Tinie van Gemert vraagt haar zoon om advies voor een pas gebreid poppentruitje.
Tinie van Gemert vraagt haar zoon om advies voor een pas gebreid poppentruitje. Foto: Albert Stolwijk

'ik vind het fijn om anderen te helpen'

Engelen bestaan

Patrick van Hemmen uit Boxtel twijfelde geen moment toen hij in deze krant de oproep las om een kerstwens in te sturen. De redactie ontving een prachtig mailtje waarin beschreven werd waarom hij vindt dat een wens voor zijn moeder op zijn plaats is. Een afspraak met Patrick en een verrassingsbezoekje aan zijn moeder leek de moeite waard. En dat bleek ook zo...

Het is vrijdagavond wanneer ik bij het huis van Tinie van Gemert (73) aanbel. Patrick doet open en onthaalt me vriendelijk. Op de bank kijkt zijn moeder naar haar favoriete tv-programma: Goede Tijden Slechte Tijden. De kat van de buren ligt prinsheerlijk midden op de tafel te snorren en de koffie staat klaar. De muren in de huiskamer hangen vol dierenfoto's en afbeeldingen van familieleden. Het is er warm en gezellig.

Tinie reageert een beetje verlegen en beduusd wanneer ze verneemt waarom haar zoon contact met onze redactie zocht. ,,Mam, ik vond het tijd worden dat je een keer in het zonnetje gezet wordt. Je hebt je hele leven voor anderen klaargestaan. Je hebt alles voor mij gedaan en dat doe je nog steeds. Voor mij ben je gewoon een levende kerstengel. Ik zou niet weten wat ik zonder je zou moeten", legt Patrick (47) uit. ,,Dat is heel mooi jongen. Ik hoef niet op de voorgrond, maar ik vind het toch wel leuk dat het gewaardeerd wordt", reageert Tinie bescheiden.

KOKEN VOOR 600 KINDEREN

Tinie is geboren in een boerderij aan de Boomstraat in Gemonde. Vanaf haar jeugd hielp ze mee in het huishouden. ,,Wanneer iemand om hulp vraagt dan voel ik het als een plicht om te helpen. Zo zijn we opgevoed en dat vind ik nu nog steeds", legt Tinie uit. In haar jonge jaren werkte ze bij het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel. Ze trouwde en ging in Boxtel wonen. Ze blikt met heel veel plezier terug op die tijd.

,,Ik werkte in de keuken die destijds in de kelder was en bereidde samen met anderen het eten voor zo'n zeshonderd kinderen. Er waren vier meisjes om te koken. Ik heb honderden kisten snijbonen verwerkt! Het was hard werken, maar onderling was het erg gezellig. We kookten in grote ketels en tussen de middag mochten we zelf ook mee-eten. Later is dit veranderd, toen moesten we onze eigen boterhammen meebrengen", vertelt Tinie.

BOODSCHAPPEN DOEN

Naast de zorg voor haar eigen kinderen, fungeerde Tinie vroeger ook als oppas voor kinderen van omwonenden. ,,Mijn moeder werd vaak om hulp gevraagd, dat weigerde ze nooit. Zo kwam het dat ze op haar fiets van Sint-Michielsgestel naar Boxtel kwam om tussen de middag voor enkele schoolgaande kinderen te zorgen, om vervolgens naar Gemonde te fietsen om bij haar familie te gaan helpen in het huishouden", zegt Patrick. ,,Ik vind het fijn om anderen te helpen", reageert Tinie met een lach. ,,Mijn moeder doet ook al jaren voor mensen in de buurt de boodschappen", vult Patrick aan. ,,Dat is een kleine moeite. Ik doe het graag", zegt Tinie.

De laatste tijd kampt Tinie echter zelf met gezondheidsproblemen. ,,Ik merk dat ik ouder word, ik wil wel maar soms werkt mijn lijf niet mee." Tinie is genezen van borstkanker en na een ongelukkige val zijn in beide polsen metalen platen gezet. De rechterpols werkt niet zo goed mee waardoor strijken niet langer lukt. Breien wel en dat is haar grote passie. Trots laat ze enkele ragfijne werkjes zien. Vooral kleding en vestjes voor Baby Born-poppen zijn haar favoriete klusjes.

,,Iedereen vraagt me om voor hen te breien. Ik doe dat erg graag en kan uren puzzelen op een nieuw patroon", reageert Tinie. Veel wol haalt ze op rommelmarkten. ,,We bezoeken samen veelvuldig allerlei markten. Dat is een gezamenlijke hobby van ons", zegt Patrick. Na de scheiding van zijn ouders is Patrick bij zijn moeder gaan wonen. ,,Dan is zij niet alleen en het huis is groot genoeg. Ik vind het hier prettig", verklaart hij. Met de kerstdagen gaan ze samen lekker eten koken en kaarten. Ook de ex-man van Tinie is van de partij. ,,We wonen apart, maar kunnen het goed vinden met elkaar. Hij is welkom".