In december 1994 nam Wilko van Elderen de sleutels van een Ford Fiësta in ontvangst in Autobedrijf Boseind. Hij won de hoofdprijs van een loterij van Scouting Boxtel.
In december 1994 nam Wilko van Elderen de sleutels van een Ford Fiësta in ontvangst in Autobedrijf Boseind. Hij won de hoofdprijs van een loterij van Scouting Boxtel. Foto: Piet van Oers

BLOKHUT MOLENWIJKSEWEG WERD 25 JAAR GELEDEN GEOPEND

Reünie scouts in 'zilveren' Wickiup

In Wickiup voegden zich in september 1995 verschillende Boxtelse scoutingverenigingen samen. Scout Wilbert Meirmans herinnert zich nog goed waar de afzonderlijke clubs waren gevestigd. ,,'Sint-Paulus' hield zijn bijeenkomsten destijds in gemeenschapshuis De Rots. 'Kardinaal Lavigerie' begon in een blokhut achter de oude Burcht aan de Ridder van Cuijkstraat. Toen die werd afgebroken, verhuisde de groep naar een onderkomen aan de Voetboog."

Daar zat ook 'Rosa van Lima'. Die club had voordien de kelder van de Maria Reginakerk tot haar beschikking, precies onder het altaar. 'Pioniers '85' begon in het Kanunikkenhuisje op Duinendaal. ,,Toen dat afbrandde gingen ze naar de Kinderboerderij in Boxtel-Oost", weet Meirmans.

HECHTE GROEP

Vóór de fusie in 1995 was er soms een gezonde rivaliteit tussen enkele verenigingen. ,,Gelukkig is dat nu niet meer zo,'' aldus Margot Neggers, medeorganisator van de reünie. ,,Inmiddels is Scouting Boxtel een hechte groep. Dat is wel echt mooi.''

Wickiup is indiaans voor tijdelijk onderkomen. De naam werd bedacht door hopman Piet Bevers, die daarmee de prijsvraag won. Hij koos niet zomaar voor een indiaanse naam. Meirmans: ,,Vaak wordt gezegd dat lord Baden-Powell scouting heeft opgericht. Maar eigenlijk wilde hij een soort opleiding voor kadetjes ontwikkelen. Het was bedoeld voor het leger. Er was in die tijd ook een indiaan die kinderen wilde leren met de natuur om te gaan. Hij was een heel pacifistisch en mooi mens. Eigenlijk heeft deze indiaan scouting vormgegeven. De naam Wickiup was dus een eerbetoon aan de echte bedenker van scouting.''

645 MILLE NODIG

De realisering van de nieuwe blokhut ging overigens niet zonder slag of stoot. Als zo'n onderkomen er niet zou komen, betekende het ongetwijfeld het einde van de Boxtelse scoutingbeweging die destijds zo'n driehonderd leden telde, stelden woordvoerders in oktober 1993 in deze krant. Twee jaar eerder togen leden van de jeugdclubs naar het gemeentehuis om hun wensen voor een eigen clubhuis kenbaar te maken.

De zoektocht naar een bouwlocatie was geen sinecure, maar dat gold ook voor het bijeenbrengen van de in totaal 645.000 gulden die de realisering zou kosten. Uiteindelijk werd in 1993 een loterij gelanceerd waarbij het streven was dat zeshonderd deelnemers maandelijks 25 gulden af lieten schrijven van hun bankrekening. Elke maand waren ook prijzen te winnen, variërend van een weekendje Parijs voor twee personen tot fototoestellen en videocamera's. Hoofdprijs was een Ford Fiësta. Afgelopen zondag was het precies 25 jaar geleden dat Wilko van Elderen, destijds 22 jaar oud, daarvan de sleutels in ontvangst nam bij Autobedrijf Boseind. Uiteindelijk werden 426 loten verkocht, dat resulteerde in zo'n 72.000 gulden. Nog eens zo'n bedrag bracht de club bijeen door aan te kloppen bij fondsen en dankzij individuele acties en giften. De gemeenteraad legde een half miljoen gulden op tafel om de accommodatie te realiseren.

AANMELDEN

De organisatie heeft al zo'n honderd inschrijvingen binnen voor de reünie op 13 juni, maar hoopt nog meer belangstellenden te bereiken. ,,De blokhut is groot,'' aldus Bert van Luijtelaar die de aanmeldingen bijhoudt. ,,Dus dat past makkelijk. Bovendien zal het in juni waarschijnlijk goed weer zijn, en kunnen we ook naar buiten.'' Wie zich nog wil aanmelden, kan een e-mail sturen naar 25jaarblokhut@scoutingboxtel.nl. Ook voorafgaand aan de reünie, die om 19.00 uur start, is het feest. In de ochtend en middag is er een jeugdprogramma.

p In december 1994 nam Wilko van Elderen de sleutels van een spiksplinternieuwe Ford Fiësta in ontvangst in Autobedrijf Boseind. Hij won de hoofdprijs van een loterij van Scouting Boxtel. (Foto: Piet van Oers).