Afbeelding
Foto: Hans Verberk

GELETRUIDRAGER ZORGT ONDANKS SLECHT WEER VOOR AANZIENLIJK MEER PUBLIEK

Mike Teunissen wint opnieuw Langspiercross

De Stichting Wielerbelangen Boxtel (SWB) kreeg met Mike Teunissen de gedroomde winnaar van de Langspiercross, bij de eliterenners. De aanwezigheid van de geletruidrager van de afgelopen Tour de France zorgde, ondanks het slechte weer, voor aanzienlijk meer publiek dan andere jaren. Voor de organisatie een opsteker, want die hoopt hiermee een positief signaal af te geven om een nieuwe hoofdsponsor te trekken die dit sportevenement voor Boxtel wil behouden.

Het terrein van recreatieplas De Langspier was zondag te klein om genoeg parkeergelegenheid te bieden. De aanblik deed denken aan die van een tropische zomerdag. Ook de bermen van de Molenwijkseweg stonden vol auto's. De opvallende bus van de Jumbo-Visma profploeg stond prominent vooraan en zo konden de bezoekers, net als bij de Tour de France-etappes, getuige zijn van de voorbereiding van de warmdraaiende renners en de mecaniciens. Behalve voor Teunissen was er ook veel belangstelling voor Dylan Groenewegen, het sprintkanon van het mondiale profpeloton.

LOODZWARE OMLOOP

Hoewel de gevreesde spoorslootstrook te fietsen was, bleek de omloop zwaarder dan ooit. Vooral het zandstrand en het modderbad voor de finishpassage werden de scherprechters. Toch waren de renners vol lof over het Boxtelse parcours. Zij vonden het een echte cross.

Sterke winnaars konden niet uitblijven rondom De Langspier. Nederlands kampioen mountainbiken Maikel Govaerts uit Drunen was superieur bij de masters. Datzelfde gold voor Bart de Veer uit Vreeland die bij de amateurs niemand minder dan Eric Dekker achter zich wist te houden. Ook bij de nieuwelingen en de junioren kwamen de winnaars solo over de streep. Dit waren Menno Huising uit Wateringen en Levi van Hofte uit Tiel.

VROUWEN

Bij de vrouwen, categorie nieuwelingen, was Mirre Knaven uit Strijbeek veruit de sterkste. Zij etaleerde zichtbaar de klasse van vader Servais Knaven. Bij de vrouwen werd het een streekduel. Voor Pauline Rooijakkers uit Schijndel was de tegenstelling met de Spaanse zon van het trainingskamp wel erg groot. Toch deerde het haar niet om vanuit het vertrek te soleren in een stijl die deed denken aan Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen, de winnaars van de afgelopen jaren in Boxtel. Het grote talent Fem van Empel uit Sint-Michielsgestel, zij verruilde recentelijk de voetbalschoenen voor de crossfiets, werd op gepaste afstand verdienstelijk tweede.

KLAAS GROENEN

Bij het hoofdnummer, de eliterenners, werd de Boxtelse favoriet Klaas Groenen de aangename verrassing van de dag. Brutaal nam hij in de beginfase de koppositie om uiteindelijk net buiten het podium te finishen op een vierde plaats. Hij eindigde nog voor Groenewegen, die moest ervaren dat het rondom De Langspier wat minder soepel draaide dan op de Champs-Elysées.

Hoewel het weer alsmaar slechter werd, waren de acties van de renners des te spectaculairder. Toen Mike Teunissen op stoom kwam, was er geen houden meer aan. Ook niet voor de sterke Belg Jens Gys. Hij eindigde op 'zijn' parcours wederom als tweede. De vooraf getipte favoriet, Kelvin Bax uit Bergen op Zoom, werd derde in dit geweld. Jordi Steenbakkers uit Boxtel reed de wedstrijd verdienstelijk uit en eindigde als nummer dertig.

Hoewel ook zondag weer topsport van hoog niveau in Boxtel gratis was te genieten, is de toekomst van dit wielerevenement hoogst onzeker. Na 23 edities kampt het organiserend comité met een tekort aan vrijwilligers en ontbeert het ook nog eens een hoofdsponsor. Steeds meer organisaties, ook in het crossland België, haken af en Boxtel is met Moergestel en Sint-Michielsgestel een van de laatste bolwerken in het nationale veldrijden. Wil men internationaal mee blijven strijden op het voorste plan van de sport, dan moeten de nationale crossen op de wielerkalender behouden blijven. Alle landelijke toppers zijn mede in Boxtel 'groot' geworden.

p Dit is veldrijden ten voeten uit: keihard stoempen op de pedalen, modder van top tot teen en snot tot achter de oren. Dat maakt de sport heroïsch. Hier rijden echte bikkels. De vrouwen banen zich een weg door de opspattende blubber.

De eliterenners van Jumbo-Visma rijden zich warm. De winnaar van de cross, Mike Teunissen, maakt deel uit van deze ploeg. Het team trok bij de voorbereiding op de veldrit in Boxtel veel bekijks van bezoekers. De organisatie had zondag ook niet te klagen als het ging om geïnteresseerden in de wielersport.
De masters ploeteren in de regen even over een stukje asfalt rond De Langspier. Deze sporters zijn de veteranen van het deelnemersveld. Ook in dit peloton reden grote namen mee. (Foto's: Hans Verberk).