Afbeelding
Foto:

CAMPAGNE TEGEN ZWERFAFVAL VAN START

Opruimers voeren samen driehonderd kilo troep af

Jan Hermens

Medewerkers van de WSD schoonden dinsdagochtend de parkeervakken op Fellenoord op, achter het tankstation aan de Brederodeweg. Dit in het kader van de campagne Samen tegen zwerfafval - daar scoor je punten mee! Bureau De Bries werkt in opdracht van de gemeente Boxtel aan het terugdringen van de hoeveelheid zwerfvuil in de openbare ruimte.

Op de parkeerplaats en in de aangrenzende sloot wordt menig flesje, chipszakje en papiertje gedumpt. Jorn Pasmans namens De Bries: ,,Voor de afvalhelden die dinsdag op pad gingen, vormde de steile slootkant een uitdaging. Maar het is ze gelukt alle troep uit het water te vissen."

Naast blikjes en ander zwerfvuil werden enkele bijzondere vondsten gedaan: een plastic gitaar, een voetbal en zelfs een oude fiets. Ruim driehonderd kilo afval is verzameld en afgevoerd. De omgeving was dinsdag geheel schoon. Pasmans: ,,Ik heb niet de illusie dat er nu niets meer wordt weggegooid, maar ieder prulletje dat in een afvalbak verdwijnt, is er een."

VERVOLG

Het is de bedoeling dat de campagne in januari een vervolg krijgt. ,,Samen tegen zwerfafval - daar scoor je punten mee! heet niet voor niets zo. We willen een spelelement toevoegen bij het deponeren van blikjes, peuken en andere troep in de afvalbak. Hoe dat vorm moet krijgen, weten we nog niet. Het vervolg hangt mede af van de gemeente", aldus Pasmans.

Leden van vereniging De Dommel Door Boxtel hielden afgelopen jaren op dezelfde plek diverse malen soortgelijke opschoonacties. Deze vrijwilligers kuisen vanaf het voorjaar maandelijks de bermen van de rivier, langs fiets- en wandelpad Lange Loop en de Liempdseweg.


Andere BC-edities
tijdens feestdagen

De kranten die stichting Brabants Centrum rond de feestdagen publiceert, zijn net iets anders dan gewoonlijk. Vandaag valt een extra dikke kersteditie op de mat. De laatste krant van het jaar verschijnt vrijdag 27 december.

De laatste editie van het jaar omvat onder meer de jaaroverzichten van de diverse dorpen. Opsturen van advertenties, kopij en persberichten voor deze editie kan tot maandag 23 december.

Daags voor Kerstmis, op 24 december, verschijnt géén digitale dinsdagkrant. Ook een week later - dinsdag 31 december - vervalt deze editie. In de eerste week van het nieuwe jaar verschijnt Brabants Centrum gewoon als normaal: op donderdag 2 januari.


'SPONTANE HULP IS HARTVERWARMEND'

Uitslaande brand verwoest
recreatietak 't Dommeltje

JAN HERMENS

Metershoge vlammen rezen vrijdagochtend rond halfelf op uit het dak van activiteitenboerderij 't Dommeltje op Hoog Munsel. Het horecagedeelte werd volledig in de as gelegd, de koeienstal kon worden gered. Bij de brand vielen geen slachtoffers en ook de dieren zijn tijdig naar buiten gedreven.

Het vuur ontstond bij het aansteken van een heater. Een gasfles vloog daarbij in brand, meldde politiewoordvoerder Marleen Draisma ter plaatse. Een omstander gaf aan dat ze op weg was naar 't Dommeltje voor een kerstlunch. ,,De brandweer was snel ter plaatse. Ongelooflijk hoe snel vuur om zich heen grijpt."

In eerste instantie vreesde de politie voor asbest en waarschuwde daarvoor toen de brand woedde. 's Middags meldde de gemeente Boxtel via Facebook dat geen asbest was aangetroffen.

VIJFTIEN JAAR

Het vuur eiste geen slachtoffers, wel raakte een van de buren gewond. Hij viel bij het naar buiten drijven van de koeien. Vermoedelijk heeft de man een sleutelbeenbreuk. ,,De paar families die hier wonen, gebruiken een groeps-app. Daardoor waren omwonenden snel gealarmeerd en zijn ze direct gaan helpen met de koeien", vertelde een van de toeschouwers die regelmatig te gast is was bij de activiteitenboerderij. ,,Ik kwam er vaak met kleine kinderen om naar de koeien en kalfjes te kijken. Dat mocht altijd. Het is een mooi bedrijf. Dit is verschrikkelijk; de eigenaren hebben het in vijftien jaar opgebouwd en in een ochtend is het afgebrand."

Brandweerlieden moesten nog een paar kalfjes, die in de naastgelegen veestal waren achtergebleven, naar buiten tillen. De dieren maakten het goed: uiteindelijk konden de vuurbestrijders de brand beperken tot het horecadeel. Een paar van hen hielden de situatie tijdens het blussen vanuit een hoogwerker in de gaten. Mede door dit overzicht liet de brandweer het horecadeel gecontroleerd uitbranden.

SPONTANE HULP

Eigenaars John en Hanny van Hal plaatsten een dag later een reactie op Facebook waarin ze iedereen bedankten die hen vrijdag heeft geholpen: ,,Onze recreatie- en horecatak is voorlopig helemaal weg. De boerderij is gered. Iedereen die ons vandaag gesteund en geholpen heeft: ontzettend bedankt. Ondanks alle ellende is het hartverwarmend om te zien hoe iedereen zich spontaan inzette. Mijn gezin, familie, medewerkers en alle dieren van de boerderij zijn hier met betrekkelijk weinig schade doorheen gekomen. Door de inzet van brandweer en veel spontane hulp hebben we al het vee kunnen redden en veilig weer in de stal gekregen."

q Een felle brand verwoestte vrijdag het horecagedeelte van activiteitenboerderij 't Dommeltje. De koeienstal en het woongedeelte bleven gespaard. (Foto: Jan Hermens).

Afbeelding