Het Oertijdmuseum krijgt subsidie én een lening van 100.000 euro voor de verbouwing. Het depot en de werkplaats komen links van het huidige hoofdgebouw te staan. Daarnaast is ook de entree aangepast om ruimte te maken voor de winkel. (Foto: Peter de Koning).
Het Oertijdmuseum krijgt subsidie én een lening van 100.000 euro voor de verbouwing. Het depot en de werkplaats komen links van het huidige hoofdgebouw te staan. Daarnaast is ook de entree aangepast om ruimte te maken voor de winkel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MUBO ZIET KANS VOOR SAMENWERKING MET ANDERE MUSEA DOOR HERVERDELING SUBSIDIE

'Eindelijk is het museumbeleid eerlijk'

JULES HAMELEERS

De drie grote musea in Boxtel gaan vanaf het nieuwe jaar allemaal subsidie ontvangen. Waar voorheen alleen MuBo geld van de gemeente kreeg, worden in 2020 ook Museum Vekemans en het Oertijdmuseum ondersteund. De culturele instellingen zijn om een reactie gevraagd en reageren op de verandering van het museumbeleid. ,,Ik ben dolblij dat de gemeente nu ook omarmt wat wij voor het dorp doen", aldus directeur René Fraaije van het archeologisch instituut.

,,Het laatste jaar hebben we goede gesprekken gevoerd met de gemeente Boxtel. We hebben eerder een nette brief gestuurd, met de vraag om het museumbeleid rechtvaardig te maken. Die ambitie had de wethouder ook en ik ben blij dat het gelukt is", aldus Fraaije. ,,Het voelt ook echt eerlijk, omdat de hoogte van de subsidie nu is gebaseerd op bezoekersaantallen. Daardoor moeten wij ook aan de slag om op hetzelfde niveau te blijven." Daarnaast spreekt de museumdirecteur zijn waardering uit dat, ondanks de grootschalige bezuinigingsmaatregelen, het toch gelukt is om aan de wensen van Vekemans en Oertijdmuseum te voldoen.

Fraaije benadrukt dat het erg belangrijk is voor zijn instelling om financieel ondersteund te worden door de gemeente. ,,Wanneer we bij andere geldverstrekkers vragen om subsidie, dan wordt er altijd gekeken naar wat de eigen gemeente doet. Dat we nu geholpen worden schept dan ook mogelijkheden."

Ook krijgt het Oertijdmuseum, naast de subsidie die het in het nieuwe jaar gaat ontvangen, een renteloze lening van 100.000 euro voor vijf jaar van de gemeente. Fraaije: ,,Het begin van de verbouwing, de nieuwe ingang, wordt deze week afgerond. Verder komt er nog een depot en werkplaats, waar deze lening aan kan bijdragen."

DUVELTJE

Ook Museum Vekemans is opgelucht en blij met de steun. ,,Het kwam voor ons als een duveltje uit een doosje: we zijn al tien jaar bezig om subsidie te krijgen, maar hadden het nu eigenlijk laten gaan. We zijn er natuurlijk wel ontzettend blij mee", stelt Bernard Vekemans. Het voelt als erkenning, waardering en het kan zorgen voor een financiële basis, legt de museumhouder uit. ,,Het is natuurlijk ook terecht dat alles nu eindelijk gelijk getrokken is." De bijdrage helpt het museum zijn collectie actueel en op peil te houden: ,,We moeten constant investeren en we werken alleen met vrijwilligers, dus dit gaat ons ontzettend helpen."

SAMENWERKING

Het bestuur van MuBo heeft wel begrip voor het feit dat voortaan ook het Oertijdmuseum en Museum Vekemans subsidie krijgen. Ook al wordt de bijdrage van de gemeente aan MuBo over een periode van enkele jaren afgebouwd. ,,We zijn keurig op de hoogte gesteld door de gemeente en de afbouw verloopt in onze ogen netjes", aldus secretaris Willem van Vossen van het MuBo-bestuur. ,,We zijn blij dat beide andere musea in Boxtel nu ook ondersteund worden. In het verleden was het nog wel eens een drempel om tot samenwerking te komen. Hopelijk wordt die nu geslecht." De gemeente betaalt ook de huur, gas, water en elektra voor het in Sint-Ursula gevestigde MuBo. ,,Dat is ook logisch. Ons museum is immers mede op initiatief van de gemeente tot stand gekomen", aldus Van Vossen.

Vekemans en het Oertijdmuseum gaan vanaf 2020 respectievelijk 5.000 en 7.500 euro ontvangen. De gemeentelijke bijdrage aan MuBo wordt, naast de ondersteuning voor kost en inwoning, afgebouwd naar 5.000 euro. Voorheen ontving Museum Boxtel 7.613 euro per jaar. Verder ontvangen nog twee kleine organisaties hulp: De Kleuskes in Liempde ontvangt 2.499 euro en Canonije in het Boxtelse Kanunnikenhuisje krijgt 1.475 euro. Deze bijdrage blijft ook binnen het nieuwe beleid gelijk.


Kerst-in

De kerst-in van gemeenschapshuis De Rots wordt dit jaar voor de 29e keer gehouden op tweede kerstdag, donderdag 26 december. Alle Boxtelaren zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom om elkaar een fijne kerst te wensen, spelletjes te spelen en wat te drinken. Er is tevens muziek van trio Gerito. Ook is er een Brabantse koffietafel voor de mensen die zich ingeschreven hebben; dit kan nu niet meer.