Portret van ‘juf’ Henny uit Vlaardingen. Tijdens haar verblijf in ‘Nieuw-Lindenlust’ hield ze een dagboek bij waarin ze schrijft over de liefdevolle zorg aan NSB-kinderen. (Foto: Marc Cleutjens).
Portret van ‘juf’ Henny uit Vlaardingen. Tijdens haar verblijf in ‘Nieuw-Lindenlust’ hield ze een dagboek bij waarin ze schrijft over de liefdevolle zorg aan NSB-kinderen. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

Kinderen NSB'ers vaak in tehuizen of pleeggezinnen

'Vacantie- en Rustoord Sint-Antonius' in Boxtel was na de Tweede Wereldoorlog een van de bijna negentig tehuizen waar kinderen van 'foute' ouders werden opgevangen. Het huidige Lindenlust aan de Bosscheweg bood in 1945 en 1946 onderdak aan tientallen minderjarigen – het exacte aantal is onbekend. Ongeveer 8.000 Nederlandse kinderen kwamen na de bevrijding in een kindertehuis terecht. Zo'n 22.000 minderjarigen werden opgevangen in pleeggezinnen.

Stichting Werkgroep Herkenning zet zich in voor de belangen van kinderen van 'foute' ouders. Het gaat niet alleen om kinderen waarvan de ouders lid waren van de NSB, maar ook minderjarigen waarvan vader en moeder op een andere manier gecollaboreerd hadden met de Duitse bezetter. Ze vielen allemaal onder het gezag van Bureau Bijzondere Jeugdzorg.
Volgens de stichting waren er in Noord-Brabant tien kindertehuizen waar 1.100 kinderen werden opgevangen. Naast kindertehuis Sint-Antonius in Boxtel, dat door dagboekschrijfster Henny wordt aangeduid als Nieuw-Lindenlust, was ook het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel een tijdelijke thuishaven voor NSB-kinderen.

ACHTERGESTELD

Nederland wilde zijn 'foute' onderdanen na de bevrijding snel heropnemen in de samenleving. Zo moest voorkomen worden dat een grote groep collaborateurs zich verbitterd en achtergesteld zou voelen. Deze integratiepolitiek is mislukt. Kinderen van 'foute' ouders werden van begin af aan uitgesloten door generatiegenoten. Tijdens en kort na de oorlog werden ze op grote schaal gemeden, gepest en uitgescholden door klasgenootjes en buurtkinderen.
Veel kinderen, ook die in 1945 en 1946 in Boxtel opgevangen werden, beleefden na Dolle Dinsdag een traumatische vlucht naar Duitsland. Anderen doken maandenlang onder uit angst voor wraak van de Nederlandse bevolking. Na de bevrijding werden hun ouders opgesloten; de kinderen werden ondergebracht in tehuizen of pleeggezinnen. Vaak werden ze gepest of getreiterd of was sprake van bovenmatige straffen. Er zijn ook gevallen bekend van seksueel misbruik.
Over de opvang van NSB-kinderen in Boxtel is weinig bekend. Henny's dagboek geeft echter een goed beeld van de liefdevolle zorg in 'Nieuw-Lindenlust'. Dit persoonlijk document gaat in de toekomst naar het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam. Dat instituut doet ook onderzoek naar de lotgevallen van kinderen van 'foute' ouders.

Meer weten? Kijk op www.werkgroepherkenning.nl.

p Portret van 'juf' Henny uit Vlaardingen. Tijdens haar verblijf in 'Nieuw-Lindenlust' hield ze een dagboek bij waarin ze schrijft over de liefdevolle zorg aan NSB-kinderen. (Foto: Marc Cleutjens).