OPNIEUW ONGEVAL KRUISBROEKSESTRAAT

SPIN trekt nogmaals aan de bel om kruising

JAN HERMENS

Er is zaterdag opnieuw een ongeluk gebeurd op het kruispunt van de Kruisbroeksestraat met de Ladonkseweg. Dat was de afgelopen tijd nog twee keer vaker het geval, eenmaal zelfs met ernstig letsel. Werkgeversorganisatie SPIN stuurde wethouder Herman van Wanrooij hierop een kritisch bericht met daarin de boodschap dat het tijd is voor actie. De gemeente gaat met SPIN in overleg om tot een oplossing te komen.

De gevaarlijke verkeerssituatie op bedrijventerrein Ladonk werd al aangekaart tijdens de gemeenteraadsvergadering van 10 december. Wethouder Van Wanrooij zegde toen toe het rode asfalt op te laten ruwen om gladheid te voorkomen. Na het bericht van SPIN, laat hij een beleidsmedewerker kijken naar de inrichting van het bewuste kruispunt: ,,Er schuift hiervoor een ambtenaar aan tafel met de werkgeversorganisatie. De voorrangssituatie blijft hetzelfde."


Lokale omroep zoekt versterking in vrijwilligersbestuur

Inge van den Biggelaar legt in januari haar voorzittershamer neer bij Omroep Dommelland. De organisatie zoekt daarom naar een nieuwe preses, maar ook enkele nieuwe bestuursleden zijn welkom. De taken worden op vrijwillige basis vervuld.

De opvolger van Van den Biggelaar helpt mee om de ambities van de lokale televisiezender te realiseren en te financieren. Daarnaast moet diegene met de andere bestuursleden een bedrijf kunnen aansturen, beleidslijnen bewaken en als gesprekspartner in het regionale samenwerkingsverband optreden.

Nieuwe bestuursleden dienen eens per twee maanden aan de vergadering deel te nemen en een dagdeel per week vrij te maken voor de omroep. Geïnteresseerden kunnen zich melden via telefoonnummer 06-21 24 00 63 of e-mail: inge@omroepdommelland.nl.

Gezien de naderende feestdagen verwacht de wethouder dat dit overleg in januari plaatsvindt. SPIN had in 2017 al contact met Van Wanrooij over de gevaarlijke kruising en wil meedenken over een oplossing. Destijds gaf de verkeerswethouder ook aan dat SPIN in het proces betrokken zou worden. Maar volgens SPIN is dat niet gebeurd. De gemeente meende dat de bal bij de werkgeversorganisatie lag. Enfin, volgens Van Wanrooij wordt het overleg opgepakt.

Het ongeval van zaterdag kwam voort uit een voorrangsfout. Er vielen geen gewonden, wel was er sprake van ernstige blikschade.

SOCIAL MEDIA

Van Wanrooij denkt niet dat de voorrangssituatie ter plekke de oorzaak van de ongevallen is. Hij weet dat er te hard gereden wordt, maar vermoedt dat met name telefoons en sociale media problemen geven: ,,Over een kruispunt dat zo overzichtelijk is, waar je het verkeer van alle kanten ziet aankomen, vraag ik me af: waar zijn die mensen mee bezig? Ik zou willen dat de politie de smartphones van mensen na een ongeluk zou mogen uitlezen. Ik denk dat bestuurders zich te veel door sociale media laten afleiden."

De ondernemers op Ladonk pleitten er in 2017 al voor van het knelpunt Kruisbroeksestraat-Ladonkseweg weer een gelijkwaardig kruispunt te maken. Dat schept duidelijkheid en er zijn slechts kleine aanpassingen nodig, stelt SPIN. Uit het overleg met de gemeentelijke verkeersambtenaar moet blijken welke maatregelen er precies worden genomen.