JANUARI: Betrokken inwoners van Gemonde hekelen het slechte wegdek in hun dorp. Tijdens een bijeenkomst met de Gestelse raadsleden lieten de Gemondenaren in een filmpje de erbarmelijke staat van hun straten zien.
JANUARI: Betrokken inwoners van Gemonde hekelen het slechte wegdek in hun dorp. Tijdens een bijeenkomst met de Gestelse raadsleden lieten de Gemondenaren in een filmpje de erbarmelijke staat van hun straten zien. Foto: Peter de Koning

Jaaroverzicht 2019 Lennisheuvel en Gemonde

Foto's: Bas van den Biggelaar, Peter de Koning,
Annelieke van der Linden, Gerard Schalkx en
Albert Stolwijk.

MEI: Voordat hij afscheid nam als burgemeester van de gemeente Sint-Michielsgestel, opende Jan Pommer het vernieuwde buitenterrein van Ruitersportvereniging Gemonde. Zaterdag 18 mei was er het eerste concours, een selectiewedstrijd voor de kring Hart van Brabant van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS).
MAART: De Lennisheuvelse pastor Harry van den Tillaart zegende het vernieuwde wegkruis op de hoek Mijlstraat/Koevoortseweg in. Het oorspronkelijke Christusbeeld was gestolen. Cor Weijns ging op zoek naar een nieuw corpus en dat werd in maart geplaatst.
JUNI: De Gestelse gemeenteraad ging akkoord met het plan voor een multifunctionele accommodatie in de Sint-Lambertusschool in Gemonde.
MEI: Het evenement Lekker Lennisheuvel in natuurpark Boscheind deed volgens dit meisje zijn naam eer aan.
AUGUSTUS/SEPTEMBER: Onder de naam 'Gemonde graaft geschiedenis' deden dorpsbewoners mee aan het gemeenschapsarcheologieproject Care. Zij gingen met troffels en schepjes op zoek naar bodemschatten.
JUNI: Fanfare Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel vierde zijn zeventigjarig bestaan. Antoon van der Sloot (89) was er bij toen het orkest startte, tien jaar later sloot ook Marinus Verhagen (88) zich aan. De muziekvereniging huldigde haar jubilarissen in juli.
JULI: Han Looijen werd burgemeester van Sint-Michielsgestel. Ook bezocht hij Gemonde tijdens een fietstocht door de gemeente. (Foto: Ad Kuppens).
OKTOBER: 75 jaar bevrijding werd, net zoals elders, ook in Gemonde op grootse wijze herdacht. Compleet met militaire voertuigen die door de straten reden en doedelzakspelers die een eerbetoon de bevrijders brachten. Speciale gast deze dag was John Ginger. Zijn grootvader (Mervin Emery Stomberg) hield zich in 1944 schuil op de Kampina en bevrijdde later met zijn strijdmakker Gemonde.
DECEMBER: Voormalig dorpshuis De Kei wordt verbouwd. Projectontwikkelaar Ad van de Groenendaal laat er zes appartementen bouwen, bedoeld voor zowel senioren als jongeren.