Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LIEMPDENAAR BART VAN DRIEL WIL IETS ANDERS DAN ANDERS

Autozaak in oude drukkerij Tielen

PÅL JANSEN

Jonge, gebruikte auto's uit het luxe segment. Die wil Bart van Driel gaan verkopen in het centrum van Boxtel. Daarvoor kocht hij vorige week woensdag de voormalige drukkerij van Pieter Tielen aan de Stationsstraat. ,,Ik weet zeker dat het top wordt!", vertelt de Liempdenaar enthousiast.

,,Ik wilde voor mezelf beginnen, maar niet ergens op een bedrijventerrein een zaak starten met een standaard showroom erbij", vertelt Van Driel. Hij was tot voor kort werkzaam in het familiebedrijf aan de Boxtelseweg in Liempde, een dealer van Mercedes-Benz. ,,Iets anders dan anders: dat was mijn wens. Toen kwam ik dit tegen..."

Een bijzondere en historische locatie, midden in het centrum: daar wil hij beginnen met zijn bedrijf Van Driel Exclusief. ,,Vroeger hadden allerlei dealers hun zaken in stedencentra staan. Dat zie je nu bijna nergens meer, behalve in grotere Europese steden. Zo staat in Amsterdam nog een showroom van Tesla in het centrum en in Parijs heb je een Mercedes-dealer aan de Champs-Elysées. En straks zal zoiets ook in Boxtel te zien zijn", vergelijkt hij gekscherend. Wanneer de autozaak opent, is nog niet bekend. Er moeten nog veel zaken in het bedrijfspand worden aangepakt, weet de ondernemer.

EMOTIE

Over de aanhoudende leegstand in de Stationsstraat maakt Van Driel zich geen zorgen: ,,Een auto kopen is ook emotie. En als je een luxe product wil kopen, dan doe je dat het liefst in een bedrijf waar alles klopt. Die beleving maak je ook in het pand waar je zit."

Hoewel geïnteresseerden er straks terecht kunnen voor luxe wagens, zullen in het bedrijf geen reparaties worden uitgevoerd. Er komt geen autogarage, benadrukt de Liempdenaar. ,,Daar was ook nog even twijfel over bij de gemeente, maar toen ik mijn plannen had toegelicht, waren ze snel om. Wat dat betreft kreeg ik van beleidsmedewerker Ruben van der Hoeven en wethouder Eric van den Broek (economie) goede ondersteuning." Voor reparaties start Van Driel een samenwerking met zijn voormalig werkgever.

Van Driel houdt ook nog de deur open voor andere beginnende ondernemers, een concept dat ook interessant is voor de gemeente Boxtel, weet hij. ,,Ik richt mij op samenwerking. Het idee is dat mensen hier straks naast auto's ook terecht kunnen voor andere luxe producten."

Het pand aan de Stationsstraat inclusief woonhuis werd in 1902 gebouwd en in gebruik genomen als drukkerij. In 1924 kwam het gebouw in bezit van de broers Pieter en Harrie Tielen, die al een drukkerij hadden en er hun werkzaamheden voortzetten. Dertig jaar lang rolde ook Brabants Centrum van de pers in drukkerij Tielen: vanaf de eerste editie in 1944 tot aan 1974. In 2001 besloot toenmalig directeur Pieter Tielen het bedrijf te verhuizen naar Ladonk. Tussen 2004 en 2015 was Tinks in het pand gevestigd, een atelier voor mensen met een beperking.

p Bart van Driel gaat de voormalige drukkerij van Tielen omtoveren tot exclusieve autozaak. (Foto: Albert Stolwijk).