Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

NIEUWE LED-VERLICHTING VOOR WIJZERS KLOKKEN PETRUSTOREN

Onkruid verwijderen op grote hoogte

RENS VAN DEN ELSEN

De wijzers van de Sint-Petrustoren zijn sinds maandag ook in het donker weer te zien van veraf. De laatste maanden was vaak niet goed zichtbaar hoe laat het nu precies was. De led-verlichting op de wijzers van het uurwerk viel steeds uit en een van de klokken liet niet de juiste tijd zien. Het bedrijf Daelmans Klokken & Uurwerken uit Lierop haalde de ruim anderhalf meter hoge tijdsaanduiders naar beneden en verwijderde en passant nog enkele struiken die onder de galmgaten groeiden.

Het vergt heel wat werk om de klokken van een kerktoren te onderhouden. Met een grote kraan werd eigenaar Ralf van Veghel van Daelmans bijna zeventig meter omhoog getakeld om de wijzers te kunnen demonteren. De eigenaren van de auto's die maandagochtend nog aan de Oude Kerkstraat geparkeerd stonden, werden nog snel opgespoord door de Heilig Hartparochie. Zo werd de weg vrijgemaakt voor de werkzaamheden op eenzame hoogte. Maar goed ook, want het 'regende' soms takken op straat.

,,Die 'bomen' op de toren zijn ons al een tijdje een doorn in het oog. Ze horen op de grond, niet zo hoog in de lucht", grinnikt bestuurslid Frans van den Berk van de parochie. Hij is verantwoordelijk voor het beheer van de gebouwen en dus ook de basiliek. ,,Vogels en de wind zorgen ervoor dat er allerlei zaden tussen de voegen blijven hangen. Als daar niets mee wordt gedaan, groeit er dus zo een half bos uit", chargeert Van den Berk.

Hij maakt wel duidelijk dat het groen op termijn voor gevaarlijke situaties kan zorgen. De wortels drukken namelijk de voegen tussen de stenen uit elkaar, wat vallend gruis of zelfs puin op straat kan veroorzaken. ,,En er loopt dagelijks vrij veel volk langs de toren. Je wilt niet op je geweten hebben dat er iets gebeurt", vervolgt het bestuurslid. De gebroken voegen worden opgevuld met epoxyhars, zodat er minder snel groen kan groeien.

KOSTBAAR

In 2004 werden de uurwerken aan twee kanten al eens in hun geheel aangepakt en voorzien van een nieuw laagje bladgoud. Dit keer krijgen alleen de wijzers aan de vier zijden van de toren een onderhoudsbeurt. De kabeltjes lopen nu via de buitenkant van de wijzers, zodat kortsluiting minder snel voorkomt. Ook de as is vernieuwd zodat de klok de komende jaren weer de juiste tijd aanwijst. Dat voor de werkzaamheden de doopvont in het voorportaal van de basiliek als werkbank werd gebruikt, nam Van den Berk voor lief.

ONDERHOUD

De hele operatie is door het gebruik van de kraanwagen vrij kostbaar. Daarom zet de Heilig Hartparochie jaarlijks geld opzij om het onderhoud te betalen. Dat wordt echter wel steeds lastiger door de aanhoudende terugloop van kerkgangers. Van den Berk: ,,We pakken dan ook meteen meerdere onderdelen aan, dat scheelt weer."

Voor nu is van een afstand voor alle inwoners weer goed zichtbaar welke tijd de klokkentoren aangeeft. In januari is nog de kerktoren in Liempde aan de beurt. En de takken van de struiken? Die worden gebruikt om kerststukjes van te maken...

p Hoog boven Boxtel, tegen de Petrustoren aan, doet Ralf van Veghel zijn werk. Van hoogtevrees is bij de klokkenreparateur geen sprake. (Foto: Albert Stolwijk).