Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BUNDEL MET 366 VERTELLINGEN OVER HET JAAR 2020

Elke dag kent wel een uniek verhaal

RENS VAN DEN ELSEN

Elke dag van het jaar, 366 dagen lang, een bijzonder verhaal optekenen. Die uitdaging gaan Bert Engelbart, Roeland Heesbeen, Marc Cleutjens, Linda van de Wiel en Peter de Koning in 2020 aan. ,,Ik heb altijd al iets gehad met dagen en geschiedenis, je kunt er zo mooi op terugkijken: 'weet je nog...'" Initiatiefnemer Engelbart is enthousiast over het project en hoopt dat veel mensen zich erbij aansluiten.

Het idee komt van Engelbart. Hij liep er al een tijdje mee rond en nam contact op met Cleutjens, die hij kent vanuit zijn werkzaamheden voor Podium Boxtel (Engelbart is daar programmeur). ,,Het lijkt me mooi om van iedere dag van het jaar iets te lezen over het leven van een dorpsgenoot. Het zorgt tevens voor verbinding, want we laten alle lagen van de bevolking aan het woord. Van putjesschepper tot ambtenaar, zeg ik dan maar. We willen hiermee de drempel tussen culturen beslechten. En natuurlijk betrekken we hier ook Esch al bij", vertelt Engelbart enthousiast.

ZOEKTOCHT

Alle 366 verhalen, 2020 is namelijk een schrikkeljaar, moeten uiteindelijk gebundeld worden in een boek. Ergens in 2021 wordt het werk dan gepresenteerd. Maar dat is op de feiten vooruitlopen. Eerst zoeken de vijf redactieleden nog mensen die mee willen werken en iets willen en kunnen vertellen over hun dag.

,,Dat mag over van alles gaan. Je kunt het nieuws van de dag als uitgangspunt gebruiken, maar misschien heeft iemand ook wel iets moois meegemaakt op een bepaalde datum", vertelt Cleutjens. ,,En het mogen ook andere uitingen zijn, zoals een verhaal in dichtvorm of een strip. Alle auteurs krijgen creatieve vrijheid. En waar nodig helpen wij natuurlijk mee", voegt Van de Wiel er aan toe.

INVULLEN

Voor het gemak zijn de vijf al bezig om in elk geval de maand januari vol te krijgen. Zo is de eerste dag van het nieuwe jaar gereserveerd voor burgemeester Ronald van Meygaarden. ,,Maar ook andere dagen in het jaar kunnen we gemakkelijk invullen. Zo laten we uiteraard prins Donald VI aan het woord op de eerste carnavalsdag", vertelt Cleutjens.

Om te voorkomen dat alleen de bekende gezichten uit het dorp aan het woord komen, gaat de redactie ook op zoek naar verhalen die 'op straat' liggen. ,,Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd naar het verhaal van de man die vrijwel dagelijks op het bankje op de Zwaanse Brug zit", geeft Heesbeen aan. ,,Iedereen heeft wel iets bijzonders te vertellen, van de buurman tot de stroopwafelverkoper op de weekmarkt. Juist de mensen die je niet kent zijn interessant", vervolgt hij.

AMBASSADEURS

De redactie weet dat ze niet aan de verhalen van de 'beslissers' uit de gemeenschap ontkomen. Die wil zij dan ook in gaan zetten als ambassadeurs. ,,Zij kennen vaak mensen waar we misschien niet direct aan denken en dragen daarbij de boodschap van ons boek uit", aldus Engelbart.

LEVEND

Het boek moet een blijvende herinnering worden aan het jaar 2020. Maar de vijf redactieleden zien het in de toekomst ook wel uitgroeien tot een levend project, waarbij bijvoorbeeld een theatervoorstelling of expositie wordt gemaakt van een bepaalde dag. ,,Je kunt met een beetje creativiteit echt heel veel verzinnen. De komende tien jaar kunnen we wel vullen", lacht Heesbeen.

* * *

Wie graag mee wil werken aan dit verhalenproject of nu al een dag in het jaar weet in te vullen, kan contact opnemen met de initiatiefnemers via e-mailadres: boxtel2020@gmail.com.

p Van links naar rechts: Peter de Koning, Bert Engelbart, Linda van de Wiel, Roeland Heesbeen en Marc Cleutjens. Dit team wil in 2021 een boek uitbrengen met 366 verhalen uit het aankomende jaar 2020. (Foto: Albert Stolwijk).


Sfeervolle kerstrock van band Herriecanes in café D'n Boer

De Boxtelse muzikanten van de Herriecanes geven zondag 22 december een optreden in café D'n Boer aan de Corpus 2. De bezoeker hoeft geen kleffe decemberliedjes te verwachten tijdens dit jaarlijkse optreden. Vanaf 18.00 uur wordt er een breed repertoire gespeeld tijdens deze gratis show, met niet uitsluitend kerstmuziek.

De bezoekers horen onder andere kersthits van Slade en Eagles, maar ook covers van U2, The Rolling Stones en Mink DeVille.

Al bijna twintig jaar hebben enkele Boxtelse muzikanten zich verenigd in de Herriecanes. De huisband van café D'n Boer, met op toetsen kastelein Harrie van Erp, treedt ieder jaar enkele keren op in de horecazaak. Dat levert steevast een sfeervolle middag op, waarbij het publiek opgezweept wordt door zanger Gerlof Trommelen.

Het gezelschap wordt verder gevormd door Jeroen van Meersbergen op de basgitaar en drummer Dirk Bekkers. Ger van Reijn is leadgitarist en completeert het vijftal.


Blokfluitkwintet brengt een vleugje magie op het podium

Wie dacht dat een blokfluit dertig centimeter lang is en per definitie piept, wist na een bezoek aan het concert van Seldom Sene en de sopraan Klaartje van Veldhoven wel beter. Het kwintet liet zaterdag 14 december in de protestantse kerk onder meer een reusachtige subcontrabasblokfluit zien èn horen.

Klassiek in de Kerken kan terugkijken op een uitverkocht concert, een evenwichtig programma van Engelse muziek uit de zestiende eeuw, de tijd van Henri VIII. Er werd gemusiceerd met de beroemde sopraan Klaartje van Veldhoven. De stem en de fluiten versmolten zo, dat er magie op het podium ontstond.

THE GENTS

Het volgende concert in de serie Klassiek in de Kerken is zaterdag 1 februari om 16.00 uur. Reserveren is al mogelijk. In de basiliek brengt vocaal ensemble The Gents het programma Denkend aan Holland - van Sweelinck tot Andriessen, met medewerking van organist Tommy van Doorn. Op 18 april speelt het accordeon-viool duo Judith Noordzij en Sven van de Voorde.