Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VESPER VAN OS (8) START EIGEN KLEDINGWINKEL IN ESCH

'Alle kinderen moeten het fijn hebben'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een eigen onderneming starten is voor de gemiddelde volwassene al een hele stap. Maar Vesper van Os (8) uit Esch liet zich door twijfels niet tegenhouden. De jonge zakenvrouw opent vrijdag 3 januari haar eigen tweedehands kledingwinkel in de woning van haar ouders aan de Haarenseweg. En de opbrengst? Die gaat niet naar haar spaarpot, maar naar het goede doel.

Met een moeder die jarenlang kledingzaken runde, is het niet zo vreemd dat Vesper als klein meisje al dol was op winkeltje spelen. Met de oude kassa uit de winkel van haar moeder, kon Vesper urenlang in de weer zijn. ,,Ze is sinds haar babytijd al dol op shoppen", vertelt moeder Aagje Verstegen. ,,Ze weet heel goed wat ze wel en niet mooi vindt en maakt zelf allerlei kledingcombinaties." Lachend: ,,En Vesper is dol op schoenen, altijd al geweest."

Toen Vesper met het idee kwam om een winkel in tweedehands kleding te beginnen, waren haar ouders meteen enthousiast. ,,We wisten dat het geen bevlieging was, Vesper is een echte doorzetter", zegt Aagje. Vesper knikt: ,,Ik wilde dit heel graag doen. Ik ga oude kleding van mezelf en mijn zusje Alba verkopen, maar mensen mogen ook tweedehands kleding bij ons afgeven om te verkopen. Mijn winkeltje hangt al behoorlijk vol."

De winkel - met als naam Vesper - is gevestigd in de woning van het gezin aan de Haarenseweg 18 in Esch. Elke woensdag- en vrijdagmiddag kunnen belangstellenden er tussen 14.00 en 17.00 uur terecht om kleding te brengen én te kopen. ,,We vragen per kledingstuk maar een paar euro", legt Vesper uit. ,,Er zijn ook wat speciale items die iets duurder zijn. Dat is dan bijvoorbeeld merkkleding of dingen die ik zelf bijzonder mooi vind. Daar mogen mensen best wat meer voor betalen."

Het is duidelijk: Vesper heeft de juiste ondernemersgeest. Maar daarnaast heeft de jonge eigenaresse ook een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. De opbrengst van alle verkochte kledingstukken gaat namelijk naar een goed doel. ,,Ik heb gekozen voor Het Vergeten Kind", legt Vesper uit. ,,Wist je dat ruim honderdduizend Nederlandse kinderen het thuis niet fijn hebben? Dat vind ik zo erg. Ik wil daarom deze stichting steunen, zodat ze ook voor deze kinderen iets kunnen doen. Elk kind zou het fijn moeten hebben." Moeder Aagje vult aan: ,,Vesper heeft altijd al een groot rechtvaardigheidsgevoel gehad. Ze komt op voor anderen en wil iedereen helpen. Dat zit gewoon in haar. Deze winkel past dan ook helemaal bij haar persoonlijkheid."

Ook duurzaamheid was voor Vesper een reden haar onderneming te starten. ,,Tweedehands kleding is veel beter voor het milieu", zegt ze stellig. ,,Het maken van spijkerbroeken kost bijvoorbeeld veel water en dat is voor dieren helemaal niet fijn. Hergebruiken van kleding is dus veel duurzamer én ook nog goedkoper. De meeste kleren die ik binnenkrijg zijn nog van heel goede kwaliteit. We zoeken wel alles uit: dingen die kapot of heel vies zijn, kan ik niet verkopen."

Een meisje van acht jaar oud dat al zo bezig is met ondernemen én het helpen van mensen is natuurlijk heel bijzonder. Het lijkt dan ook voor de hand liggend dat Vesper later een beroep kiest waarin ze deze dingen kan combineren. Ze lacht: ,,Nee hoor, ik wil iets met paarden gaan doen, want dat is mijn allergrootste hobby."

Tweedehands kledingzaak Vesper is vanaf vrijdag 3 januari elke woensdag- en vrijdagmiddag geopend van 14.00 tot 17.00 uur aan de Haarenseweg 18.