Rob Margry, Hans van Dijk en Willem van Vossen (vlnr) van museum MuBo zijn in hun nopjes met de erkenning door het Museumregister Nederland. (Foto: Henk van Weert).
Rob Margry, Hans van Dijk en Willem van Vossen (vlnr) van museum MuBo zijn in hun nopjes met de erkenning door het Museumregister Nederland. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

OFFICIËLE ERKENNING BOXTELSE COLLECTIE

Museumkaart voortaan geldig bij bezoek MuBo

HENK VAN WEERT

Het heeft wat kruim gekost, maar onlangs kwam dan toch het verlossende woord. Het Boxtelse museum MuBo is ruim zes jaar na de opening erkend door het Museumregister Nederland. Een van de voordelen is dat houders van de landelijke Museumkaart vanaf 1 januari gratis toegang hebben.

,,We hebben anderhalf jaar gezwoegd om deze erkenning te verkrijgen", vertelt secretaris Willem van Vossen van het museumbestuur. ,,Om MuBo te laten voldoen aan de negen normen van het Museumregister moest een langetermijnvisie worden opgesteld met betrekking tot onder meer collectie, educatie en beleid. Maar ook zaken als bedrijfshulpverlening en een calamiteitenplan komen daarbij aan de orde."

Penningmeester Hans van Dijk knikt: ,,Afgelopen voorjaar is een audit afgenomen, een onderzoek naar het functioneren van het museum. Daarna zijn we nog enkele malen in de gelegenheid gesteld om zaken aan te scherpen en te verbeteren. En dat alles wierp zijn vruchten af. We zijn blij dat we nu het officiële bordje op de gevel kunnen schroeven dat aangeeft dat we een erkend museum zijn. We zijn de amateurstatus ontstegen."

BOXTELSE CANON

Twee jaar geleden kondigde MuBo al aan de vaste collectie opnieuw te willen inrichten. Destijds ontbraken echter zowel het geld als een kartrekker. Het plan van aanpak dat werd gepresenteerd, maakte een erfgoedstudent van de Reinwardt Academie in Amsterdam en onlangs nog eens nader bekeken door deskundigen van adviesbureau Raadsaam Erfgoedprojecten.

,,Het is met name nodig om de vaste collectie meer open in te richten", stelt Rob Margry die sinds kort het MuBo-bestuur versterkt en de leiding over de herinrichting op zich heeft genomen. Hij denkt het komende jaar daarvoor nodig te hebben. ,,Ondertussen blijft de collectie gewoon toegankelijk voor het publiek. Eind volgend jaar hopen we de vernieuwde zalen te kunnen heropenen." De vaste collectie is nu nog een vrij willekeurig bijeenraapsel van allerlei voorwerpen. Aan de hand van de eerder opgestelde Canon van Boxtel wordt een meer thematische tentoonstelling ontwikkeld.

WERELDORIËNTATIE

MuBo is ook bezig om zijn educatieve taken uit te breiden. ,,We hebben al programma's voor de onder- en bovenbouw van de basisscholen", meldt Van Vossen. ,,Ook de groepen uit de middenbouw willen we meer betrekken, bijvoorbeeld met een speurtocht door ons museum." Leerlingen van de Angelaschool en De Hobbendonken volgden dit jaar al lessen wereldoriëntatie in MuBo en dat sloeg aan. ,,Hopelijk komen ook andere scholen naar ons toe. We zijn er nu prima op ingericht, met onder meer touchscreens."

Door de inschrijving in het Museumregister denkt MuBo ook in aanmerking te komen voor subsidie van nationale fondsen. ,,En we hopen op een groter bereik, doordat we nu ook landelijke bekendheid krijgen", besluit secretaris Van Vossen.

q De bestuursleden Rob Margry, Hans van Dijk en Willem van Vossen (vlnr) van museum MuBo zijn in hun nopjes met de erkenning door het Museumregister Nederland. (Foto: Henk van Weert).


NIEUWJAARSCONCERT IN MUZIEKHUIS

Boxtel's Harmonie luidt 2020 in

Met optredens van zowat alle orkesten van de vereniging luidt Boxtel's Harmonie zondag 5 januari het nieuw jaar in. Voorzitter Paul van Alphen blikt tijdens de muzikale middag kort vooruit op hetgeen in 2020 op het programma staat en brengt samen met de muzikanten en het publiek een toost uit in het Muziekhuis aan de Passage Riche.

Het harmonieorkest, dat eerder deze maand succesvol als praktijkorkest fungeerde voor dirigenten-in-opleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, vertolkt onder meer Spirit of Life, een concertwerk van de Nederlandse componist Meindert Boekel. Daarnaast laten het slagwerkensemble en diverse leerlingengroepen van zich horen. Het nieuwjaarsconcert begint om 12.00 uur; vanaf een halfuur voor aanvang is het Muziekhuis geopend. Toegang is gratis.