Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

KERSTMUSICAL LENNISHEUVEL VERTEDERT TOESCHOUWERS

Rovers en negentig sterren in Orion

Jan Hermens

Gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel is deze maandag tweemaal volgeboekt. Het gaat niet om het eerste het beste toneelstukje dat opgevoerd wordt, maar om een productie met zang, dans, meer dan tachtig acteurs en een echt orkest. Fanfare Sint-Arnoldus en basisschool Sint-Theresia voert de kerstmusical 'Drie rovers en de ster' ten tonele.

De uitvoering vormt het slotakkoord van het feestjaar van het Lennisheuvelse muziekkorps. Dat bestaat zeventig jaar en zocht samenwerking met de school. Hiermee wil de vereniging de kinderen bij de fanfare betrekken en tegelijkertijd alle trotse ouders en opa's en oma's een fijne avond bezorgen. Vier jonge muzikanten haken met hun eigen instrumenten aan bij het orkest. Met gitaar, toetsen en een trombone spelen ze een aantal liedjes mee.

Schooldirecteur Suzan Pijnenburg: ,,Het stuk heet dan wel 'Drie rovers en de ster', maar eigenlijk staan hier negentig sterren. Want iedereen doet mee." Aan dirigent Mariska Brienen de taak muzikanten en zingende kinderen in hetzelfde spoor te houden. Daar slaagt ze behoorlijk goed in. Ook de balans tussen koper en kinderstemmen is in orde. In de arrangementen voert het zacht koper de boventoon, de ronde klanken van bariton en euphonium overstemmen de zangertjes niet.

Het schattigheidsgehalte van Drie rovers en de ster is hoog. Wie smelt er niet voor een heel bataljon dansende sneeuwvlokjes op het podium? Vanuit de zaal zwaaien ouders naar hun kroost. Camera's en smartphones maken overuren.

DUTJE

Niet iedereen zit vol aandacht te kijken. Een peuter die warm in vaders sterke armen ligt, valt na een poosje in slaap. Niets verstoort zijn dutje, zelfs dertig zingende kinderen en een compleet orkest niet. Moeder streelt haar kleintje vertederd.

Ondertussen zweren de drie rovers op het toneel hun slechte gewoontes af. Ze gooien het bandietenbijltje erbij neer en pakken de aks van de houthakker op. Ze gaan voortaan voor hem werken, voor de man die de drie slechteriken opving toen ze in nood zaten. En zo komt het allemaal goed. De kerstster flonkert aan de hemel. Hoe kan het ook anders in een gebouw dat de naam draagt van een sterrenbeeld?

Pijnenburg: ,,Buiten in de muziekkiosk hebben we voor de kinderen een versnapering in petto en voor de ouders een drankje. De leerlingen hebben een halfuurtje pauze, daarna moeten ze alweer het podium op." Twee voorstellingen op een avond, tweemaal een uitverkocht huis. Pijnenburg heeft gelijk. De kinderen én de muzikanten zijn echte sterren.

p Leerlingen uit de bovenbouw spelen de hoofdrollen tijdens de musical Drie rovers en de ster die maandag in Lennisheuvel werd opgevoerd door de schooljeugd in samenwerking met de fanfare. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding