizbedrijf The Brain hielden de vragenronde zondag voor de zevende keer in een bomvolle bar Becoloth in Boxtel. Team 'De Nana Mouskouri's' ging er uiteindelijk met de felbegeerde eerste prijs vandoor.

,,Dit evenement is ook voor ons extra speciaal", vertelt De Leest. ,,Het is de afsluiting van alweer een quizjaar. Doordat we het aan het einde van het jaar doen, heerst er een gezellige sfeer. En het is een vragenspel over de muziek uit de Top 2000. Een avond vol nostalgie dus."
De Leest en De Laat, ofwel het duo dat het verzamelen van nutteloze feitenkennis tot kunst heeft verheven, doneren de opbrengst van de Top 2000-quiz - 550 euro - elk jaar aan een lokaal goed doel. Dit jaar koos het tweetal voor Villa Papillon in Haaren. In dit logeerhuis kunnen kinderen met onder meer autisme of ADHD met regelmaat komen logeren. Helma van As van Villa Papillon heeft al een goede bestemming voor het geld: ,,Wij willen de tuin en de speeltoestellen een flinke opknapbeurt geven. Daar kunnen we dit bedrag prima voor gebruiken."

BOHEMIAN RHAPSODY

De 22 teams zetten zich fanatiek aan het quizzen. Hidde van Horen telt pas 22 lentes, maar beantwoordt met zijn team 'Boys from the better land' verrassend veel vragen juist. ,,Geen idee wat ik van de rest van de avond moet verwachten", vertelt hij na de eerste ronde. ,,We weten veel over Britpop, Dire Straits en De Dijk. En ik weet dat het nummer Bohemian Rhapsody zeventien keer op nummer één heeft gestaan in de Top 2000."
Liesbeth Dufourné (42) is bekend met de quiz van de mannen van The Brain. ,,Ik doe maandelijks mee aan de pubquiz in partycentre Denziz. Maar deze avond is extra leuk omdat ik van muziek houd." Ze vervolgt: ,,Van welke stijlen ik veel weet? Hardrock en heavy metal. Eigenlijk de genres die nog niet voorbij zijn gekomen. We hebben niet zo'n goede start gemaakt. Onze ambitie is vooral om niet als laatste te eindigen."

Rik van Vught (44) van 'De Heeren van Vijf' heeft meer vertrouwen in een goede afloop. ,,We schoppen het elk jaar wel tot de finale. En we hadden een goede eerste ronde, dus dat belooft wat." Hij krijgt gelijk, want samen met Renso van Nuland van team Victory Boogie Woogie, Peter van den Aker van De Nana Mouskouri's én Yvonne van de Pasch van vijfvoudig winnaar Koffie Tobruk speelt hij wederom een spannende eindronde.
Hier blijkt hij net niet de sterkste te zijn. De Nana Mouskouri's en Koffie Tobruk behalen in de finale uiteindelijk evenveel punten. Een shoot-out in de vorm van een benaderingsvraag moet de beslissing brengen. Uiteindelijk weet Van den Aker die het beste te beantwoorden. Daarmee wint hij namens De Nana Mouskouri's de zevende editie van de Top 2000 quiz.
En wat de artiestennaam van Olivier Locadia is? Willie Wartaal!

q De deelnemers aan de Top 2000-quiz van The Brain letten scherp op, zodat ze geen vraag missen. Er staat ten slotte eer op het spel. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Geconcentreerd bekijken de deelnemers aan de Top 2000 Quiz de vragen die op beeldschermen worden vertoond in bar Becoloth. (Foto: Gerard Schalkx).
Afbeelding