De Bomen Brigade Boxtel, met rechts Mirjam Bemelmans, bindt om een van de bomen in de Rechterstraat een rouwlint. (Foto: Mirjam Henken).
De Bomen Brigade Boxtel, met rechts Mirjam Bemelmans, bindt om een van de bomen in de Rechterstraat een rouwlint. (Foto: Mirjam Henken). Foto: Mirjam Henken

BOMENBRIGADE GEEFT STAMMEN IN RECHTERSTRAAT ROUWLINTEN

Opnieuw platanenprotest in centrum

PÅL JANSEN

Dertien bomen in de Rechterstraat en de Rozemarijnstraat kregen vrijdag rouwlinten van de Bomen Brigade van Transitie Boxtel omdat de gemeente deze wil vervangen. Wethouder Herman van Wanrooij snapt haar zorgen om het klimaat, maar hij hoopt ook op een open dialoog.

Vanwege de herinrichtingsplannen in onder meer de Rechterstraat in het kader van Boxtel Binnen de Bruggen, heeft de gemeente alvast een kapvergunning voor zichzelf aangevraagd. Van Wanrooij wil het groen in de Rechterstraat en Rozemarijnstraat verplaatsen naar een andere locatie. Er komen bomen voor in de plaats die beter bestand zijn tegen water. ,,Per saldo komen er in het gebied achttien volwassen bomen bij", aldus de bestuurder.

MARKT

Mirjam Bemelmans van de Bomen Brigade ziet het vaker gebeuren in een straat: gezonde, volwassen bomen worden gekapt en er komen jonge exemplaren voor in de plaats. Naast dat het weer jaren duurt voordat de biodiversiteit op orde is, wordt ook hittestress in stedelijk gebied steeds actueler. Bemelmans ziet bovendien het nut niet van het verplaatsen van de bomen. ,,We gaan ze toch niet weghalen en aan de andere kant van de straat nieuwe planten? Toen de Markt werd ingericht, was er nog te weinig geld om de platanen te verplaatsen. Datzelfde gold voor die in de Rozemarijnstraat. Dan zouden er nu genoeg centen zijn om dit wel te doen?"

De gemeenteraad heeft er enkele maanden geleden mee ingestemd 1,1 miljoen euro in te zetten voor de aanpak van onder meer de Rechterstraat. Nu is het nog mogelijk om de volwassen bomen elders te planten, over tien à vijftien jaar is dat een stuk lastiger, licht Van Wanrooij toe.

De gemeente is al een poos bezig met een nieuw bomenbeleidsplan. Het huidige is verouderd. Zo zijn zaken als hittestress er niet in meegerekend. De nieuwe bomenaanpak in Boxtel heeft enige vertraging opgelopen, mede door het stoppen van een betrokken beleidsmedewerker. Van Wanrooij verwacht dat het plan in de loop van 2020 voor de raad zal komen. De zorg bij de Bomen Brigade houdt aan. Bemelmans: ,,Zolang er geen nieuw beleid is, worden er bomen gekapt."