BEZWAARMAKERS GEEN BELANGHEBBENDEN

Raad van State wijst bezwaren Tongeren af

ADRIE VAN DER WEL

De eerste slag voor de gemeente Boxtel is binnen. De Raad van State wees gistermiddag de bezwaren tegen het bestemmingsplan voor de Verbindingsweg Tongeren af. Daarmee is voor een deel van de verbeteringsmaatregelen voor het verkeer in Boxtel groen licht gegeven. Overigens wordt de nieuwe weg tussen de Mezenlaan, Tongeren en de nog te bouwen verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) niet gerealiseerd als die VLK niet doorgaat.

Het pakket aan verkeersmaatregelen is bedoeld om de verkeersveiligheid en de leefbaarheid te verbeteren bij de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat. Die overgang wordt opgeheven en er komt een fietstunnel. Vanwege de sluiting van die overgang moeten onder meer de omstreden Verbindingsweg Tongeren en de VLK worden aangelegd.

Voor de sluiting van de spoorwegovergang is al een verkeersbesluit genomen en voor de aanleg van de VLK is een bestemmingsplan vastgesteld. Maar beide plannen sneuvelden deze zomer bij de Raad van State vanwege de stikstoftoename in de omgeving. Ook het plan voor de Verbindingsweg Tongeren is volgens de bezwaarmakers vastgesteld in strijd met de Natuurbeschermingswet, omdat dit plan is gebaseerd op de PAS-regeling die de Raad ongeldig heeft verklaard.

GEEN DOEL

Maar volgens de hoogste bestuursrechter treft hun bezwaar geen doel. Werkgeversvereniging SPIN en de stichting Bewonersbelangen Boxtel-Noord kunnen in dit geval niet bezwaar maken, omdat ze geen belanghebbende zijn. Natuurverenigingen en bewoners van de beschermde Natura 2000-gebieden kunnen dat wel. Maar de vereniging Het Groene Hart en bewoners van het gebied Kampina en Oisterwijkse Vennen hebben geen bezwaar gemaakt tegen de Verbindingsweg Tongeren.

Volgens de stichting en SPIN had de gemeenteraad nu niet alleen voor de Verbindingsweg Tongeren een bestemmingsplan mogen maken, los van een besluit over het hele maatregelenpakket. Het gevolg is onder meer dat er verkeersstromen kunnen ontstaan die overlast geven op de Mezenlaan. Die weg heeft onvoldoende capaciteit volgens de bezwaarmakers. Verkeersproblemen worden in hun ogen niet opgelost, maar verschoven.

ALOMVATTEND?

Maar de Raad oordeelt dat de wet toelaat dat voor deelprojecten afzonderlijke bestemmingsplannen kunnen worden gemaakt. Een alomvattend bestemmingsplan voor de verkeersmaatregelen in Boxtel is dus niet verplicht. De bezwaarmakers hebben ook niet aannemelijk gemaakt dat de Mezenlaan te weinig capaciteit heeft om nieuw verkeer te verwerken.

Het betoog van SPIN en de stichting om de dubbele spoorwegovergang open te houden of te vervangen door een tunnel voor niet alleen fietsverkeer, is door de Raad opzij gelegd. De Raad moest alleen oordelen over de Verbindingsweg Tongeren. De spoorwegovergang ligt buiten dit plangebied.

Wethouder Herman van Wanrooij reageerde gistermiddag opgelucht: ,,Ik ben zeer blij met dit goede resultaat en het positieve signaal dat ervan uitgaat. Mooi nieuws zo net voor de kerst!"

* * *

Adrie van der Wel is correspondent voor Brabants Centrum tijdens zittingen van de Raad van State.


15 JANUARI BESPREKING CONCEPTVERSIE

Notitie over huisvesting van arbeidsmigranten later klaar

JAN HERMENS

Om inbreng te verzamelen voor een beleidsnotitie over de huisvesting van arbeidsmigranten, hield de gemeente Boxtel in juni informatiebijeenkomsten. Toen is aangegeven dat de gemeenteraad zich in december over de stukken zou kunnen buigen. Door de complexiteit van het vraagstuk is de planning opgeschoven. Woensdag 15 januari is er een informatieavond over de concept-beleidsnotitie.

Tijdens die avond praten gemeenteraad, een maatschappelijk panel en overige betrokkenen over de randvoorwaarden voor het onderbrengen van buitenlandse werknemers. Daarna heeft de gemeente tijd om waar nodig aanpassingen te doen. Het is de bedoeling de definitieve notitie huisvesting arbeidsmigranten in februari of maart aan de fracties voor te leggen.

Het aantal arbeidsmigranten in de gemeente Boxtel groeit. Deze mensen onderdak bieden is geen sinecure. Wethouder Peter van de Wiel (woningbouw) meldde eind juni dat het college in de zogeheten oksel van de spoorlijnen in Boxtel-West grootschalige, maar uitsluitend tijdelijke huisvesting toestaat. De gemeenteraad ging daar begin juli mee akkoord. Tijdelijke woningen zouden kunnen dienen om honderd of misschien wel meer arbeidsmigranten onderdak te bieden. Boxtel bezit zelf echter geen grond in de oksel en is afhankelijk van particuliere initiatiefnemers.

Het is in ieder geval niet meer mogelijk om 27 mensen in een woning te stouwen waar officieel maar zes personen staan ingeschreven, zoals eerder werd geconstateerd in Boxtel. Aan zulke misstanden heeft het zogeheten Voorgenomen Besluit Kamerbewoning een eind gemaakt. In september besloot Boxtel dat in een huis maximaal vier huurders mogen wonen, of een gezin en twee huurders of enkel een gezin (waarvan de omvang niet gelimiteerd is). Wethouder Van de Wiel meldde toen dat de gedachte leeft om arbeidsmigranten dicht bij hun werk onder te brengen. Daarbij dacht hij aan voorzieningen bij bedrijven of agrariërs.

Woensdag 15 januari wordt duidelijk in welke richting de beleidsmakers denken. Doel is in ieder geval om bij het huisvesten van arbeidsmigranten de leefbaarheid voor deze mensen én voor de Boxtelaren te waarborgen.