De nieuwe burgemeester Ronald van Meygaarden bracht een bezoekje aan het immer populaire Open Boxtelse Bridgekampioenschap, waar hij de bijna honderd deelnemers toesprak. (Foto: Albert Stolwijk).
De nieuwe burgemeester Ronald van Meygaarden bracht een bezoekje aan het immer populaire Open Boxtelse Bridgekampioenschap, waar hij de bijna honderd deelnemers toesprak. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ZWARE CROSS VERWACHT RONDOM ZWEMPLAS DE LANGSPIER

Geletruidrager rijdt Boxtelse veldrit

Mike Teunissen, de laatste Nederlandse geletruidrager in de Tour de France, start zondag in de gratis toegankelijke nationale veldrit van Boxtel. De wielrenner is gecharmeerd van de cross. Al eerder won de toprenner van Jumbo Visma in Boxtel en vooral het 'doorstoempen' op de rechte stukken is hem op het lijf geschreven. Teunissen behoort, met Julian Alahilippe, Wout van Aert en Mathieu van der Poel, tot de generatie ijzersterke wegrenners die hun basis leggen in de cyclocross.

Het wordt zondag geen droge rit. De overvloedige regenval heeft ervoor gezorgd dat het parcours rond zwemplas De Lang-


spier behoorlijk doorweekt is. De eerste categorieƫn zullen de beruchte spoorslootstrook nog redelijk kunnen verteren, maar later op de dag wordt het vooral daar loodzwaar. De organisatie heeft ook enkele maatregelen genomen om de snelheid er wat uit te halen en de wedstrijd selectiever te maken. Op het zandstrand zijn extra lussen gelegd en de lange rechte stroken krijgen extra obstakels. Deze wenselijke veranderingen zijn vooral ingegeven door de renners zelf.

INSCHRIJVINGEN

Meer dan 220 renners uit het gehele land staan op de startlijst van de Boxtelse


cross. Daarbij zijn enkele opmerkelijke namen. Bij de masters lijken Ben Minkhorst uit Hummelo en Freek de Jong uit Enspijk de te kloppen mannen. Organisator Frank van Oirschot uit Oisterwijk is ook weer van de partij. Bij de amateurs zien we niemand minder dan Erik Dekker op de startlijst. De oud-winnaar van enkele touretappes zal geduchte concurrentie krijgen van Raymond van de Kruisweg uit Oldebroek. Bij de nieuwelingen treffen we sterke laureaten zoals Jari Prins uit Hank, Jelle Jochems uit Putte en Marvin Peters uit Wehl.

Bij de junioren bestaat het podium waarschijnlijk uit Brett Chow uit Hendrik Ido Ambacht, de sterke Pepijn Reinderink uit Ruurlo en de Schijndelse streekfavoriet Tom Schellekens. In het verleden kon de Boxtelse cross bij de vrouwen pochen met namen op het affiche zoals Annemiek van der Vleuten, Marianne Vos en Anna van der Breggen. Nu is het tijd voor nieuwe toppers in wording. Ilse Pluimers uit Enter, Britt Jochems uit Sittard en de zusjes Knaven uit Strijbeek, dochters van Parijs-Roubaix winnaar Servais Knaven, zullen om de ereplaatsen strijden.

KLAAS GROENEN

Bij de eliterenners zijn natuurlijk alle ogen gericht op Mike Teunissen. Hij zal geduchte tegenstand ondervinden van Eddy van IJzendoorn uit Veenendaal en Kelvin Bakx uit Bergen op Zoom. Daarnaast neemt Teunissen enkele sterke ploeggenoten mee: topsprinter Dylan Groenewegen, Lars Boven en uit Belgiƫ Maarten Wynants. Het internationaal karakter van deze wedstrijd wordt gevormd door de sterke Belg Jens Gys en de Japanner Hijiri Oda. En natuurlijk mogen we plaatselijke favoriet Klaas Groenen niet over het hoofd zien. De nationale kampioen bij de amateurs deert het niveauverschil niet. Hij maakte met succes de overstap naar de eliterenners. Zeker in Boxtel zal hij zich willen tonen.

Programma Boxtelse cross

Amateurs        10.00

Masters        11.00

Nieuwelingen        12.00

Vrouwen        13.00

Nieuwelingen meisjes        13.02

Elite beloften         14.00

Junioren         14.02